İstanbul'da işlenen kadın cinayetlerinin adli tıbbi yönden değerlendirilmesi
Evaluation of femicides commited in Istanbul from the perspective of forensic medicine
  1. Tez No: 919946
  2. Yazar: EMEL TEZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ALKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kadına Yönelik Şiddet, Kadın Cinayeti, Ceza Adaleti, İstanbul, Türkiye, Violence Against Women, Femicide, Criminal Justice, İstanbul, Türkiye
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
İstanbul'da İşlenen Kadın Cinayetlerinin Adli Tıbbi Yönden Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmada; kadın cinayetleri konusunda, çeşitli parametreler üzerinden Türkiye'nin en yüksek nüfusa sahip şehri olan İstanbul'a ait bir veri tabanı oluşturmak ve kadın cinayetlerini engellemek adına ulusal ve uluslararası düzeyde alınabilecek önlemleri ortaya koymak amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: 2017-2021 yılları arasında İstanbul ilinde otopsisi yapılan kadın olgular içerisinden; olayın İstanbul il sınırları dışında olduğu, ölümün doğal nedenlerle veya trafik kazasının neden olduğu travmaya bağlı gerçekleştiği belirtilen olgular çıkarıldıktan sonra kalan olguların“Kasten Öldürme”suçu ile Ağır Ceza Mahkemelerine yansıyan dosyaları incelenmiştir. Verilerin analizi için SPSS 26 programı ve Student T-test, Ki-Kare, Fisher Freeman Halton testleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada 235 kadın cinayeti olgusu ve 284 sanık/fail bulunmaktadır. Cinayet kurbanı kadınların ortalama yaşı 38,5 olup %48'i evli, %66,4'ü çocuk sahibidir. Kadınların %49,8'i ilkokul mezunu ve altında eğitim düzeyine sahipken, %30,6'sı işsiz veya ev hanımı, %27,6'sı düzenli ve sınırlı gelirli işlerde çalışmaktadır. Olguların %51,1'inde cinayet kurbanı, fail ya da faillerden en az biri tarafından, bir veya daha çok şiddet türüne maruz bırakılmıştır. Cinayet eylemlerinde en sık görülen motivasyon sadakatsizlik ve güvensizliktir. Cinayetler, en sık kurban ve failin müşterek evi ile kurbanın evinde gerçekleşmektedir. Kurbanlarda ölüme en sık neden olan travma tipi ateşli silah yaralanmalarıdır. Kullanılan ateşli silahların %71'i 6136 Sayılı Kanun kapsamında ruhsatsızdır. Kurbanlarda ölüme neden olan travmaya maruz kalan vücut bölgeleri en sık toraks ve boyundur. Olguların %61,3'ünde cinayet kurbanı kadın, yakın partner konumunda iken, %26,4'ünde resmi nikahlı eş olarak tespit edilmiştir. Yakın partnere yönelik olgularda, diğerlerine göre, kurbanların yaş ortalaması ve eğitim seviyesi anlamlı düzeyde düşük, olay öncesi kurbanın failden fiziksel veya duygusal şiddet görme oranı ve ölüme neden olan travmanın toraks veya pelviste bulunma durumu anlamlı düzeyde yüksektir. Sonuç: Şiddeti önleme amaçlı eğitimlerin çocukluktan başlayarak yaygınlaştırılması, kadınların eğitim düzeyinin iyileştirilmesi ve istihdam alanlarının genişletilmesi, sağlık, adalet ve güvenlik hizmetlerinde çalışanların konuyla ilgili farkındalıklarının attırılması ve ateşli silahlara erişimin zorlaştırılması kadına şiddeti ve şiddetin cinayete dönüşümünü azaltacaktır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Femicides Commited in İstanbul From the Perspective of Forensic Medicine Objective: In this study; It is aimed to create a database for İstanbul, the city with the highest population in Türkiye, on femicides, based on various parameters, and to reveal the measures that can be taken at the national and international level to prevent femicide. Material and Method: Among the female cases autopsied in İstanbul between 2017 and 2021; After removing the cases in which it was stated that the incident took place outside the provincial borders of İstanbul and that the death occurred due to natural causes or trauma caused by a traffic accident, the files of the remaining cases, which were reported to the High Criminal Courts for the crime of“intentional homicide”, were examined. SPSS 26 program and Student t-test, Chi-Square, Fisher Freeman Halton tests were used to analyze the data. Results: There are 235 femicide cases and 284 perpetrators in the study. The average age of victims is 38.5, 48% are married and 66.4% have children. While 49.8% of women have an education level of primary school graduate or lower, 30.6% are unemployed or housewives, and 27.6% work in regular and limited-income jobs. In 51.1% of the cases, the victim was subjected to one or more types of violence by the perpetrator or at least one of the perpetrators. The most common motivation for acts of murder is disloyalty and distrust. Murders most often occur in the common home of the victim and the perpetrator, or in the victim's home. The most common type of trauma that causes death in victims is gunshot wounds. 71% of the firearms used are unlicensed within the scope of Law No. 6136. The body parts most commonly exposed to fatal trauma are the thorax and neck. In 61.3% of the cases, the female victim was an intimate partner, while in 26.4% of the cases, she was a legally married spouse. In cases involving intimate partners, the average age and education level of the victims are significantly lower, the rate of physical or emotional violence by the perpetrator before the incident, and the location of the trauma that caused death in the thorax or pelvis are significantly higher than others. Conclusion: Expanding training aimed at preventing violence starting from childhood, improving the education level of women and expanding their employment areas, increasing the awareness of those working in health, justice and security services on the subject, and making it more difficult to access firearms will reduce violence against women and the transformation of violence into murder.