2021 Manavgat yangınının toplumsal etkileri
Social effects of the 2021 Manavgat fire
- Tez No: 919358
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Afet, Afet Sosyolojisi, Orman Yangını, Manavgat Yangını, Disaster, Disaster Sociology, Forest Fire, Manavgat Fire
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışma, 2021 yılında gerçekleşen ve Türkiye tarihinin en büyük orman yangınlarından biri olarak kabul edilen Manavgat yangınının toplumsal dinamiklerini ve etkilerini konu almaktadır. Yangının ortaya çıkardığı psiko-sosyal travmalar, ekonomik kayıplar ve toplumsal dayanışma süreçleri araştırmanın ana eksenini oluşturmaktadır. Ayrıca, yangının çevresel ve ekonomik etkileri ile bu etkilerin yerel halk üzerindeki yansımaları da detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Manavgat yangını, Türkiye'nin orman varlığına ve yerel ekonomisine verdiği büyük zararların yanı sıra, toplum üzerinde derin izler bırakmıştır. Bu nedenle, yangının etkilerinin sosyolojik bir bakış açısıyla değerlendirilmesi, afetlerin uzun vadeli sonuçlarını anlamak ve gelecekte benzer olaylara karşı daha dirençli toplumlar oluşturmak adına kritik bir öneme sahiptir. Çalışma, aynı zamanda toplumsal dayanışmanın ve yerel halkın direncinin, afet sonrası toparlanma süreçlerindeki belirleyici rolünü vurgulamaktadır. Yangının ardından oluşan toplumsal dinamikler ve yeniden inşa süreçleri, bu çalışmanın odak noktalarından biridir. Bu araştırmada; Manavgat yangınının toplum üzerinde yarattığı çok yönlü etkiler, sosyolojik bağlamda incelenmektedir. Yangının psiko-sosyal ve ekonomik sonuçları ele alınarak, bunların afet sonrası toplumsal dayanışma ve yeniden inşa süreçlerine etkileri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışma, yerel halkın yangın sonrası deneyimlerine ve bu deneyimlerin toplumsal yapıda nasıl kalıcı değişiklikler meydana getirdiğine de yer vermektedir. Araştırmada, Manavgat yangınından doğrudan etkilenen bireylerle yapılan anket çalışması yangının toplum üzerindeki yaygın etkilerini ölçmek için kullanılmıştır. Ayrıca, gözlemler de yangının bireyler üzerindeki psiko-sosyal etkilerini anlamak noktasında katkı sağlamıştır. Ek olarak, yangının ekonomik ve ekolojik boyutlarını değerlendirmek amacıyla, resmi raporlar ve istatistiksel verilerden yararlanılmıştır. Bu yöntemler sayesinde, yangının toplum üzerindeki geniş çaplı etkileri nicel ve toplumsal olarak değerlendirilebilmiştir. Çalışmada; 28 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında Antalya'nın Manavgat ilçesinde yaşanan yangın afeti, süreç-etkiler-sonuçlar ekseninde ve toplumsal bağlamda incelenmiş, bu kapsamda; yöre halkından oluşan 194 kişiyle anket çalışması yapılmıştır. Ayrıca, konuyu analiz etmek için ilgili resmi kurumların verilerinden (OGM, Tarım Müdürlüğü, Belediye vb.) yararlanılmıştır. Araştırma kapsamında; afet olgusu, afetlerin türleri ve etkileri, bir afet olarak orman yangını ve sebepleri, Manavgat yangınının sosyal - ekonomik ve psiko-sosyal etkileri, toplumun afetlere yaklaşımı ve dayanışma olgusu ele alınmıştır. Araştırma bulguları, Manavgat yangınının yerel halk üzerinde derin psiko-sosyal travmalara ve ekonomik kayıplara yol açtığını ortaya koymuştur. Yangının ardından, toplumda oluşan dayanışma örnekleri ve yerel halkın dayanıklılığı, afet sonrası toparlanmanın ana unsurları olarak öne çıkmıştır. Yangın, sadece fiziksel yıkımlara neden olmamış, aynı zamanda toplumsal yapı üzerinde de kalıcı değişimlere yol açmıştır. Toplumsal dayanışma ve yerel halkın örgütlenme kapasitesi, afet sonrası dönemin en kritik unsurları arasında yer almış, bu süreçlerin toplumsal bütünleşme üzerindeki olumlu etkileri gözlemlenmiştir. Bu bağlamda, Manavgat'ta 2021 yılında yaşanan büyük orman yangını örneği, toplumsal hazırlık, etkiler ve iyileştirme süreçleri üzerine önemli bir çalışma fırsatı sunmaktadır. Bu yangının toplumsal etkilerini ve afet sonrası süreçleri incelemek hem genel afet yönetimi stratejileri hem de spesifik durumlar için önemli dersler sağlayabilecek kapasitededir. Çalışmayla 'Manavgat Yangını' analiz edilerek, sakınım ve yeniden inşa süreçlerine katkı hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is about the social dynamics and effects of the Manavgat fire, which took place in 2021 and is considered one of the largest forest fires in Türkiye's history. Psycho-social traumas, economic losses and social solidarity processes caused by the fire constitute the main axis of the research. In addition, the environmental and economic effects of the fire and the reflections of these effects on the local people are also discussed in detail. In addition to the great damage it caused to Turkey's forest assets and local economy, the Manavgat fire left deep scars on society. Therefore, evaluating the effects of fire from a sociological perspective is of critical importance in understanding the long-term consequences of disasters and creating societies that are more resilient to similar events in the future. The study also emphasizes the decisive role of social solidarity and the resilience of local people in post-disaster recovery processes. Social dynamics and reconstruction processes following the fire are one of the focal points of this study. In this research; The multifaceted effects of the Manavgat fire on society are examined in a sociological context. The psycho-social and economic consequences of the fire were discussed and their effects on post-disaster social solidarity and reconstruction processes were tried to be revealed. The study also includes the post-fire experiences of local people and how these experiences bring about permanent changes in the social structure. In the research, a survey conducted with individuals directly affected by the Manavgat fire was used to measure the widespread effects of the fire on society. Additionally, observations contributed to understanding the psycho-social effects of fire on individuals. In addition, official reports and statistical data were used to evaluate the economic and ecological dimensions of the fire. Thanks to these methods, the wide-ranging effects of fire on society could be evaluated quantitatively and socially. In the study; The fire disaster that occurred in Manavgat district of Antalya between 28 July and 8 August was examined on the axis of process-effects-results and in the social context. In this context; A survey was conducted with 194 local people. Additionally, data from relevant official institutions (OGM, Directorate of Agriculture, Municipality, etc.) were used to analyze the issue. Within the scope of the research; The phenomenon of disaster, types and effects of disasters, forest fire as a disaster and its causes, social-economic and psycho-social effects of the Manavgat fire, society's approach to disasters and the phenomenon of solidarity are discussed. Research findings revealed that the Manavgat fire caused deep psycho-social traumas and economic losses on the local population. Following the fire, examples of solidarity in society and the resilience of local people stood out as the main elements of post-disaster recovery. Fire not only caused physical destruction, but also caused permanent changes in the social structure. Social solidarity and the organizational capacity of local people have been among the most critical elements of the post-disaster period, and the positive effects of these processes on social integration have been observed. In this context, the example of the large forest fire experienced in Manavgat in 2021 provides an important study opportunity on social preparedness, impacts and recovery processes. Examining the social impacts of this fire and post-disaster processes has the capacity to provide important lessons for both general disaster management strategies and specific situations. The study aims to analyze the 'Manavgat Fire' and contribute to the prevention and reconstruction processes.