Müge İplikçi'nin romanlarının feminist edebiyat eleştirisiyle incelenmesi
An analysis of Müge İplikçi's novels through feminist literary criticism
  1. Tez No: 920066
  2. Yazar: MERVE DENİZ KANDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA ATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Müge İplikçi, kadın, feminizm, feminist edebiyat eleştirisi, Türk edebiyatı, roman, Müge İplikçi, women, feminism, feminist literary criticism, Turkish literature, novel
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışmaya konu olan araştırmacı-yazar kimliğiyle tanınan ve eserleriyle erkek söylemin karşısına“kadın yazını”nı koyan çağdaş yazarlardan Müge İplikçi, kadın sorununu ve kadının sahip olduğu konumu anlatmaktadır. Romanlarında kadınların kendi kimliklerini bulma mücadelelerini, toplumsal cinsiyet rejimine başkaldırılarını, kader inancıyla sisteme ve alışılan düzene boyun eğmelerini anlatan İplikçi, kadının toplumsal konumundan ve rollerinden ziyade insan ilişkilerindeki yerine de romanlarının merkezinde yer vermektedir. Bu bağlamda İplikçi'nin romanları, feminist edebiyat eleştirisi yöntemiyle incelenmeye olanak sağlamaktadır. Bu tez çalışmasında, feminizm ve feminist edebiyat eleştirisi hakkında bilgi verilmiş ve feminist edebiyat eleştirisinin incelenecek romanlara yansımaları çeşitli kuramcıların ve feminist yazarların görüşlerinden esas alınarak yorumlanmıştır. Tezin merkezini, romanlardaki kadın karakterlerin ataerkil toplumlarda yaşadıkları toplumsal-kültürel baskı, biyolojik cinsiyet farklılıklarından dolayı aile, eğitim ve iş hayatında yaşadıkları negatif ayrımcılık, kadına yüklenen cinsiyetçi rol ve sorumluluklar ile kadınların hem ataerkil kültüre hem de ataerkil kültüre hizmet eden bireylere karşı vermiş oldukları var oluş mücadelesi oluşturmaktadır. 6 Aralık 2024 tarihinde Müge İplikçi ile romanlarındaki feminist edebiyat teorisine ait bulgular üzerine röportaj yapılmıştır. Bu röportaj ise tezde yer alan romanların feminist edebiyat eleştirisi doğrultusunda yapılan değerlendirmelerin niteliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on Müge İplikçi, a contemporary author-researcher who, through her works, opposes male discourse by presenting“women's literature.”İplikçi discusses women's issue and their current status in society. Her novels highlight women's struggles to discover their identities, their rebellion against gender regimes, their submission to the system and established order under the influence of the belief in fate. İplikçi places not only the social positions and roles of women but also their roles in interpersonal relationships at the center of her narratives. In this context, İplikçi's novels provide significant potential for analysis through the lens of feminist literary criticism. This thesis offers an overview of feminism and feminist literary criticism and interprets the reflections of feminist literary criticism in İplikçi's novels, based on the views of various theorists and feminist writers. The core of this thesis lies in examining the social-cultural pressures experienced by female characters in patriarchal societies, the negative discrimination they face in family, education, and professional life due to biological gender differences, the gendered roles and responsibilities imposed on women, and their struggle for existence against both patriarchal culture and the individuals perpetuating it. On December 6, 2024, an interview was conducted with Müge İplikçi regarding the feminist findings in her novels. This interview sheds light on the evaluations of her novels within the framework of feminist literary criticism.