Reformer pilates çalışmalarının teakwondocular üzerindeki esneklik ve bacak kuvvetine etkisi
The effects of reformer pilates exercises on flexibility and leg strength on taekwondo athletes
  1. Tez No: 919613
  2. Yazar: ELİF TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ VOLKAN GÜRSES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Reformer, Flexibility, Leg strength
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu araştırmanın amacı reformer pilates çalışmalarının teakwondocular üzerindeki esneklik ve bacak kuvveti gelişimi üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışmaya Kastamonu ili teakwondocularından minikler ve yıldızlar kategorisinde Türkiye şampiyonasına katılacak olan 11-17 yaş aralığında en az mavi-kırmızı kuşak seviyesinde 30 gönüllü teakwondo sporcusu katılmıştır. katılımcılar deney ve kontrol grubu olarak rast gele iki gruba ayrılmıştır. Her iki grup içinde teakwondo antremanlarına düzenli olarak katılımları sağlanarak Deney grubuna kendi antremanlarına ek 8 hafta boyunca haftada iki gün 30'ar dakika olacak şekilde reformer pilates çalışmaları yaptırılmıştır. Katılımcılarıa boy uzunluğu, vücut ağırlığı , otur eriş testi, spagat esneklik testi, kartal esneklik testi ,inclometre testi, sırt bacak dinomometresi testi, durarak uzun atlama testi , dikey sıçrama test ölçümleri uygulanmıştır. Ölçümlerde iki yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Elde edilen verilerin anlamlılık düzeyi için p0,05 araştırma grupları arasında ön ölçüm, ara ölçüm ve son ölçüm değerleri karşılaştırıldığında spagat testi, kartal testti, dinomometre testi ve durarak uzun atlama testinde deney ve kontrol gruplarının grup farkları incelendiğinde anlamlı farklılık bulunmuştur. Sonuç olarak, bu çalışma Pilates egzersizlerinin teakwondocuların esneklik ve kuvvet gibi önemli fiziksel özelliklerini geliştirmede etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of reformer pilates exercises on flexibility and leg strength development on teakwondo players. 30 volunteer teakwondo athletes between the ages of 11-17, who will participate in the Turkish championship in the junior and stars category from Kastamonu province, participated in the study.