Büyük Selçuklu Dönemi Fars kültürünün Türk kültürüyle etkileşimi
Persian culture of the Great Seljuk Period interaction with Turkish culture
  1. Tez No: 919348
  2. Yazar: SİNAN BAŞEĞMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Çağ, Horasan, Fars Kültürü, Türk Kültürü, Büyük, Middle Ages, Khorasan, Persian Culture, Turkish Culture, Great
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Horasan, coğrafi konumu vesilesiyle tarih boyunca hem Kafkasya'dan hem de Hazar Denizi'nin güneyinden gelen göçlere açık bir bölge olmuştur. Yapılan göçler ile başlayan Fars-Türk münasebetleri ve etkileşimleri tarih yazımının başlarından itibaren kaynaklarda yerini almıştır. Farslarla Türklerin mücadeleleri İskitler döneminden itibaren başlayıp kendi ülkelerine göre Ceyhun Nehri'nin doğusunda ikamet eden ve adına Turan dedikleri bölgeye Türkler tarafından yapılan göçlerin yoğunlaştığı Sâsâniler dönemine kadar cereyan ettirmiştir. Sâsâni İmparatorluğuna Müslüman Araplar tarafından son verilmesi ve akabinde Gazneli ve Karahanlı gibi Müslüman Türk devletlerinin Horasan'da hâkimiyeti ele geçirmeleri, Türk kültürünün Horasan'da hızla yayılmasına neden olmuştur. Oğuzların Horasan'a göçleri ve Büyük Selçuklu Devletini kurmaları Türk-Fars kültürlerinin etkileşimlerinin en yoğun yaşandığı dönemdir. Selçuklular önderliğinde göç eden Oğuz Türklerinin, 1040-1157 yılları arasında Horasan'da yerel halklar ile birlikte yaşamaları, onların Fars kültürünü tanımalarına ve bazı kültür öğelerini Türk kültürü ile harmanlarına neden olmuştur. Selçuklu Horasan'ında yaşanan kültürel etkileşimler sosyal ve siyasi hayatın tüm unsurlarında kendini bütün canlılığı ile göstermiştir. Selçuklu Devleti ise gerek siyasi ve gerekse de sosyal hayatlarında Fars kültürü ile Türk kültürünün harmanlandığı ortak bir kültür dairesinin oluşumuna vesile olmuşlardır. Selçuklular, Horasan ile Farsların siyasi ve kültürel unsurlarını melezleştirerek kendi bünyelerine katarken, aynı durum Fars kültürü üzerinde de varlığını devam ettirmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to its geographical location, Khorasan has been a region open to migrations from both the Caucasus and the south of the Caspian Sea throughout history. Persian-Turkish relations and interactions, which started with the migrations, have taken their place in the sources since the beginning of historiography. The struggles of the Persians and the Turks started from the Scythian period and continued until the Sassanid period, when the migrations made by the Turks to the region they called Turan, which resided in the east of the Ceyhun River according to their own country, intensified. The end of the Sassanid Empire by the Muslim Arabs and the subsequent dominance of Muslim Turkish states such as Ghaznavid and Karakhanid in Khorasan led to the rapid spread of Turkish culture in Khorasan. The migration of the Oghuz to Khorasan and the establishment of the Great Seljuk State was the period when the interactions of Turkish-Persian cultures were most intense. The fact that the Oghuz Turks, who migrated under the leadership of the Seljuks, lived together with the local peoples in Khorasan between 1040-1157 caused them to get to know the Persian culture and blend some cultural elements with Turkish culture. The cultural interactions experienced in Seljuk Khorasan showed themselves with all their vitality in all elements of social and political life. The Seljuk Empire, on the other hand, was instrumental in the formation of a common cultural circle in which Persian culture and Turkish culture were blended in both their political and social lives. While the Seljuks hybridized the political and cultural elements of Khorasan and Persians and incorporated them into their own structure, the same situation continued to exist on Persian culture.