Azot ortamında depolanmış fındıkların higroskopik özelliklerinin araştırılması
Investigation of the hygroscopic properties of hazelnuts stored in a nitrogen atmosphere
  1. Tez No: 919893
  2. Yazar: GÜRAY ZOMP
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSA DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Giresun Kalite Tombul Fındık, Lisanslı Depoculuk, Azot gazı, Giresun Quality Rounded Hazelnut, Licensed Warehousing, Nitrogen gas
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Dünya nüfusunun her geçen gün artması sonucunda azalan tarım arazilerinde tarımsal üretimin arttırılması çalışmalarının temeli birim alandan daha fazla ürün elde edilerek mümkün olabilmektedir. Üretim sonucu arttırılan ürün miktarının ise son tüketiciye ulaşana kadar ürün kalitesinin bozulmadan ulaştırılması için ürünün uygun şartlarda depolanması kritik öneme sahiptir. Depolamanın temel amacı ise ürünün ilk günkü şartlardaki gibi tazeliğini, besin değerini ve kalitesini korumaktır. Bunun için de ürün çeşidine göre uygun depolama şartları oluşturulması gerekmektedir ve üründe oluşabilecek kayıplar önlenmeye çalışılmaktadır. Bu anlamda lisanslı depoculuk sistemi büyük öneme sahiptir. Lisanslı depoculuk uygulamaları ile hasadı tamamlanan ürünler, ürüne özgü optimum şartlar altında depolanmaktadır ve üründeki kalite kayıplarının önüne geçilmektedir. Bu çalışmada, Giresun bölgesinde bulunan, fındık için Türkiye ve Dünya'da tek örnek olan GİFLİDAŞ fındık lisanslı deposunda bulunan çelik silolarda fındık için optimize edilen şartlar değerlendirilmiştir. Hasat sonrası lisanslı depoya getirilen Giresun kalite kabuklu fındığın kalite özellikleri depolama öncesi, sırası ve sonrasında kayıt altına alınarak değerlendirilmiştir. Saflaştırılmış azot gazı altında depolanan Giresun kalite kabuklu fındıkların araştırma sonucunda elde edilen bulguları, literatür kapsamında ele alınmıştır. Giresun bölgesi ve ülkemiz için çok değerli olan fındık ürününün depolama süresince kalite kayıplarının önlenmesi ve güvenli depolama yapılması açısından lisanslı depoculuğun önemine vurgu yapılarak fındık için lisanslı depoculuğun geliştirilmesi gerekliliği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of the world's population increasing day by day, agriculture is decreasing. The basis of the efforts to increase agricultural production in the lands by obtaining more products. Increased as a result of production the quantity of the product is determined by the quality of the product until it reaches the end consumer. Storage of the product under appropriate conditions is critical for its transportation. Storage The main purpose of the product is to maintain the freshness, nutritional value and quality. For this, appropriate storage conditions according to the product type must be created and losses that may occur in the product must be prevented. is being worked on. In this sense, the licensed warehousing system is of great importance. With licensed warehousing practices, the harvested products can be stored in product-specific warehouses. are stored under optimum conditions and quality losses in the product are prevented. is being passed on. In this study, the optimized conditions for hazelnuts in the steel silos in the GİFLİDAŞ hazelnut licensed warehouse in the Giresun region, which is the only example in Turkey and the World for hazelnuts, were evaluated. The quality characteristics of the Giresun quality shelled hazelnuts brought to the licensed warehouse after harvest were recorded and evaluated before, during and after storage. Giresun quality in-shell hazelnuts stored under purified nitrogen gas The findings obtained as a result of the research are discussed within the scope of the literature. Storage of the hazelnut product, which is very valuable for the Giresun region and our country in terms of preventing quality losses and ensuring safe storage. The importance of licensed warehousing was emphasized and licensed warehousing for hazelnuts the need for improvement is indicated.