Küreselleşme süreçleri ve suyun tanımladığı dişi kentler: İstanbul ve Paris
The concept of globalization and the feminine cities defined by water: Istanbul and Paris
  1. Tez No: 920159
  2. Yazar: TUBA PEREN ERENSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENSAR NİŞANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul, Paris, Avrupa ve Asya Kıtası, Küreselleşme, Uluslararası İlişkiler, Istanbul, Paris, Europe and Asia Continent, Globalization, International Relations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Küreselleşme ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tez, Paris ve İstanbul'un kültürel ve sembolik yapılar üzerinden inşa edilen küresel kimliklerini incelemektedir. Çalışma, Paris'teki Seine Nehri ve Notre-Dame Katedrali ile İstanbul'daki Boğaziçi ve Ayasofya gibi fiziksel ve tarihî yapılarında yer alan dişil metaforlar üzerine odaklanmaktadır. Bu semboller incelenerek, şehirlerin uluslararası kimliklerini nasıl şekillendirdiği ve kültürel güçlerini tarihî anlatılar ve kentsel dokular aracılığıyla nasıl yansıttıkları araştırılmaktadır. Bu çalışma, inşacılık teorisi ve yumuşak güç kavramlarından yola çıkarak, şehirlerin coğrafi mekânlar ve aynı zamanda küresel arenada aktif aktörler olduğunu savunmaktadır. Araştırma, Seine ve Boğaziçi gibi doğal ve mimari sembollerin şehirlerin besleyici, koruyucu ve birleştirici özelliklerini nasıl yansıttığını ve bu sayede şehirlerin dişil kimliklerini nasıl pekiştirdiğini ortaya koymaktadır. Paris ve İstanbul'un karşılaştırmalı analizi, bu şehirlerin farklı tarihî süreçlerden geçmesine rağmen kültürel simgelerini kullanarak kimliklerini güçlendirme ve uluslararası ilişkilerde sürekliliklerini sağlama biçimlerini ele almaktadır. 2020'de Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi ve Notre-Dame Katedrali'nin restorasyonu, yalnızca ulusal politikaları değil, aynı zamanda kültürel miras, egemenlik ve kimlik politikaları çerçevesinde küresel anlatıları da yansıtmaktadır. Bu tez, şehirlerin küresel kimlik inşasında oynadığı rolü ve mimari sembollerin kültürel diplomasi ve uluslararası temsil araçlarına nasıl dönüştüğünü daha derin bir şekilde anlamayı amaçlamaktadır. Elde edilen bulgular, kentsel küreselleşme, kimlik politikaları ve şehirlerin uluslararası algıları şekillendirme sürecindeki sembolik rolü üzerine geniş bir tartışmaya katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the construction of global identities of Paris and Istanbul through their cultural and symbolic landmarks. The study focuses on the feminine metaphors embedded in the physical and historical structures of these cities, such as the Seine River and Notre-Dame Cathedral in Paris, and the Bosphorus Strait and Hagia Sophia in Istanbul. By examining these symbols, the research investigates how cities shape their international identities and project cultural power through historical narratives and urban landscapes. Drawing from constructivist theory and the concept of soft power, this study argues that cities are not merely geographical spaces but active agents in the global arena through their architectural and cultural heritage. The research highlights how natural and architectural symbols like the Seine and the Bosphorus contribute to the perception of cities as nurturing, protective, and unifying forces, reinforcing their feminine identities. The comparative analysis between Paris and Istanbul delves into how these cities, despite their different historical trajectories, employ cultural landmarks to assert their identities and maintain relevance in international relations. The transformation of Hagia Sophia into a mosque in 2020 and the restoration of Notre-Dame Cathedral reflect not only national policies but also global narratives of cultural heritage, sovereignty, and identity politics. This thesis aims to provide a nuanced understanding of the role cities play in constructing global identities and how architectural symbols become tools of cultural diplomacy and international representation. The findings contribute to the broader discourse on urban globalization, identity politics, and the symbolic role of cities in shaping international perceptions and fostering cross-cultural dialogue.