Gelişimsel koordinasyon bozukluğu spektrumunda olan çocuklarda telerehabilitasyonun aktivite performansı, katılım üzerine etkisi: randomize kontrollü çalışma
The effects of telerehabilitation on occupational performance and participation in children with developmental coordination disorder spectrum: a randomized controlled study
- Tez No: 920026
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK MENEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
- Anahtar Kelimeler: Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu, Telerehabilitasyon, Aktivite Performansı, Developmental Coordination Disorder, Telerehabilitation, Occupational Performance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çalışmamız, gelişimsel koordinasyon bozukluğu spektrumunda yer alan çocuklarda telerehabilitasyonun aktivite performansı ve katılım üzerindeki etkisini değerlendirmek amaçlandı. Araştırmaya, 3-7 yaş arasında, gelişimsel koordinasyon bozukluğu spektrumunda yer alan toplam 20 katılımcı dahil edildi. Katılımcılar randomize kontrollü bir şekilde telerehabilitasyon grubu (n=10) ve yapılandırılmış ergoterapi grubu (n=10) olarak ayrıldı. Telerehabilitasyon grubu, haftada bir gün yüz yüze ergoterapi ve haftada bir gün telerehabilitasyon seanslarına alındı. Yapılandırılmış ergoterapi grubuna yalnızca yüz yüze ergoterapi uygulandı. Tüm bireylerin katılım ve aktivite performansı Kanada Aktivite Performans Ölçeği (KAPÖ), duyusal becerileri Dunn Duyu Profili ve motor becerileri Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (WeeFIM) kullanılarak değerlendirildi. Tedavi öncesi ve sonrası konvasiyonel grubun WeeFIM ve KAPÖ değerleri anlamlı bulundu (p0,05). Sonuç olarak, telerehabilitasyon, gelişimsel koordinasyon bozukluğu olan çocuklar için etkili bir müdahale yöntemi olarak öne çıkmaktadır. Bu yöntemin erişilebilirliği ve etkinliği, geleneksel rehabilitasyon yaklaşımlarına önemli bir alternatif sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Our study aimed to evaluate the effect of telerehabilitation on activity performance and participation in children within the developmental coordination disorder spectrum. A total of 20 participants aged between 3 and 7 years with developmental coordination disorder spectrum were included in the study. Participants were randomly assigned to the telerehabilitation group (n=10) and the conventional group (n=10). The telerehabilitation group received one face-to-face occupational therapy session and one telerehabilitation session per week. The conventional group received only face-to-face occupational therapy. Participation and activity performance of all individuals were assessed using the Canadian Occupational Performance Measure (COPM), sensory skills were evaluated with the Dunn Sensory Profile, and motor skills were measured using the Functional Independence Measure for Children (WeeFIM). The pre- and post-treatment WeeFIM and COPM scores of the conventional group were found to be significant (p0.05). In conclusion, telerehabilitation emerges as an effective intervention method for children with developmental coordination disorder. Its accessibility and efficiency offer a significant alternative to traditional rehabilitation approaches