Bizans İmparatorluğu'nda idari ve sosyo-kültürel yapıya genel bakış (VI. ve X. yüzyıl arası)
Administrative and administration in the Byzantine Empire overview of socio-cultural structure (Between VIth and Xth century)
- Tez No: 919349
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bizans İmparatorluğu, Sosyal Yaşam, Şehir Yönetimi, İdari Yaşam
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışma, Bizans İmparatorluğu'nun VI. ve X. yüzyıllar arasındaki idari ve sosyo-kültürel yapısını incelemeyi amaçlamaktadır. Bizans İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu'nun doğu bölümünün devamı olarak kurulmuş ve Hristiyanlık, imparatorluğun merkezi bir unsurunu oluşturmuştur. VI. yüzyılda, imparatorluk, Justinianus döneminde (527-565) genişlemiş ve İtalya'yı yeniden ele geçirmiş, ancak bu genişleme zamanla sınırlanmıştır. Bu dönemde, imparatorluk idari olarak thema sistemine geçiş yapmıştır. Thema sistemi, imparatorluğun askeri ve idari yönetimini entegre eden bir yapı olarak önem kazanmıştır. X. yüzyılın başlarından itibaren Bizans, dış tehditlerle karşı karşıya kalmış ve iç dinamikleri değişmiştir. Bu dönemde, imparatorluk, Anadolu'da Türkmen göçleri ve doğu sınırlarında Araplarla sürekli mücadele içinde olmuştur. Sosyo-kültürel olarak, Bizans toplumu dini merkezde tutmuş ve Hristiyanlık, imparatorluk vatandaşlarının günlük yaşamında önemli bir rol oynamıştır. Kilise, eğitim, sanat ve kültürün merkezi olmuş; ikonalar ve mozaikler gibi sanat formları Bizans sanatının zirvesini temsil etmiştir. Ayrıca, Bizans aristokrasisi ve yönetici sınıfı, imparatorluk yönetiminde belirleyici olmuş ve saray entrikaları sıkça yaşanmıştır. Bizans İmparatorluğu'nun idari yapısı, imparatorluk genelinde merkeziyetçi bir yapıya sahip olmasına rağmen, yerel idari birimler olan themaların güçlenmesiyle çeşitlenmiştir. Bu dönemde, imparatorluk, devletin gücünü koruma ve genişletme çabası içinde olmuş, ancak içsel ve dışsal baskılarla karşılaşmıştır. Bu çalışma, Bizans İmparatorluğu'nun VI. ve X. yüzyıllar arasındaki idari ve sosyo-kültürel yapısını anlamak için hem seküler hem de dini tarih kaynaklarından yararlanarak genel bir analiz sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is about the VI century of the Byzantine Empire. It aims to examine the administrative and socio-cultural structure between the 10th and 10th centuries. The Byzantine Empire was founded as a continuation of the eastern part of the Roman Empire, and Christianity formed a central element of the empire. VI. In the century, the empire expanded during the reign of Justinian (527-565) and recaptured Italy, but this expansion was limited in time. During this period, the empire administratively transitioned to the theme system. Thema system gained importance as a structure that integrated the military and administrative management of the empire. Since the beginning of the 10th century, Byzantium has faced external threats and its internal dynamics have changed. During this period, the empire was in constant struggle with Turkmen migrations in Anatolia and Arabs on its eastern borders. Socio-culturally, Byzantine society kept religion at the center, and Christianity played an important role in the daily life of the empire's citizens. The church became the center of education, art and culture; Art forms such as icons and mosaics represented the pinnacle of Byzantine art. In addition, the Byzantine aristocracy and ruling class were decisive in the administration of the empire, and palace intrigues occurred frequently. Although the administrative structure of the Byzantine Empire had a centralized structure throughout the empire, it diversified with the strengthening of themes, which are local administrative units. During this period, the empire tried to maintain and expand the power of the state, but faced internal and external pressures. This study is about the VI century of the Byzantine Empire. It aims to provide an in-depth analysis by making use of both secular and religious historical sources to understand the administrative and socio-cultural structure between the 10th and 10th centuries. KeyWords: Byzantine Empire, Social Life, City Management, Administrative Life