Evaluation of serum NOGO-A and BDNF levels in schizophrenia patients in the early stage of psychosis before and after treatment
Psikozun erken dönemindeki şizofreni hastalarının tedavi öncesi ve sonrası serum NOGO-A ve BDNF düzeylerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 919540
  2. Yazar: BESİM BURCU DUDAKLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN KARAMUSTAFALIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: BDNF, Nogo-A, nöronal homeostazis, sinaptik plastisite, Nogo-A, BDNF, neuronal homeostasis, synaptic plasticity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Çalışmamızdaki amacımız daha önce hiç antipsikotik tedavi almamış şizofreninin ilk psikoz atağındaki hastaların serum Nogo-A ve BDNF düzeylerini; aynı hasta grubunun tedavi sonrası klinik iyilik halindeki düzeyleri ve sağlıklı kontrol grubu serum Nogo-A ve BDNF düzeyleri ile karşılaştırmak, serum Nogo-A ve BDNF seviyelerinin tedavi ile dengeye ulaşıp ulaşmayacağını incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi kapalı psikiyatri servislerine 20.10.2023 – 20.08.2024 tarihleri arasında, bir psikotik bozukluk ön tanısı ile tedavi amacıyla yatırılan, belirtileri en az 6 aydır devam eden, daha önce hiç psikiyatrik tedavi almamış, 25 kadın 14 erkek olmak üzere kriterleri karşılayan 39 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Yatırılarak tedavi süresince bu hastaların tanıları en az bir deneyimli psikiyatri uzmanı tarafından DSM-5-TR tanı kriterlerine göre değerlendirilmiştir. Hasta grubuna yatışı esnasında Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANSS) ve Klinik Global İzlem-Hastalık Şiddet Ölçeği (CGI-SI) uygulanmış, tedavi öncesi ilk venöz kan örneği alınmıştır. Alınan örneklerde BDNF ve Nogo-A düzeyleri çalışılmıştır. Tedavi sonrası klinik iyilik hali sağlandıktan sonra ve PANSS skorlarında %20 ve daha fazla düşüş kaydedildiğinde tekrardan serum Nogo-A ve BDNF değerleri ölçülmüştür. Sağlıklı kontrollerden elde edilen kan örneklerindeki serum Nogo-A ve BDNF değerleri ile karşılaştırılıp analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda hasta grubunun tedavi öncesinde bakılan serum Nogo-A düzeyleri, sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Tedavi öncesinde hasta grubunda ve sağlıklı kontrol grubu arasında bakılan serum BDNF düzeyleri yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Ayrıca tedavi sonrasında bakılan serum Nogo-A düzeylerinde de tedavi öncesine göre anlamlı artış saptanmıştır. Tedavi sonrasında bakılan serum BDNF düzeylerinde ise kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yükseklik gözlenmiştir. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları, Nogo-A'nın psikoz hastalarında nöronal homeostazda düzenleyici rol oynayabileceğini, akut psikotik atak döneminde serum Nogo-A ve BDNF düzeylerinin kompansatuar olarak yükselmiş olabileceğini ve tedavi ile bu değerde artış görülmesinin de nöroplastisite ile olan ilişkileri nedeniyle olabileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study was to compare the serum Nogo-A and BDNF levels of patients in the first psychotic episode of schizophrenia who had never received antipsychotic treatment with the post-treatment clinical well-being levels of the same patient group and the serum Nogo-A and BDNF levels of healthy control group, and to examine whether serum Nogo-A and BDNF levels would reach equilibrium with treatment. Materials and Method: In this study, 39 patients (25 females and 14 males) who were admitted to the closed psychiatric wards of Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Mental Health and Neurological Diseases Training and Research Hospital between 20.10.2023 and 20.08.2024 for treatment with a prediagnosis of a psychotic disorder, whose symptoms persisted for at least 6 months, who had never received psychiatric treatment before, and who met the criteria were included in the study. During inpatient treatment, the diagnoses of these patients were evaluated by at least one experienced psychiatrist according to DSM-5-TR diagnostic criteria. Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS) and Clinical Global Impression-Severity of Illness Scale (CGI-SI) were administered to the patient group during hospitalization, and the first venous blood sample was taken before treatment. BDNF and Nogo-A levels were analyzed in the samples. Serum Nogo-A and BDNF levels were measured again after clinical improvement was achieved after treatment and when PANSS scores decreased by 20% or more. Serum Nogo-A and BDNF levels in blood samples obtained from healthy controls were compared and analyzed. Results: In our study, the serum Nogo-A levels of the patient group before treatment were found to be significantly higher than those of the healthy control group. No statistically significant difference was found between the patient group and the healthy control group in terms of serum BDNF levels before treatment. In addition, a significant increase was found in the serum Nogo-A levels after treatment compared to those before treatment. A statistically significant increase was observed in the serum BDNF levels after treatment compared to those in the control group. Conclusion: The results of our study suggest that Nogo-A may play a regulatory role in neuronal homeostasis in psychosis patients, serum Nogo-A and BDNF levels may be compensatory elevated during acute psychotic episodes, and the increase in these values with treatment may be due to their relationship with neuroplasticity.