Öğretmen adaylarına alternatif bir kariyer yolu: Öğretmen adaylarının eğitim alanında farklı kariyer planlamalarına yönelik bir program tasarısı
An alternative career path for preservice teachers: Design of a program for different career plans within the field of education
- Tez No: 920006
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN KİRAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hizmet Öncesi Öğretmen Eğitimi, Kariyer Planlama, Program Geliştirme, Kariyer Becerileri, Tamamlayıcı Program, Preservice Teacher Education, Career Planning, Curriculum Design, Career Skills, Co-Curriculum
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 357
Özet
Bu çalışma eğitim fakültesinde eğitim gören öğretmen adaylarının, öğretmenlik mesleğine ek, eğitim alanında alternatif kariyer planlamaları yapabilmeleri adına ihtiyaç duydukları bilgi, beceri ve ihtiyaçlara yönelik bir alternatif kariyer planlama program tasarısı ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmada öğretmen adayları, eğitim fakültesi yöneticileri, eğitim fakültesi bölümlerinde ders veren öğretim elemanları, işverenler, alan uzmanları ve eğitim alanında alternatif kariyer yürüten mezunlarla birlikte toplam 25 katılımcı ile yapılan yarı yapılandırılmış ve odak grup görüşmeleri ile konuya dair dokümanlar incelenerek, eğitim fakültelerin birincil ve alternatif kariyer planlamalarına dair mevcut durumu, ihtiyaçları, beklentiler ve bunlara yönelik alanyazında mevcut kariyer kuram ve kavramları temel alınarak bir alternatif kariyer planlama program çerçevesi ve tasarısı ortaya konmuştur. Nitel araştırma yöntemi kullanılan bu çalışma araçsal durum çalışması desenine uygun şekilde yürütülmüştür. Araştırma sonucunda öğretmen adaylarının öğretmenliğe ek alternatif bir kariyer planlama yapmasının bir ihtiyaç olduğu, eğitim programlarına ek bir kariyer planlama programı tasarısının hem öğretmenliğe hem de alternatif kariyer yollarına bir eğitimci kimliği oluşturması nedeniyle katkıda bulunduğu göstermiş ve eğitim sektöründe olduğu gibi eğitim fakültelerinin de mevcut ve gelecek koşullara uygun olarak yeniden değerlendirilmesi sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to design an alternative career planning program for preservice teachers to make them get the knowledge and set of skills that they need to maintain a career within the field of education. The number of graduates employed in the state schools is not the same with the quote of the education faculties. It requires preservice teachers to make alternative career plans to get prepared for this condition. This study is conducted by 25 participants including preservice teachers, faculty administrations, academicians, employers, graduates and the ones having alternative careers by using semi-structured and focus group interviews and document analysis. With the data revealed, the condition, needs, expectations of education faculties in terms of primary and alternative careers have been depicted. Also, the literature related to career theories and studies have been taken into consideration to create a framework and design for an alternative career program. Qualitative research methods have been conducted for this study and instrumental case study has been in accordance with this method. As a consequence, there is a need to design an alternative career plan for preservice teachers and this embedded program will contribute the teaching as a profession and the other careers within the field of education since it might create an educator's identity. It also shows that education faculties are required to reevaluate the current and future conditions of the field of education as the education sector does.