Lider üye etkileşimi ile sosyal kaytarma arasındaki ilişkide iş yükünün rolü
The Role of workload in the relationship between leader-member exchange and social loafing
  1. Tez No: 919921
  2. Yazar: HÜSEYİN DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜHAN BİKE ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, İş yükü, Sosyal kaytarma davranışı, Yapısal eşitlik modellemesi, Leadership, Workload concept, Social loafing behavior, Structural equation modeling
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
İnsan sosyal bir varlıktır ve yaşamını devam ettirebilmek için topluluklar oluşturmuştur. İnsanoğlunun bir arada yaşama isteği lider seçme ve lider olma konusunu da beraberinde getirmiştir. Lider vasfına sahip kişiler, diğer insanlara göre daha zeki, çalışkan, kuvvetli ve özgüvenli olma gibi özelliklere sahiptirler. Ancak başarılı bir liderde olması gereken birincil özelliklerden birisi iletişim kurma yeteneğidir. Liderin çalışanları ile kurduğu iletişim düzeyi, çalışanların liderin liderlik tarzını anlamalarında etkili olmaktadır. Çalışanların liderlik tarzı ile ilgili algılarındaki farklılıklar da iş yerinde sergiledikleri davranışları farklılaştırabilmektedir. Sosyal kaytarma da çalışanların sergilediği davranışlardan biridir. Bazı çalışanların iş yükünün de etkisiyle diğer çalışanlara göre daha az çalışması, daha fazla mola vermesi kısaca işten kaytarması anlamına gelmektedir. Bu çalışmanın amacı da lider üye etkileşiminin sosyal kaytarma ile ilişkisinde iş yükünün etkisini incelemektir. Bu amaçla 255 kişiden anket aracılığıyla veri toplanmış ve toplanan veri Yapısal Eşitlik Modellemesi ile analiz edilmiştir. Analizin neticesinde lider üye etkileşiminin sosyal kaytarma üzerinde etkisinin olmadığı bireysel iş yükünün sosyal kaytarma davranışı nezdinde anlamlı ve negatif bir etkisinin olduğu ve sonuç olarak da lider üye etkileşimi ve sosyal kaytarma arasındaki ilişkide bireysel iş yükünün yönetici bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
People are social beings and they live in communities to survive. The desire of human beings to live together has brought about the issue of choosing leaders and becoming leaders. People with leadership qualities are more intelligent, hard-working, strong and impressive than other people. When the concept of leader-member interaction is evaluated based on the concept of leadership, the characteristics of both the leader and the follower come to the fore. A person with leadership qualities first tries to get to know his followers by developing different communication skills. People show certain behaviors in the work environment. These behaviors can be positive or negative. The concept of social loafing is also among the behaviors described as negative. Some employees work less and take more breaks than other employees due to the workload, in short, they skip work. At the same time, the concept of workload also has an important place in organizations. The purpose of this study is to examine the effect of workload on the relationship between leader-member interaction and social loafing. For this purpose, data was collected from approximately 255 people through a survey and the collected data was analyzed with Structural Analysis Modeling. As a result of the analysis, it was determined that leader-member interaction had no effect on social loafing, individual workload had a significant effect on social loafing, and there was no managerial effect on the relationship between individual workload, leader-member interaction and social loafing.