Non diyabetik hastalarda ve proliferatif diyabetik retinopatisi olan hastalarda plazma, ön kamara ve vitreusta asprosin, elabela ve vegf düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of asproshin, elabela, and vegf levels in plasma, anterior chamber and vitreous of non-diabetic patients and proliferative patients with diabetic retinopathy
- Tez No: 920147
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRAK ŞEKERYAPAN GEDİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Asprosin, Diyabetik retinopati, Elabela, Vegf, Vitreus, Asprosin, Diabetic retinopathy, Elabela, Vegf, Vitreous
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışma proliferatif diyabetik retinopatisi olan ve diyabetik olmayan hastaların, plazma, ön kamara ve vitreus örneklerindeki asprosin, elabela ve vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) seviyelerinin araştırılmasını, karşılaştırılmasını ve bu sitokinlerin diyabetik retinopatideki (DR) prognostik performanslarının değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Girişimsel prospektif vaka-kontrol çalışması şeklinde tasarlanan çalışmaya kabul edilen 49 hasta üç gruba ayrıldı. Araştırma grubu proliferatif diyabetik retinopati (PDR) tanısı olup vitreoretinal cerrahi planlanan vitreus hemorajisi bulunan 14 hastanın 14 gözü ve traksiyonel retina dekolmanı bulunan 18 hastanın 18 gözü olmak üzere toplam 32 hastanın 32 gözü ile oluşturuldu. Kontrol grubu diyabetli olmayan ve idyopatik epiretinal membran varlığı nedeniyle opere edilecek 17 hastanın 17 gözü ile oluşturuldu. Hastalardan operasyon öncesi alınan standart biyokimya kan örneğinden, vitreoretinal cerrahi sırasında alınan ön kamara ve vitreus örneklerinden asprosin, elabela ve VEGF seviyeleri analiz edilerek istatiksel olarak karşılaştırıldı. Ayrıca plazma, ön kamara ve vitreus örneklerinden çalışılan sitokinler ile HbA1c düzeyi, açlık glikoz ve kreatinin düzeyleri, kan trigliserit, kolesterol düzeyleri karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların plazma, ön kamara ve vitreus VEGF düzeylerinin kontrol grubuna göre yüksek olduğu görüldü ancak bu yükseklik istatiksel olarak anlamlı değildi (plazma VEGF için p=0,142, ön kamara VEGF için p=0,408, vitreus VEGF için p=0,935). Hastaların plazma, ön kamara ve vitreus asprosin düzeyleri kontrol grubuna göre yüksek tespit edildi ama istatiksel olarak anlamlı bulunmadı (plazma asprosin için p=0,651, ön kamara asprosin için p=0,617, vitreus asprosin için p=0,677). Hastaların plazma ve ön kamara elabela düzeyleri kontrol grubundan yüksek bulundu fakat istatiksel olarak anlamlı izlenmedi (plazma elabela p=0,796, ön kamara elabela p=0,978). Vitreus elabela düzeyi ise hasta grubunda kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p=0,017). Vitreus hemorajisi olanlar ile kontrol grubu karşılaştırıldığında vitreus elabela düzeyi anlamlı yüksek bulundu (p=0,026), traksiyonel retina dekolmanı olan hasta grubu ile kontrol grubu karşılaştırıldığında vitreus elabela düzeyi istatiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p=0,009) ancak vitreus hemorajisi olan grup ile traksiyonel retina dekolmanı olan grup arasında anlamlı fark izlenmedi (p=0,821). Sonuç: Diyabetik retinopati, patogenezinde çok çeşitli mediyatörlerin bulunduğu, diyabetin morbiditesi yüksek mikrovasküler bir komplikasyonudur. Bu çalışma elabelanın diyabetik retinopati patogenezini aydınlatmada ve yeni nesil ilaç çalışmalarında hedef molekül olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to investigate and compare the levels of asprosin, elabela, and vascular endothelial growth factor in plasma, anterior chamber and vitreous samples of patients with proliferative diabetic retinopathy and non-diabetic patients and to evaluate the prognostic performance of these cytokines in diabetic retinopathy. Material and Method: This interventional prospective case-control study included 49 patients, divided into three groups. The research group 32 eyes of 32 patients diagnosed with proliferative diabetic retinopathy (PDR) and scheduled for vitreoretinal surgery due to vitreous hemorrhage (14 eyes of 14 patients) or tractional retinal detachment (18 eyes of 18 patients). The control group was formed from the 17 eyes of 17 patients without diabetic retinopathy, who were to undergo surgery for epiretinal membrane. The levels of asprosin, elabela, and VEGF were analyzed from standard preoperative biochemical blood samples and anterior chamber and vitreous samples collected during vitreoretinal surgery, and the results were statistically compared. Additionally, the levels of these cytokines in plasma, anterior chamber, and vitreous were compared with HbA1c, fasting glucose, creatinine, triglycerides, and cholesterol levels. Findings: Plasma, anterior chamber, and vitreous VEGF levels were higher in the patient group compared to the control group; however, this increase was not statistically significant (plasma VEGF: p=0.142, anterior chamber VEGF: p=0.408, vitreous VEGF: p=0.935). Plasma, anterior chamber, and vitreous asprosin levels were found to be higher in the patient group compared to the control group, but the difference was not statistically significant (plasma asprosin: p=0.651, anterior chamber asprosin: p=0.617, vitreous asprosin: p=0.677). Plasma and anterior chamber elabela levels were higher in the patient group than in the control group, but this increase was not statistically significant (plasma elabela: p=0.796, anterior chamber elabela: p=0.978). However, vitreous elabela levels were significantly higher in the patient group compared to the control group (p=0.017). When comparing patients with vitreous hemorrhage to the control group, vitreous elabela levels were significantly higher (p=0.026). Similarly, in the comparison between the tractional retinal detachment group and the control group, vitreous elabela levels were significantly elevated (p=0.009). However, no significant difference was found between the vitreous hemorrhage group and the tractional retinal detachment group (p=0.821). Conclusion: Diabetic retinopathy is a microvascular complication of diabetes with high morbidity, involving a variety of mediators in its pathogenesis. This study suggests that elabela may play a role in elucidating the pathogenesis of diabetic retinopathy and could serve as a target molecule in the development of next-generation therapeutic strategies.