Mining the buildings: Urban mining projections on İstanbul,Türkiye
Binaların madenciliği: İstanbul üzerine kentsel madencilik projeksiyonları
- Tez No: 920173
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA SERT ATAK, DR. ÖĞR. ÜYESİ TOMRİS AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: kentsel madencilik, yapılı çevre, döngüsel ekonomi, Yoo, Bence Güzel Pavilyon, İstanbul, inşaat ve yıkıntı atığı, urban mining, built environment, circular economy, Yoo, Bence Güzel Pavillion, İstanbul, construction and demolition waste
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: MEF ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırma, İstanbul'da inşaat ve yıkım atıklarıyla başa çıkmak için potansiyel bir döngüsel ekonomi stratejisi olarak kentsel madencilik yaklaşımını araştırmaktadır. Teorik analiz, pratik vaka çalışmaları ve karşılaştırmalı araştırmaların birleşimiyle çalışma, kentsel madencilik uygulamalarının uygulanmasını etkileyen faktörleri ve inşa edilmiş çevre üzerindeki etkilerini incelemektedir. Bu nedenle, doğayı antropojenik stoklara dönüştürmeye yönelik dolaşım ve döngüsellik kavramsal çerçevesinin anlaşılması; İstanbul'un daha sürdürülebilir, ekonomik açıdan erişilebilir, ekonomik açıdan bağımsız ve dirençli bir inşa edilmiş çevre oluşturmaya katkıda bulunma potansiyellerini ve kısıtlamalarını vurgulamaktadır. Böylece, bu çalışma, İstanbul'da döngüyü kapatırken inşa edilmiş çevreyi iyileştirmek için küresel örnekleri bir araya getirmektedir.İstanbul'un kentsel madencilik yaklaşımı için potansiyellerini ve kısıtlarını Dünya'daki örneklerin işleyen ve işlemeyen yönleri aracılığıyla öne çıkararak İstanbul'un yapılı çevresinin kentsel madenciliği için altık oluşturmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the urban mining approach as a potential circular economy strategy to cope with construction and demolition waste in Istanbul. Through a combination of theoretical analysis, practical case studies, and comparative research, the study investigates the factors influencing the implementation of urban mining practices and their implications for the built environment. By offering an understanding of the conceptual framework of circulation and circularity in transforming nature into anthropogenic stocks, this study highlights the potentials and the constraints of Istanbul for contributing to the creation of a more sustainable, economically accessible, economically independent, and resilient built environment. This study brings together global precedents for improving the built environment while closing the loop with the urban mining approach in Istanbul. It aims to lay the groundwork for urban mining in Istanbul's built environment by highlighting opportunities and limitations of the urban mining approach in this city by considering the working and non-working aspects of global examples.