Ayfer Tunç'un Kapak Kızı üçlemesinde tematik yapı
Thematic structure in Ayfer Tunç's Kapak Kızı trilogy
- Tez No: 975715
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA ÖZHER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ayfer Tunç, Kapak Kızı Üçlemesi, KORA Şeması, Ayfer Tunç, Kapak Kızı Trilogy, KORA Schema
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Ayfer Tunç, modern Türk edebiyatında derinlikli anlatım tarzı ve çok katmanlı tematik yapısıyla dikkat çeken önemli yazarlardan biridir. Kapak Kızı, Yeşil Peri Gecesi ve Osman romanlarından oluşan bu üçleme, bireyin içsel dünyasını ve toplumsal çatışmalarını merkeze alarak kimlik arayışı, yalnızlık, değişim-dönüşüm ve varoluşsal sorgulamalar gibi temaları derinlemesine işler. Bu çalışma, Ayfer Tunç'un söz konusu üçlemesinde tematik kurgunun nasıl şekillendiğini, birey-toplum çatışması, geçmişle yüzleşme, sınıfsal farklılıklar ve aşk gibi temel eksenler üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde araştırmaya yönelik giriş sunulmuştur. İkinci bölümde Ayfer Tunç'un edebî hayatı, yazarlık anlayışı ve eserlerinin genel bir listesi sunularak yazarın edebî kimliğine dair bir arka plan oluşturulmuştur. Üçüncü bölümde, Kapak Kızı, Yeşil Peri Gecesi ve Osman romanları yapı ve tematik kurgu açısından değerlendirilmiş ve romanlara yönelik KORA Şemaları oluşturulmuştur. Dördüncü ve son bölümde bu araştırmanın sonucu aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ayfer Tunç is a prominent author in modern Turkish literature, known for her profound narrative style and multi-layered thematic structures. The trilogy comprising Kapak Kızı, YeĢil Peri Gecesi, and Osman centers on the individual's inner world and societal conflicts, exploring themes such as identity search, loneliness, transformation, and existential questioning in depth. This study aims to analyze how the thematic structure is shaped in Ayfer Tunç‟s trilogy through fundamental axes such as individual-society conflict, confrontation with the past, class disparities, and love. The study consists of four main chapters. The first chapter presents an introduction to the research. The second chapter provides an overview of Ayfer Tunç's literary life, her approach to writing, and a general list of her works, establishing a background for the author‟s literary identity. In the third chapter, the novels Kapak Kızı, YeĢil Peri Gecesi, and Osman are analyzed in terms of structure and thematic framework, and KORA schemas for the novels are constructed. The fourth and final chapter presents the findings and conclusion of this research.