Ortaokul(5-8) fen bilimleri ders kitaplarında yer alan bazı element ve bileşiklerin çevreye ve insan sağlığına verdiği zararların bahsedilme düzeyleri
Mention levels of some elements' and compounds' damages to the environment and human health that is in the secondary school (5-8) textbooks
  1. Tez No: 919188
  2. Yazar: GAMZE TOP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TUNÇEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen Bilimleri Ders Kitabı, Fen Öğretimi, Element ve Bileşikler, Science textbooks, Science Teaching, Elements and Compounds
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET ORTAOKUL(5-8) FEN BİLİMLERİ DERS KİTAPLARINDA YER ALAN BAZI ELEMENT VE BİLEŞİKLERİN ÇEVREYE VE İNSAN SAĞLIĞINA VERDİĞİ ZARARLARIN BAHSEDİLME DÜZEYLERİ TOP, Gamze Matematik ve Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mehmet TUNÇEL Ocak 2025, (XIV+ 82 sayfa) Bu çalışmada, ortaokul(5-8) fen bilimleri ders kitaplarında yer alan bazı element ve bileşiklerin çevreye ve sağlığa zararlarının bahsedilme düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda 2023-2024 eğitim öğretim yılında derslerde işlediğimiz 5-8. Sınıf Fen Bilimleri ders kitaplarındaki; konular ve üniteler incelenerek veriler elde edilmiştir. Çalışmanın örneklemi ortaokulda kullanılan fen bilimleri ders kitaplarıdır. Çalışmamızın araştırma yöntemi nitel araştırma olacaktır. Araştırma desenimiz doküman incelemesidir. Doküman incelemesi esas alınan bu araştırmada 2023-2024 eğitim öğretim yılında Talim Terbiye Kurulu tarafından onaylı, 5-8.sınıf Fen Bilimleri ders kitabı incelenerek, element ve bileşiklerin çevreye ve insan sağlığına verdiği zararlarının bahsedilme düzeyleri araştırılacaktır. Kitapta, element ve bileşikler için yazılan yazılar içerik analizi ile incelenmiştir. Ders kitaplarında yer alan bazı element ve bileşiklerin çevreye ve insan sağlığına zararları beşinci sınıfta hava kirliliği, su kirliliği ve çevre kirliliği temaları ile ele alınmıştır. Altıncı sınıfta hava kirliliği, asit yağmurları, sera etkisi, küresel ısınma, soba ve doğal gaz zehirlenmeleri, anemi, böbrek taşı, mide kanseri, hipertansiyon; yedinci sınıfta element ve bileşikler ile ilgili açıklayıcı bilgiler ve hava kirliliği, su kirliliği, sekizinci sınıfta küresel iklim değişikliği, sera etkisi, asit yağmurları, ozon tabakası temaları olarak bulunmuştur. Ders kitaplarında yer alan element ve bileşiklerin çevreye ve insan sağlığına zararlarının bahsedilme düzeyleri karşılaştırıldığında en çok sayıda tema sekizinci sınıfta yer almaktadır. Bu temalardan; hava kirliliği teması beşinci, altıncı, yedinci ve sekizinci sınıfta yer almaktadır. Asit yağmurları ile temasına ilk defa altıncı sınıfta yer verilmiş ve sekizinci sınıfta daha detaylı ele alınmıştır. Ders kitaplarında yer alan elementlerin neden olduğu sistemlerin sağlığı ünitesindeki hastalıklardan sadece altıncı sınıfta bahsedilmiştir. Bu hastalıklardan bir daha hiçbir sınıfta bahsedilmemiştir. Sera etkisi ve neden olduğu küresel ısınma temasında yer alan bileşikler altıncı sınıfta ilk kez yer alırken, bu temanın devamından sera etkisi ve küresel iklim değişikliği sekizinci sınıfta bahsedilmiştir. Bu sonuçlar element ve bileşiklerin çevreye ve insan sağlığına zararlarının ders kitaplarında bahsedilme düzeylerinin sınırlı olduğunu göstermektedir. Konu ile ilgili araştırma yapacak eğitimcilere ve kitap yazarlarına öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MENTION LEVELS OF SOME ELEMENTS' AND COMPOUNDS' DAMAGES TO THE ENVIRONMENT AND HUMAN HEALTH THAT IS IN THE SECONDARY SCHOOL (5-8) TEXTBOOKS TOP, Gamze Department of Mathematics and Science Education Thesis Advisor: Prof. Dr. Mehmet TUNCEL January 2025, (XIV+ 82) Pages This study aims to determine the mention levels of damages caused to the environment and health by some elements and compounds in middle school (5-8) science textbooks. In this context, data were obtained by examining the topics and units in the 5-8th grade science textbooks that we covered in the 2023-2024 academic year. The sample of the study is the science textbooks used in middle school. The research method of our study will be qualitative research. Our research design is document review. In this research based on document review, the 5th-8th grade Science textbook approved by the Board of Education for the 2023-2024 academic year will be examined and the levels of mentioning the damages of elements and compounds to the environment and human health will be investigated. The texts written for elements and compounds in the book were examined with content analysis. The damages of some elements and compounds in the textbooks to the environment and human health were addressed in the fifth grade with the themes of air pollution, water pollution and environmental pollution. In the sixth grade, air pollution, acid rain, greenhouse effect, global warming, stove and natural gas poisoning, anemia, kidney stones, stomach cancer, hypertension; in the seventh grade, descriptive information about elements and compounds and air pollution, water pollution; in the eighth grade, global climate change, greenhouse effect, acid rain, ozone layer themes were found. When the levels of mentioning the damages of elements and compounds in the textbooks to the environment and human health were compared, the highest number of themes were found in the eighth grade. Of these themes; the theme of air pollution is in the fifth, sixth, seventh and eighth grades. The contact with acid rain was first included in the sixth grade and was discussed in more detail in the eighth grade. The diseases in the unit of health of systems caused by the elements in the textbooks were only mentioned in the sixth grade. These diseases were not mentioned again in any other grade. The compounds in the theme of greenhouse effect and the global warming it causes were included for the first time in the sixth grade, while the continuation of this theme, greenhouse effect and global climate change, were mentioned in the eighth grade. These results show that the level of mentioning the damages of elements and compounds to the environment and human health in textbooks is insufficient. Suggestions are presented to educators and book writers who will conduct research on the subject.