Beklenen istanbul depremine karşı yerel yönetimlerin afet yönetimi çalışmalarının çok kriterli karar verme yöntemleriyle incelenmesi
Analysis of local government disaster management implementations for the expected istanbul earthquake using multi-criteria decision-making methods
  1. Tez No: 953525
  2. Yazar: UMUT SOY
  3. Danışmanlar: PROF. ASLI PELİN GÜRGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Afet Yönetimi, Deprem, AHP, TOPSIS, Yerel Yönetim, Disaster Management, Earthquake, AHP, TOPSIS, Local Government
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı İşletmesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Afetler, insan sağlığını, ekonomiyi ve toplumsal yapıyı olumsuz etkileyen, geniş çapta yıkım ve kayıplara yol açan olaylardır. Gelecekte, afetlerin istenmeyen etkilerini önlemek ve tedbirli olmak amacıyla etkili bir afet yönetimi planının hayata geçirilmesi önemlidir. Bu bağlamda yerel halkı iyi tanıyan ve ihtiyaçlarını bilen yerel yönetimlerin afet risklerini azaltma, müdahale ve iyileştirme süreçlerine etkin bir şekilde katkı sağlaması gerekmektedir. Türkiye için ekonomik, kültürel ve jeopolitik açıdan büyük bir öneme sahip olan İstanbul şehri, tarih boyunca pek çok doğal afetten etkilenmiş, şu anda da büyük bir deprem riski ile karşı karşıyadır. Olası deprem riskleriyle mücadele edebilmesi ve zararların azaltılabilmesinde en önemli yaklaşımlardan birisi etkili bir afet yönetimidir. Ele alınan bu çalışmayla yerel yönetim birimlerinin kurum içi kapasite ve imkânları dikkate alınarak afet yönetimi kapsamında mevcut durumun analiz edilmesi, olası afetlere karşı önceliklerin değerlendirilmesi ve sıralanması amaçlamaktadır. Çalışmanın ilk aşamasında depremlere karşı etkili bir afet yönetimi sağlamak amacıyla literatürde öne çıkan beş temel kriter incelenmiştir. İnceleme sonucunda elde edilen kriterler, İstanbul'daki farklı ilçe belediyelerinde görevli 15 uzmanın görüşleri doğrultusunda, Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) yöntemiyle ağırlıklandırılmış ve kriterlerin önem sıralamaları belirlenmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında İstanbul'un farklı lokasyonlarında yer alan beş ilçe belediyesine ait envanter bilgileri, birinci aşamada oluşturulan kriterler ve bu kriterlere etki eden değişkenler kullanılarak kapsamlı bir matematiksel analiz gerçekleştirilmiştir. Elde edilen analiz verileri ile ilk aşamada türetilen ağırlık değerleri Teknik Tercih Sıralaması ile Çoğul Karar Verme (TOPSIS) yöntemine entegre edilerek beş ilçe belediyesi arasından mevcut kaynakları ve kapasiteleri doğrultusunda afet yönetimine en duyarlı yerel yönetim belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda afet yönetimi bilincinin artırılması ve yerel kaynakların güçlendirilerek daha etkin bir şekilde kullanılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Disasters are events that negatively affect human health, the economy, and the social structure, causing widespread destruction and losses. In order to prevent the adverse impacts of future disasters and to take precautions against such situations, it is essential to implement an effective disaster management plan. In this context, local governments, which are familiar with the local population and aware of their needs, are required to contribute effectively to the processes of disaster risk reduction, response, and recovery. Istanbul, which holds significant economic, cultural, and geopolitical value for Turkey, has been affected by numerous natural disasters throughout history and is currently facing a major earthquake risk. One of the most crucial approaches for addressing potential earthquake risks and mitigating damages is the implementation of effective disaster management. This study aims to assist researchers and local government units working in the field of disaster management by analyzing the current situation, taking into account institutional capacities and resources, and evaluating and prioritizing preparedness for potential disasters. In the first phase of the study, five key criteria highlighted in the literature for effective disaster management against earthquakes were examined. The criteria identified from this review were weighted using the Analytical Hierarchy Process " (AHP) method, in consultation with the opinions of 15 experts working in different district municipalities of Istanbul, and the importance rankings of these criteria were (AHP) method, in consultation with the opinions of 15 experts working in different district municipalities of Istanbul, and the importance rankings of these criteria were determined. In the second phase of the study, a comprehensive mathematical analysis was conducted using inventory data from five district municipalities located in different parts of Istanbul, the criteria identified in the first phase, and the variables affecting these criteria. The analysis data obtained were integrated with the TOPSIS (Technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution) method, along with the weight values derived in the first phase, to determine the most disaster-sensitive option among the five district municipalities based on their existing local resources and capacity factors. As a result of the analysis, it was concluded that disaster management awareness should be increased, and local resources should be strengthened and used more effectively.