Devops proje yönetimine yönelik uyarlama modelleri: Savunma sanayiinde uygulama
Adaptation models for devops project management: Application in the defense industry
- Tez No: 919393
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT PAŞA UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: DevOps, Proje Yönetimi, Uyarlama, Uyarlama Modelleri, DevOps, Project Management, Adaptation, Adaptation Models
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Son yıllarda yazılım, donanım ve teknolojide gözlenen hızlı ve baş döndürücü gelişmeler yazılım geliştirme süreçleri, yöntem ve tekniklerinde de önemli değişiklikleri gündeme getirmiştir. Bunlar arasında kurumsal ve işletme ihtiyaçlarının karşılanması ile yazılım geliştirme, operasyon ve sürekli iyileştirme süreçlerinin hızlandırılması olduğunu söylemek mümkündür. Bu kapsamda, yazılım geliştirme ve operasyon süreçlerinin birleşimine dayanan DevOps (Development and Operations) Proje Yönetim Modelinin ön plana çıktığı gözlenmektedir. DevOps, yazılım geliştirme süreçleri ve bilişim teknolojileri (BT) operasyonları arasındaki iş birliğini artırmayı, süreçlerin otomasyonu ile yazılım teslimat sürelerinin kısaltılmasını hedefleyen bir yazılım geliştirme yaklaşımıdır. Sürekli entegrasyon (CI), sürekli teslim (CD) ve otomasyon temelli çalışma kültürüne dayanan DevOps'un, modern yazılım projelerinin hız, verimlilik, kalite vb. ihtiyaçlarının karşılamada önemli roller üstleneceği değerlendirilmektedir. Ancak, DevOps'un standart yazılım süreçleri ile kurumsal BT operasyonlarına farklı yaklaşımı beraberinde çeşitli güçlükleri de getirmektedir. Söz konusu güçlükleri yazılım geliştirme süreçleri, ihtiyaç yönetimi, takım yönetimi, risk yönetimi, kalite yönetimi, otomasyon vb. alanlarda gruplamak mümkündür. Bu araştırmanın temel amacı, savunma sanayiinde yer alan ve yüksek teknoloji ürünlerini geliştiren bir kurum için DevOps Proje Yönetim Modelinin uyarlanmasına yönelik modeller geliştirmek ve uygulama önerilerini ortaya koymaktır. Çalışma nitel araştırma yaklaşımı doğrultusunda Eylem Araştırması ve doküman incelemesi yöntemleri kullanılarak iki aşamada yürütülmüştür. Birinci aşamada yazılım geliştirme uzmanlarıyla yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilerek veri toplanmış ve analiz edilmiştir. Mülakatlarda, DevOps kapsamında ihtiyaç yönetimi, takım yönetimi, risk yönetimi, kalite yönetimi ile yapay zekâ kullanımı konuları, karşılaşılan güçlükler, kullanılan yöntem, teknik ve araçlara ilişkin görüşler alınmıştır. Araştırma verisi tümden gelim (dedüktif) ve tüme varım (endüktif) tematik analiz yöntemleri kullanılarak incelenmiştir. İlk aşamada, araştırma soruları ve kuramsal çerçeve temel alınarak dedüktif kodlama yapılmış ve kod katalogları oluşturulmuştur. Daha sonra endüktif tematik analiz yöntemiyle yeni temalar ve desenler araştırılmıştır. Veri analizi sürecinde dedüktif yaklaşım araştırmanın kuramsal çerçevesini oluştururken, endüktif yaklaşım ise toplanan veriden yeni bulguların ortaya çıkarılmasını sağlamıştır. Araştırmanın ikinci aşamasında, birinci aşamada elde edilen bulgular doğrultusunda UML diyagramları kullanılarak DevOps uyarlama modelleri geliştirilmiştir. Söz konusu uyarlama modelleri, ana temalara (kod kataloglarına), kullanıcıların işlevsel ve işlevsel olmayan ihtiyaçlarına ve UML kurallarına uygunluk bakımından senaryo analizi yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak bu çalışmanın çıktılarının, araştırmanın yapıldığı ilgili kuruma olduğu kadar yazılım mühendisliği ile proje yönetimi uygulama ve araştırma alanlarına da önemli katkılarda bulunabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, rapid and groundbreaking advancements in software, hardware, and technology have brought significant changes to software development processes, methods, and techniques. Among these changes, meeting organizational and business requirements, as well as accelerating software development, operations, and continuous improvement processes, have gained prominence. In this context, the DevOps (Development and Operations) Project Management Model, which integrates software development and operational processes, has emerged as a key approach. DevOps is a software development methodology aimed at enhancing collaboration between software development processes and IT operations, reducing software delivery times through process automation. Based on a culture of continuous integration (CI), continuous delivery (CD), and automation, DevOps plays a critical role in addressing the needs of modern software projects, such as speed, efficiency, and quality. However, DevOps introduces unique challenges due to its different approach to standard software processes and corporate IT operations. These challenges can be categorized into areas such as software development processes, requirements management, team management, risk management, quality management, and automation. The primary goal of this research is to develop adaptation models and propose implementation strategies for the DevOps Project Management Model tailored to a high-technology organization within the defense industry. The study follows a qualitative research approach, employing Action Research and document analysis methods across two phases. In the first phase, data were collected and analyzed through semi-structured interviews with software development experts. The interviews addressed topics such as requirements management, team management, risk management, quality management, and the use of artificial intelligence within the scope of DevOps. Opinions on encountered challenges, methods, techniques, and tools were also gathered. The research data were examined using deductive and inductive thematic analysis methods. Initially, deductive coding was applied based on the research questions and theoretical framework, and codebooks were created. Subsequently, new themes and patterns were explored using inductive thematic analysis. During the data analysis process, the deductive approach established the theoretical foundation of the research, while the inductive approach facilitated the discovery of new findings from the collected data. In the second phase of the research, DevOps adaptation models were developed using UML diagrams based on the findings from the first phase. These adaptation models were evaluated using scenario analysis to ensure alignment with the main themes (codebooks), users' functional and non-functional requirements, and UML standards. Ultimately, it is expected that the outcomes of this study would provide significant contributions not only to the organization where the research was conducted but also to the fields of software engineering and project management, both in practice and research.