Çağdaş sanatta bir ifade aracı olarak desen
Drawing as a means of expression in contemporary art
  1. Tez No: 631884
  2. Yazar: LEVENT YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURÇİN ERDİ ES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş Sanat, Desen, Resim, Contemprory Art, Drawing, Painting
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Çizgiyi oluşturan en küçük birim olan nokta, deseni oluşturmaktadır. Çizgi, insanlığın varoluşundan beri diyalog kurmak için iletişim aracı olarak her çağda önemini korumuştur. Bu çalışmadaki amaç, mağara duvarlarına yapılan desenlerden ve işaretlerden yola çıkarak, desenin günümüz sanatındaki ifadesinin gelişmesini ve değişmesini ve nasıl bir sanatsal anlatım haline dönüştüğünü açıklamaktır. Biçimsel ifadesi değişen desen, yapılan en ilkel çizimlerden; kâğıtlara, iç mekânlara, sokaklara, bina duvarlarına hatta insan bedenini de içine katarak dönüşümü örnekler verilerek incelenmiştir. Desenin sanat tarihindeki rolüne baktığımızda ön hazırlık sürecinin bir parçası halinde olduğunu bilmekteyiz. Zaman içinde toplumsal olayların, özgürlüklerin ve kişisel biçimsel yaklaşımların desendeki ifade özgürlüğü kazanmasının yansımalarını görmekteyiz. Değişen ifade biçimi ile günümüz sanatında da malzemelerin ve teknolojik araçların da kullanılmasıyla üretilen desenler sınırsız ifade özgürlüğüne kavuşmuştur. Bu özgürlük ile desen artık kendi başına yapıt olma durumunu kazanmıştır. Çağdaş sanatta farklı ifade biçimleriyle oluşturulan çizginin gücü hala ilk atılan çizgi kadar güncel ve ifadesinin güçlü olduğunu görmekteyiz. Çağdaş sanat müzelerinde sergilenen eserlerin büyük bir kısmını bugünün deseni olarak nitelendirebiliriz. Bu da bize desenin artık kendi başına bile sanat yapıtı olduğunun bilgisini vermektedir. Günümüzde üretilen desenlerin hangi malzemeyle üretildiğinin çok öneminin olmadığı ve artık sanatın düşünsel ve yaşayan bir kavram olduğunu görebiliyoruz. Desenin mağara duvarlarındaki yalın anlatıma geri döndüğünü üretilen yapıtlardan da anlayabiliyoruz. Bu çalışmada desenin çağdaş sanatta kazandığı kavramsal anlamı örneklendirilerek incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The dot, the smallest unit that forms the line, forms the pattern. The line has remained important in every age as a means of communication to establish dialogue since the existence of humanity. The aim of this study is to explain the development and change of the expression of the pattern in today's art and how it turned into an artistic expression based on the patterns and signs made on the walls of the cave. The pattern, whose formal expression is changed, is one of the most primitive drawings made; The transformation was examined by giving examples to papers, interiors, streets, building walls and even the human body. When we look at the role of the pattern in the history of art, we know that it is part of the preliminary preparation process. In time, we see the reflections of social events, freedoms and personal formal approaches in gaining freedom of expression in the pattern. With the changing expression style, the patterns produced by using materials and technological tools in today's art have gained unlimited freedom of expression. With this freedom, the pattern has now become a work of its own. We see that the strength of the line created with different forms of expression in contemporary art is still as current and strong as the first line thrown. We can describe most of the works exhibited in contemporary art museums as today's pattern. This gives us the information that the design is now a work of art even by itself. We can see that the material produced by today's patterns does not matter much and now art is an intellectual and living concept. We can also see from the works produced that the pattern was returned to the lean expression on the cave walls. In this study, the conceptual meaning of the pattern in contemporary art is exemplified and examined.