Malatya'da Hepatit C Virüs (HCV) infeksiyon prevalansı, virüsün aile içi bulaş insidansı ve HCV genotiplerinin belirlenmesi
Determination of Hepatitis C Virus (HCV) seroprevalence, it's vertical transmission and genotypes in Malatya
- Tez No: 92011
- Danışmanlar: PROF.DR. RIZA DURMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Hepatit C, genotip lend irme, Inno-Lipa, RT-PZR, ELISA, seroprevalans, hemodiyaliz, Hepatitis C, genotyping, Inno-Lipa, RT-PCR, ELISA, seroprevalance, haemodialysis
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
65 ÖZET Malatya'da yaşayan 1295 kişide hepatit C virus (HCV) antikorları ve genotiplerinin dağılımı araştırıldı. Hemodiyaliz hastaları (n=89), kronik karaciğer hastaları (n=14), hastane personeli (n=95) ve normal sağlıklı (n=1097) kişilerden kan örnekleri alındı. ELISA (Organon, anti-HCV 3) ile anti-HCV antikorları araştırıldı. Gruplarda seropozitiflik oranı sırasıyla, %45, %100, %2.1 ve %1.55 olarak tespit edildi.“5”non-coding“ bölgesini hedef alan reverz transkripsiyon polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PZR) ile HCV-RNA sekansları amplifiye edildi ve INNO-LiPA HCV II kiti kullanılarak ”line probe assay" ile genotipleri tespit edildi. Predominant genotip lb (%93.1) idi, ayrıca 2 adet la (%3.45) ve 1 adet lb/3a (%1.72) ve 1 adet lb/4a (%1.72) genotipleri saptandı. HCV genotipleri ile yaş, cinsiyet, transfüzyon öyküsü arasında istatistiksel anlamlılık bulunamadı. Farklı coğrafık alanlarda HCV genotiplerinin dağılımı tayin edilerek HCV ile ilgili hastalıkların epidemiyoloji, bulaşma ve patogenezine yönelik önemli deliller elde edilebilir ve HCV infeksiyonlarmı tespit amacıyla kullanılan serolojik testlerin performansı artırılabilir.
Özet (Çeviri)
66 SUMMARY The prevalence of hepatitis C virus (HCV) antibodies and genotypes of this virus were investigated in 1295 sera collected from haemodialysis patients (n=89), patients with chronic liver disease (n=14), hospital stuff (n=95) and healthy persons (n=1097). Anti- HCV antibodies were determined by ELISA (Organon, anti-HCV 3). Seropositivity rates of these groups were 45%, 100%, 2.1%, and 1.55%, respectively. HCV-RNA sequences were amplified by reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) that targeted the 5' non-coding region of the viral genom and were genotyped by line probe assay using INNO- LiPA HCV II kit. Three different genotypes were determined such as lb, la, and mixt genotypes. Number and ratios of lb, la, and mixt types were 54 (93.1%), 2 (3.45%), 2 (one of them lb/3a and another lb/4a) (3.45%), respectively. There was no significant difference in the distribution of HCV genotypes with respect to age, sex, transfusion history. Genotyping of HCV in different geographical area may provide important clues for epidemiology, transmission and pathogenesis of HCV-related diseases and may also aid in improving serological assays to detect HCV infection