Güncel sanatta desenin soyutlanması üzerine bir inceleme
An examination of the abstraction of drawing in contemporary art
  1. Tez No: 920344
  2. Yazar: DENİZ ÖZTÜRK ÖÇAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. AHMET KÜRŞAT ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çizgi, desen, görsel sanatlar, güncel sanat, çağdaş sanat, Line, pattern, visual arts, contemporary art, modern art
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
GÜNCEL SANATTA DESENİN SOYUTLANMASI ÜZERİNE BİR İNCELEME Deniz ÖZTÜRK ÖÇAL Erciyes Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ocak 2025 Danışman: Doç. Üyesi Ahmet Kürşat ALBAYRAK ÖZET Desen, görsel sanatların en temel birimi olarak kabul edilmekte olup, nesnenin zihindeki dönüşümünün farklı bakış açılarından gelen izidir. Çizginin organikliği sanatçıya görsel sanatlar ile diğer sanat dalları arasındaki bağlantıyı yalın bir biçimde sunma imkânı vermektedir. Çizgi sanatçının hem bireysel hem de toplumsal bilinçaltına işaret etmekte, desene dönüşerek farklı ifade zeminlerinde de kendisini göstermektedir. Günümüz sanatçısı, deseni türlü zaman ve zeminde kullanmakta, imgesel ifadeyi çok boyutlu olarak somutlaştırmaktadır. Günümüzde sanatçının bir anlamda zihin izdüşümü olarak yorumlayabileceğimiz desen, insanlık tarihinin ilkel dönemlerinden bu yana var olagelmiştir. Günümüz sanatı ise desen ve zeminin yoğunlukla imgesel bir boyutta bütünleştiği, mesajların ise tamamiyle sanatçının kurduğu yeni bağlamlar üzerinden okunduğu bir seyir izlemektedir. Desenin birçok zemin ve malzeme ile ifadesi, etkileşime açık oluşu yani disiplinler arası avantajlara fazlasıyla sahip olması, desen ile çalışan sanatçıların çalışmalarına olumlu etkide bulunmuştur. İmgelerin ifadesi açısından bakıldığında desen, sanatçının tarafsız özgürlük alanı olmuştur. Sanatçı dış dünya ile imgesel dünya arasındaki köprüyü desen yoluyla kurar ve böylece desenin zihinsel süreçteki yaratımı başlar. Desenin sınırları net değildir; kimi zaman ruhsal durumların işareti olan desen, kimi zaman asıl zihinsel izlenimin bir karalaması olarak ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
AN EXAMINATION OF THE ABSTRACTION OF DRAWING IN CONTEMPORARY ART Deniz ÖZTÜRK ÖÇAL Erciyes University, Institute of Fine Arts, Department of Painting Master's Thesis, January 2025 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet Kürşat ALBAYRAK ABSTRACT Pattern, as the fundamental basis of visual arts, is both the primary means of expression and the most straight forward form of imagery. The organic nature of the line enables the artist to present the connection between visual arts and other art forms in a simplified manner. The line points to both the individual and collective subconscious of the artist, manifesting itself as it transforms into pattern across various expressive grounds. Today's artist employs pattern across different times and spaces, embodying figurative expression in a multi-dimensional way. Pattern, which can be interpreted as a projection of the artist's mind, has existed since the earliest stages of human history. Contemporary art, on the other hand, follows a trajectory where pattern and ground intensely integrate at an imaginary level, and messages are interpreted entirely through the new contexts established by the artist. The expression of pattern across various surfaces and materials, and its openness to interaction—thus possessing numerous interdisciplinary advantages—has positively influenced the works of artists who use pattern. From the perspective of figurative expression, pattern has become the artist's neutral space of freedom. Through pattern, the artist forms a bridge between the external world and the imaginary realm, thereby initiating its creation in the mental process. The boundaries of pattern are not clear; sometimes it appears as a sign of emotional states, and at other times as a sketch of the primary mental impression.