Prediyabetli bireylerde retinopati taraması
Retinopathy screening in prediabeted individuals
- Tez No: 553380
- Danışmanlar: DOÇ. MİNE ADAŞ, UZMAN BURAK ERDEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prediyabet, Tip 2 diyabet, Retinopati, Trigliserid, Prediabetes, Type 2 Diabetes, Retinopathy, Triglyceride
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Giriş ve Amaç: Prediyabet, plazma glukoz düzeyinin normalden yüksek olduğu, fakat diyabet tanı sınırlarına ulașamadığı bir ara hiperglisemi durumudur. Bazı çalışmalarda prediyabetik hastaların aşikâr tip 2 diyabete dönüşme oranının %70 olduğu belirtilmektedir.Diyabetin mikrovasküler komplikasyonlarından diyabetik retinopati, 20-65 arası yaş grubunda görülen en sık körlük nedenidir. Prediyabetik hastalarda da belirli oranda, başlangıç aşamasında non-proliferatif diyabetik retinopati görülebilir.Bundan dolayı erken tanı ile diyabet gelișiminin ve diyabete bağlı klinik komplikasyonların önlenebilmesi hastalığın klinik önemini artırmaktadır. Çalışmamızda prediyabetli bireylerde diyabetin mikrovasküler komplikasyonlarından olan retinopati taraması yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Eylül 2018 – Nisan 2019 tarihleri arasında SBU Okmeydanı SUAM İç Hastalıkları polikliniğine ayaktan başvuran açlık plazma glukozu 100-125 mg/dl ve/veya HbA1C değeri %5.7-6.4 arasında bulunan, 75 gr 2.saat OGTT testi yapılmış olan 18 yaş ve üzeri 106 prediyabetli hasta retrospektif olarak belirlendi. Diyabetik retinopati taraması için retina polikliniğine yönlendirilen hastalara tashihli, tashihsiz vizyon, biyomikroskopi, göziçi basınç ölçümü değerlendirmeleri ve dilate pupilden fundoskopik muayeneleri yapıldı. Tüm hastalarda optik koherens tomografi çekimi yapıldı, santral fovea kalınlığı ölçüldü. Bulgular: Çalışmaya alınan toplam 106 prediyabetli hastanın 33'ünde bozulmuş açlık glukozu (BAG)/bozulmuş glukoz toleransı (BGT) birlikteliği tespit edildi. Kombine (BAG/BGT) bozukluğu olan 33 hastanın 4'ünde (%12.12) hafif nonproliferatif diyabetik retinopati bulundu, ayrıca kombine bozukluğu olan hastaların trigliserid değerleri diğer hasta gruplarına ( izole BAG, izole BGT, sadece HbA1C'si 5.7-6.4 arasında olan) oranla istatistik olarak anlamlı yüksek bulundu(p=0.04). Sonuç: Diyabetin mikrovasküler komplikasyonlarından olan diyabetik retinopati prediyabet aşamasında da görülebilmektedir. Özellikle BAG/BGT birlikteliği olup, trigliserid değerleri de yüksek bulunan hastaları ileride oluşabilecek körlükten koruma amaçlı detaylı oftalmolojik muayene için göz hekimine yönlendirilmesi, retinopati tespit edilen hastalara oral antidiyabetik tedavinin yanında fenofibrat başlanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: Prediabetes is a condition which plasma glucose levels are higher than normal but do not reach the level of diabetes diagnose standards. The progress from prediabetes to overt diabetes ratio is found %70 in some clinical trials. One of the complications of diabetes is diabetic retinopathy and this complication is the most common reason for 20-65 year old blindness. Non-proliferatif diabetic retinopathy can be seen in patients with prediabetes in some ratios. Early assesment and diagnosis is important to prevent progression to diabetes and to prevent complications of diabetes. We looked for retinopathy in prediabetic patients which is one of the microvasküler complications of diabetes. Material and methods: We selected 106 18 years old and older prediabetic patients retrospectively who admitted to SBU Okmeydanı SUAM Internal medicine outpatient clinics between September 2018 – April 2019 which have fasting plasma glucose level 100-125 mg/dl or Hba1c value between %5.7-6.4 and 75 gram 2 hour OGTT test done. Vision examination, biomicroscopy, intraocular pressure measurement assesment and fundoscopy examination from dilated pupils is done to patients that are admitted to retina clinic for screening diabetic retinopathy. Optic coherence tomography and central fovea thickness is measured in all patients. Results: Impaired fasting glucos(IFG)/impaired glucose tolerance(IGT) found together in 33 of 106 prediabetic patients. Mild non-proliferative diabetic retinopathy is found in 4 out of 33 (%12.2) patients that have combined disorder(IFG/IGT), also triglyceride levels of patients that have combined disorder (IFG/IGT) is found statistically signicifantly higher than that of other patient grous( isolated IFG, isolated IGT, only HBa1C between 5.7-6.4)(p=0.04). Conclusion: Diabetic retinopathy which is a microvascular complication of diabetes can be seen in prediabetic patients. Patients that have IFG/IGT combined disorder should be directed to ophthalmologist for detailed ophthalmic examination and oral antidiabetic treatment together with fenofibrate should be suggested to whose triglyceride levels are high to prevent future blindness.