Sağlık çalışanlarının yeşil örgütsel davranışlarının yeşil örgüt iklimi ile ilişkisinin incelenmesi
To examine the relationship between green organizational behavior of health professionals and green organizational climate
  1. Tez No: 920028
  2. Yazar: GAMZE KAYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSU ZEKİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Örgüt İklimi, Yeşil Örgütsel Davranış, Sağlık Çalışanları, Yeşil Hastane, Sağlık Yönetimi, Green Organizational Climate, Green Organizational Behavior, Healthcare Workers, Green Hospital, Health Care Management
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Giriş ve Amaç: Bu tez çalışmasının temel amacı, sağlık çalışanlarının yeşil örgütsel davranışlarının yeşil örgüt iklimi ile ilişkisini incelemektir. Araştırmanın diğer bir amacı, yeşil hastane sertifikasına sahip olmayan bir özel hastanede çalışan sağlık çalışanlarının yeşil örgüt iklimi algıları ve yeşil örgütsel davranış düzeyleri ile yeşil hastane sertifikasına sahip olan bir özel hastanede çalışan sağlık çalışanlarının örgüt iklimi algıları ve yeşil örgütsel davranış düzeyleri arasındaki farklılığı değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Bu araştırma, tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir çalışmadır. Araştırmada“Yeşil Örgüt İklimi Ölçeği”ve“Yeşil Örgütsel Davranış Ölçeği”ölçekleri kullanılmıştır. Anket formunun son bölümünde sağlık çalışanlarının çevreye karşı bireysel sorumlulukları ve kurumlarının sorumlulukları hakkındaki görüşlerini değerlendirebilmek adına iki açık uçlu soruya yer verilmiştir. Çalışma yeşil hastane sertifikasına sahip olmayan bir özel hastanede ve yeşil hastane sertifikasına sahip bir özel hastanede 10.07.2023- 25.07.2023 tarihleri aralığında gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemini 297 sağlık çalışanı oluşturmaktadır. Araştırmanın istatistiksel analizleri için IBM SPSS Statistic 25.0 istatistik programı, yapılandırılmış açık uçlu soruların analizleri için MAXQUDA 2020 programı kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının yeşil örgüt iklimi algı düzeyi ve yeşil örgütsel davranış düzeyleri arasında orta düzeyde pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yeşil hastanede çalışan sağlık çalışanlarının yeşil olmayan hastane çalışanlarına oranla daha yüksek yeşil örgüt iklimi algı düzeyine ve yeşil örgütsel davranış düzeyine sahip olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Sağlık yöneticileri geleceğin çevre dostu sağlık hizmetleri sistemlerini şekillendirmede temel bir itici güç olacağı düşünülmektedir. Bu bağlamda çevresel sürdürülebilirlik ve çevre yönetimi konularında yetkinliğe sahip sağlık yöneticileri, kurum içi çevre eğitimleri, liderlik desteği ve sürdürülebilir yönetim uygulamalarının yaygınlaştırılması, çevresel sorumluluk bilincinin güçlendirilmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: The main purpose of this thesis is to examine the relationship between green organisational behaviours of healthcare professionals and green organisational climate. Another aim of the study is to evaluate the difference between the perceptions of green organisational climate and green organisational behaviour levels of healthcare professionals working in a private hospital that does not have a green hospital certificate and the perceptions of organisational climate and green organisational behaviour levels of healthcare professionals working in a private hospital that has a green hospital certificate. Material and Methods: This research is a descriptive and cross-sectional study. 'Green Organisation Climate Scale' and“Green Organisational Behaviour Scale”scales were used in the study. In the last part of the questionnaire form, two open-ended questions were included in order to evaluate the opinions of healthcare professionals about their individual responsibilities towards the environment and the responsibilities of their organisations. The study was conducted in a private hospital without a green hospital certificate and in a private hospital with a green hospital certificate between 10.07.2023 and 25.07.2023. The sample of the study consists of 297 healthcare professionals. IBM SPSS Statistic 25.0 statistical software was used for statistical analyses of the study, and MAXQUDA 2020 software was used for the analysis of structured open-ended questions. Results: A moderate, positive and significant relationship was found between the level of green organisational climate perception and green organisational behaviour levels of the healthcare professionals participating in the study. It was determined that health care employees working in green hospitals had higher levels of green organisational climate perception and green organisational behaviour than non-green hospital employees. Conclusion: Health managers are thought to be a fundamental driving force in shaping the environmentally friendly healthcare systems of the future. In this context, health managers with competence in environmental sustainability and environmental management, in-house environmental trainings, leadership support and dissemination of sustainable management practices will contribute to strengthening the awareness of environmental responsibility.