Mesleki tükenmişliğin sanal kaytarma üzerindeki etkisinde işe yabancılaşmanın aracılık rolü
The role of alienation to work in the effect of occupational burnout on virtual laughing
  1. Tez No: 919174
  2. Yazar: GÜLŞAH KARADAĞ KİŞİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÜLKE HİLAL ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki tükenmişlik, sanal kaytarma, işe yabancılaşma
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmanın amacı mesleki tükenmişliğin sanal kaytarma üzerindeki etkisinde işe yabancılaşmanın aracılık rolünü incelemektir. Bu amaç doğrultusunda araştırmaya konu olan kavramlar ilgili literatürden hareketle incelenmiş ve söz konusu kavramların birbirleri ile ne ölçüde ilişkili olabilecekleri araştırılmıştır. Yapılan yazın taraması sonucunda ortaya konan yaklaşımlara dayanarak çalışanların mesleki tükenmişliklerinin sanal kaytarma üzerindeki etkisinin işe yabancılaşmadaki aracılık rolü olabileceği öngörülmüş ve araştırmaya ilişkin model bu doğrultuda oluşturulmuştur. Ortaya çıkarılan bu ilişki ağı, çalışmanın özgün bir niteliğe sahip olması ve bu nedenle ilgili literatüre katkı sağlaması bakımından önem taşımaktadır. Söz konusu amaç doğrultusunda oluşturulan araştırma modelinin test edilmesi amacıyla Erzurum merkezde görev yapmakta olan 210 çalışandan elde edilen veriler istatistiki analizler ile değerlendirilmiştir. Elde edilen analiz bulguları doğrultusunda araştırmaya katılan çalışanların tükenmişlik düzeylerinin işe yabancılaşma düzeylerini etkileyerek çalışanların sanal kaytarma davranışlarını artırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of work alienation in the effect of occupational burnout on cyberloafing. For this purpose, the concepts subject to the research were examined based on the relevant literature and it was investigated to what extent the concepts in question may be related to each other. Based on the approaches put forward as a result of the literature review, it was predicted that the effect of employees' professional burnout on cyberloafing might have a mediating role in work alienation, and the model for the research was created in this direction. This relationship network revealed is important in that the study has a unique quality and therefore contributes to the relevant literature. In order to test the research model created for this purpose, the data obtained from 210 employees working in Erzurum center were evaluated with statistical analysis. In line with the analysis findings, it was determined that the burnout levels of the employees participating in the research increased their cyberloafing behavior by affecting their work alienation levels. Keyboards: Professional burnout, cyberloafing, alienation from work