Altın oran ile benzersiz anahtar üretiminde şifreleme algoritması
Encryption algorithm for unique key generation using the golden ratio
  1. Tez No: 919164
  2. Yazar: AHMET TOPAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH OKUMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Benzersiz Anahtar Üretimi, Altın Oran, Siber Güvenlik, Kriptografi, Veri Güvenliği, Unique Key Generation, Golden Ratio, Cyber Security, Cryptography, Data Security
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Gelişen internet teknolojileriyle artan veri transferi, bu verilerin güvenliğini sağlamayı önemli bir araştırma konusu haline getirmiştir. Verilerin siber saldırılara karşı korunmasında benzersiz anahtar üretimi ve şifreleme sistemleri kritik bir rol oynamaktadır. Ancak mevcut yöntemler, anahtar tekrarını önlemede ve tahmin edilebilirliği azaltmada yetersiz kalmaktadır. Bu çalışmada, Hugo Steinhaus'un altın oran (1,618…) üzerine yaptığı öncü çalışmalardan ilham alınarak geliştirilen GoldenKey algoritması tanıtılmıştır. Algoritma, her veri kümesi için benzersiz ve güvenli anahtarlar üretmek amacıyla altın oranın ondalık kısmını kullanmaktadır. GoldenKey algoritması, ASCII değerlerini altın oran çarpanıyla işleyerek tahmin edilemez anahtarlar üretmektedir. Deneysel sonuçlar, algoritmanın %100 benzersizlik oranıyla çalıştığını ve hiçbir çarpışma olmadığını göstermektedir. Ayrıca, yapılan Chi2 ve P-Value testleri algoritmanın istatistiksel olarak rastgelelik sağladığını doğrulamaktadır. Algoritmanın düşük zaman karmaşıklığı, kriptografik uygulamalar için etkili bir çözüm sunduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, GoldenKey algoritması veri güvenliği, biyometrik veri temsil etme ve veritabanı kayıtları gibi birçok alanda kullanılabilecek yenilikçi bir yöntem sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the rapid advancement of internet technologies, increasing data transfer has made ensuring data security a significant research topic. Unique key generation and encryption systems play a critical role in protecting data from cyber-attacks. However, existing methods are inadequate in preventing key duplication and reducing predictability. This study introduces the GoldenKey algorithm, inspired by Hugo Steinhaus's pioneering work on the golden ratio (1.618...), which utilizes the decimal part of the golden ratio to generate unique and secure keys for each dataset. The GoldenKey algorithm processes ASCII values with the golden ratio multiplier to produce unpredictable keys. Experimental results demonstrate a 100% uniqueness rate with no collisions. Additionally, Chi2 and P-Value tests confirm the statistical randomness of the algorithm. The algorithm's low time complexity makes it an effective solution for cryptographic applications. Consequently, the GoldenKey algorithm offers an innovative approach that can be applied in various fields, including data security, biometric data representation, and database records.