Ayfer Tunç romanlarında aşk ve aşkı çevreleyen duygular
Love and the emotions surrounding love in Ayfer Tunç's novels
- Tez No: 919689
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAYHAN ŞAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Aşk, Ayfer Tunç, duygular tarihi, roman, Love, AyferTunç, history of emotions, novel
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada Ayfer Tunç'un romanlarındaki“aşk”duygusu ve çevresinde oluşan duygular incelenmiştir. İnceleme konusu olarak aşkın seçilmesinin sebebi, yüzyıllardan beri güçlü ve etkili bir tavrının olmasıdır. Öte yandan aşk, tek başına bir duygu değildir. Onun içinden doğan ya da onun etkisiyle gelişen pek çok duygu mevcuttur. Örneğin bir kişi âşık olduğunda çeşitli sebeplerle heyecan, mutluluk, neşe gibi pozitif duygular hissedebilirken başka sebeplerle öfke, hayal kırıklığı, acı gibi negatif duygular da hissedebilir. Dolayısıyla aşkın tek başına değil başka duygularla beraber ortaya çıktığını görürüz. Ayfer Tunç romanlarının büyük bölümü de aşk çevresinde geçer. Bu bağlamda Ayfer Tunç romanları tez çalışmamız için yeterli kaynağı oluşturmuştur. Bu bağlamda Ayfer Tunç'un; Aziz Bey Hadisesi, Kapak Kızı, Yeşil Peri Gecesi, Osman, Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi, Âşıklar Delidir ya da Yazı Tura, Dünya Ağrısı, Suzan Defter ve Kuru Kız adlı romanlarındaki aşk duygusu ve onun çevresinde gelişen duygular analiz edilmiştir. Çalışmamızın ilk bölümünde duygular tarihi başlığı altında duyguların ortaya çıkışı ve üzerine yapılan çalışmalara dair kısaca bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde aşk duygusunun özelliklerine değinilmiştir. Üçüncü bölümde Ayfer Tunç'un romanlarındaki aşk duygusuna eşlik eden en belirgin duyguların kısaca anlamları verilmiştir. Çalışmamızın dördüncü bölümünde Ayfer Tunç'un hayatı, edebî kişiliği ve eserleriyle ilgili bilgiler verilmiş, ardından bütün romanları kısaca özetlenmiştir. Altıncı bölümde Tunç'un yukarıda adı geçen romanlarındaki aşk duygusu ve onun çevresinde gelişen duygularla ilişkileri irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the feeling of“love”in Ayfer Tunç's novel sand the feelings formed around it were examined. The reason why love was chosen as the subject of study is that it has had a strong and effective attitude since centuries ago. On the other hand, love is not a feeling alone. There are many emotions that arise from or develop with the influence of it. For example, when a person is in love, he may feel positive motions such as excitement, happiness, joy for various reasons; for other reasons, he may also feel negative emotions such as anger, disappointment, pain. Therefore, we see that love emerges with other feelings, not alone. Most of Ayfer Tunç's novel salso take place around love. In this context, Ayfer Tunç novel shave been a sufficient source for our thesis study. In this context, Ayfer Tunç's Aziz Bey Hadisesi, Kapak Kızı, Yeşil Peri Gecesi, Osman, Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi, Âşıklar Delidir Yazı Tura, Dünya Ağrısı, Suzan Defter and Kuru Kız were analyzed. In the first part of our study, brief information about the emergence of emotions and the studies carried out on it is given under the title History of Emotions. In these condpart, the characteristics of the feeling of love are mentioned. In the third part, the most prominent feelingsac companying the feeling of love in Ayfer Tunç's novel sare briefly given. In the fourth part of our study, information about Ayfer Tunç's life, literary personalit yand Works is given, the nall his novel sare briefly summarized. In the sixth part, Tunç's feelings of love in the above-mentioned novels and his relation ships with the feelings developing around him are examined.