Çok kriterli karar verme yöntemleri ile afet yönetiminde toplumsal dayanıklılığın değerlendirilmesi
Evaluation of social resilience in disaster management with multi-criteria decision making methods
- Tez No: 920149
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL OĞUZHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Çok Kriterli Karar Verme Teknikleri, Analitik Hiyerarşi Süreci, Afet Yönetimi, Toplumsal Dayanıklılık, Multi-Criteria Decision-Making Techniques, Analytic Hierarchy Process, Disaster Management, Societal Resilience
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Toplumsal dayanıklılığı araştırmak ve anlamak, afetler karşısında daha güçlü, daha uyarlanabilir topluluklar oluşturmak için hayati önem taşımaktadır. Topluluk bağlarını geliştirmeye, sosyal sermayeden yararlanmaya ve kültürel bakış açılarını entegre etmeye odaklanarak, gelecekteki zorluklara daha iyi hazırlanmayı ve bunlara yanıt vermeyi mümkün kılabilir. Toplumsal dayanıklılığa yatırım yapmak sadece olağanüstü afet durumlarında kurtarmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda toplulukların genel sağlık ve refahına da katkıda bulunmaktadır. Toplumsal dayanıklılık kavramının çerçevesini oluşturmak ve ölçmek, topluluk gücünü artırmak, afete hazırlığı iyileştirmek ve etkili iyileşmeyi teşvik etmek için hayati önem taşımaktadır. Toplulukları dinamiklerini anlamaları, kaynakları akıllıca tahsis etmeleri ve esneklik geliştirme girişimlerini destekleyen politikalar geliştirmeleri için güçlendirmektedir. Afet yönetiminde toplumsal dayanıklılığın Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemlerini kullanarak değerlendirilmesi, bir topluluğun afetlere dayanma ve bunlardan kurtulma yeteneğine katkıda bulunan çeşitli faktörlerin değerlendirilmesini içeren karmaşık bir süreçtir. Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) ve İdeal Çözüme Benzerliğe Göre Tercih Sırası Tekniği (TOPSIS) gibi ÇKKV yöntemleri, bu faktörleri sistematik olarak değerlendirmek ve önceliklendirmek için kullanılmaktadır. Bu yöntemler, topluluklar içindeki güvenlik açıklarını ve güçlü yönlerini belirlemeye yardımcı olur, böylece etkili afet yönetimi stratejilerine rehberlik eder. Bu bakış açısıyla Sendai Afet Riskini Azaltma Çerçevesi'nde (2015-2030) belirlenen“Şehirleri Dayanıklı Hale Getirmek İçin On Temel Unsur”'dan yola çıkılarak oluşturulan temel stratejiler, stratejik hedefler ve bu hedeflere ilişkin stratejik adımlar AHS ile değerlendirilmiştir. Analiz sonucunda dokuz temel strateji için öncelikli stratejik hedefler ve stratejik adımlar belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Understanding and researching societal resilience is crucial for building stronger, more adaptable communities in the face of disasters. By focusing on developing community bonds, leveraging social capital, and integrating cultural perspectives, we can better prepare for and respond to future challenges. Investing in societal resilience not only aids recovery during disaster events but also contributes to the overall health and well-being of communities. Framing and measuring the concept of societal resilience is vital for enhancing community strength, improving disaster preparedness, and promoting effective recovery. It empowers communities to understand their dynamics, allocate resources wisely, and develop policies that support resilience-building initiatives. Evaluating societal resilience in disaster management using Multi-Criteria Decision-Making (MCDM) methods is a complex process involving the assessment of various factors contributing to a community's ability to withstand and recover from disasters. MCDM methods, such as the Analytic Hierarchy Process (AHS) and the Technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS), are used to systematically evaluate and prioritize these factors. These methods help identify vulnerabilities and strengths within communities, thus guiding effective disaster management strategies. From this perspective, key strategies, strategic objectives, and strategic steps, formulated based on the“Ten Essentials for Making Cities Resilient”outlined in the Sendai Framework for Disaster Risk Reduction (2015-2030), were evaluated using AHS. As a result of the analysis, priority strategic objectives and steps were determined for nine key strategies.