TIG kaynağı ile birleştirilen saf titanyum(GR2) ve alüminyum 2024 malzemesinin kaynak kalitesinin mekanik özelliklere etkisinin belirlenmesi
Determination of the effect of welding quality of pure titanium(GR2) and aluminum 2024 material joined by TIG welding on mechanical properties
  1. Tez No: 919548
  2. Yazar: İSMAİL TAYGUN TASALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALUK KEJANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: TIG Kaynağı, GR2, Al 2024
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Titanyum içeren malzemeler üstün mekanik özellikleri nedeniyle yüksek teknoloji içeren alanlarda kullanılmaktadır. Özellikle havacılık ve uzay sanayi gelişimine paralel olarak kullanımı yüksek teknoloji içeren sanayi ürünlerinde artmıştır. Titreşimli ve yüksek ısıya mukavemet gerektiren bileşen parçalarında yüksek oranda kullanılmaktadır. Kimya, savunma, uzay ve elektrokimya sektörleri asıl kullanım noktalarıdır. Alüminyum alaşımları da aynı şekilde sanayinin gelişimine paralel olarak kullanım alanı artış göstermiştir. Özellikle hafifliği ve korozyon dayanımı bunun en önemli sebeplerindendir. Korozyona karşı dayanımı malzemeyi havacılık sanayisi için kıymetli bir metal haline getirmiştir. Ayrıca otomobil sanayisi gibi alanlarda da kullanımı çok fazladır. Şekil verilebilirliğinin yüksek olması sanayide kullanımını artırmıştır. Bu çalışmada Titanyum (GR2)ve Alüminyum TIG kaynağı uygulanarak birleştirilmiştir. Kaynak işlemi 30,40 ve 50 A akım ve her bir akım için de 10,14 ve 18 Hz pulse frekansı uygulanarak ile yapılmıştır. Akabinde elde edilen 9 adet numuneye çekme testi, x-ray testi ve sertlik testi uygulanmıştır. Elde edilen verilere göre akımın ve frekansın kaynağın mekanik özelliklerine etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Titanium-containing materials are used in high-tech areas due to their superior mechanical properties. Especially in parallel with the development of the aerospace industry, its use has increased in high-tech industrial products. It is highly used in component parts that require vibration and high temperature resistance. Chemistry, defence, space and electrochemistry sectors are the main points of use. Aluminium alloys have also increased in use in parallel with the development of the industry. Especially its lightness and corrosion resistance are the most important reasons for this. Its resistance to corrosion has made the material a valuable metal for the aviation industry. It is also widely used in areas such as the automobile industry. Its high formability has increased its use in industry. In this study, Titanium (GR2) and Aluminium were joined by TIG welding. The welding process was performed by applying 30, 40 and 50 A current and 10, 14 and 18 Hz pulse frequency for each current. Subsequently, tensile test, x-ray test and hardness test were applied to 9 specimens obtained. According to the data obtained, the effect of current and frequency on the mechanical properties of the weld was analysed. KeyWords: TIG Welding, GR2, Al 2024