Bir üniversite kampüsünde enerji verimliliği önlemlerinin öncelik sıralamalarının çok amaçlı optimizasyonu
A multi objective optimization approach for priority ranking of energy efficiency measures in a university campus
  1. Tez No: 919912
  2. Yazar: BEYZA AKYOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALTUK BUĞRA SELÇUKLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Amaçlı Optimizasyon, Matematiksel Modelleme, Kampüs Enerji Verimliliği, Multi-Objective Optimization, Mathematical Modeling, Campus Energy Efficiency
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada kapsamlı bir literatür taraması yapılarak, enerji verimliliği yöntemleri belirlenmiştir. Üniversite kampüslerindeki binaların enerji verimliliğini artırmak amacıyla çok amaçlı bir enerji verimliliği optimizasyon modeli geliştirilmiştir. Çalışmanın temel amacı, bina bileşenlerinin (kapılar, pencereler, duvarlar, tavan ve zemin) ve enerji sistemlerinin (ısıtma, sıcak su,) uygun malzemeler ve sistem seçenekleri ile en verimli şekilde belirlenmesidir. Model, her bir bileşen için farklı yapı malzemeleri ve enerji sistemleri alternatifleri arasından enerji tüketimini ve yatırım maliyetlerini minimize eden seçimleri yapmayı hedeflemektedir. GAMS programı kullanılarak çözülen modelde, bina elemanları için alan, maliyet, sıcaklık düzeltme faktörleri ve ısıl iletkenlik gibi parametreler tanımlanmış, enerji verimliliğini maksimize etmek amacıyla çeşitli kısıtlar ve denklikler kurulmuştur. Model, farklı çözümleyiciler ile Karma Tam Sayılı Doğrusal Olmayan Programlama (MINLP) tekniği kullanılarak optimize edilmiştir. Çözüm sonucunda, enerji tasarrufları ile maliyetler arasındaki denge sağlanarak enerji verimliliğini artıran ve uzun vadede maliyet tasarrufu sağlayan optimum yapı bileşenleri ve enerji sistemleri kombinasyonu elde edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, üniversite kampüslerindeki binaların enerji verimliliğini artırmaya yönelik stratejik kararlar alınmasında ve sürdürülebilir yapı tasarımlarının geliştirilmesinde önemli bir rehber niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
In this study, a multi-objective optimization model was developed to improve energy efficiency in a university campus building. Initially, a comprehensive literature review was conducted to identify energy efficiency methods. Alternative material and system options for building components (doors, windows, walls, ceilings, and floors) and energy systems (heating, hot water, solar collectors, and lighting) were examined, aiming to minimize energy consumption and investment costs for each component. The model with various parameters and constraints is solved by the GAMS program and optimized using the Mixed-Integer Nonlinear Programming (MINLP) method. As a result, a balance between energy savings and costs was achieved, yielding optimal combinations of building components and energy systems. This study serves as a significant guide for strategic decision-making to enhance energy efficiency in campus buildings.