Asemptomatik karotis arter stenozu olan hastalarda olası immün modülasyonun ve oksidatif hasarın değerlendirilmesi
Evaluation of possible immune modulation and oxidative damage in patients with asymptomatic carotid artery stenosis
  1. Tez No: 919747
  2. Yazar: ABDULLAH BURAK KARADUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖZDE GİRGİN, PROF. DR. SİNEM ILGIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Asemptomatik karotis arter stenozu, inflamatuvar biyobelirteçler, oksidatif stres biyobelirteçleri, triptofan/kinürenin yolağı, neopterin, Asymptomatic carotid artery stenosis, inflammatory biomarkers, oxidative stress biomarkers, tryptophan/kynurenine pathway, neopterin
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Asemptomatik karotis arter stenozu genellikle doktorlar tarafından hastalarda tesadüfen boynun ultrason muayenesi sırasında tespit edilmektedir. Bu nedenle, hastalarda aterosklerotik plağın varlığını ve şiddetini tanımlamak ve yönetmek için kanda ölçülebilir biyogöstergelere ihtiyaç duyulmaktadır. Ateroskleroz patogeneziyle ilgili yolakları gösteren biyogöstergelerin aterosklerotik plağın varlığını ve şiddetini tanımlamak için kullanılabileceğini varsaydık. Bu amaçla, katılımcıların plazma inflamatuvar ve oksidatif stres biyogöstergelerinin seviyeleri belirlendi. Bu çalışmada triptofan, kinürenin ve neopterin seviyeleri inflamasyonun nispeten yeni biyogöstergeleri olarak ölçüldü. Çalışmamıza 28 sağlıklı gönüllü ve 57 asemptomatik karotis arter stenozu olan hasta dahil edildi. Plazma kinürenin ve triptofan seviyeleri Sıvı Kromatografi-Kütle Spektrometresi/Kütle Spektrometresi (LC-MS/MS) ile ölçüldü. Plazma katalaz (CAT), total süperoksit dismutaz (t-SOD), glutatyon peroksidaz (GPx), malondialdehit (MDA) ve neopterin seviyeleri enzim bağlantılı immünosorbent testi (ELISA) yöntemi kullanılarak ölçüldü. İndolamin 2,3-dioksijenaz (IDO) aktivitesini yansıtan kinürenin/triptofan oranı sağlıklı gönüllülere kıyasla hastalarda daha yüksekti. Karotis endarterektomisi uygulanan hastalarda triptofan seviyelerinde azalma, kinürenin ve neopterin seviyelerinde artış gözlendi. Hastalarda CAT, t-SOD ve MDA seviyeleri daha yüksek, GPx aktivitesi ise daha düşüktü. Bu farklılıklar karotis endarterektomisi uygulanan hastalarda daha anlamlı bulundu. Asemptomatik karotis arter stenozu olan hastalarda kinürenin/triptofan oranının ve neopterin seviyelerinin artması hastaların inflamatuvar durumu ile ilişkilendirildi. Oksidatif stres ve inflamatuvar biyogöstergeleri asemptomatik karotis arter stenozu için etkili bir diagnostik ve prognostik göstergeler olarak kabul edilebilir.
Özet (Çeviri)
Asymptomatic carotid artery stenosis is usually detected by physicians in patients, coincidentally, during an ultrasound examination of the neck. Therefore, measurable biomarkers in blood are needed to define the presence and severity of atherosclerotic plaque in patients to identify and manage it. We hypothesized that biomarkers that indicate pathways related to the pathogenesis of atherosclerosis could be used to identify the presence and severity of atherosclerotic plaque. For this purpose, the levels of participants' plasma inflammatory and oxidative stress biomarkers were determined. Tryptophan, kynurenine, and neopterin levels were measured as relatively new biomarkers of inflammation in this study. Our study included 57 patients diagnosed with asymptomatic carotid artery stenosis and 28 healthy volunteers. Plasma kynurenine and tryptophan levels were measured with Liquid Chromatography-Mass Spectrometry/Mass Spectrometry (LCMS/MS). Plasma catalase (CAT), total superoxide dismutase (t-SOD), glutathione peroxidase (GPx), malondialdehyde (MDA), and neopterin levels were measured using the The enzymelinked immunosorbent assay (ELISA) method. The kynurenine to tryptophan ratio, reflecting Indoleamine 2,3-dioxygenase (IDO) activity, was higher in patients than in healthy volunteers. Decreases in tryptophan levels and increases in kynurenine and neopterin levels were observed in patients who underwent carotid endarterectomy. In patients, MDA, CAT, and t-SOD levels were higher, while the GPx activity was lower. These differences were more significant in patients who underwent carotid endarterectomy. Increasing the kynurenine/tryptophan ratio and neopterin level in patients with asymptomatic carotid artery stenosis has been associated with the inflammatory state of patients. The oxidative stress and inflammatory biomarkers may be considered an effective diagnostic and prognostic tool for asymptomatic carotid artery stenosis.