Ocak 2020-nısan 2023 tarihleri arasındaİstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi MikrobıyolojiAnabilim Dalı'na tüberküloz şüphelihastalardan gönderilen klinikörneklerden Mycobacteriumtuberculosis kompleksi izolasyonusıklığının ve antimikobakteriyel ilaçlaraduyarlılığının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the frequency of Mycobacterium tuberculosis complex isolation and its susceptibility to antimycobacterial drugs from clinical samples sent of patients with suspected tuberculosis to the Department of Medical Microbiology, Istanbul Faculty of Medicine between January 2020 and April 2023.
- Tez No: 920376
- Danışmanlar: PROF. YAŞAR NAKİPOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Mycobacterium tuberculosis kompleksi, MGIT, Löwenstein-Jensen, çok ilaca dirençli tüberküloz, isoniazid, rifampisin, etambutol, streptomisin
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Karımlı Inara (2024). Ocak 2020-Nisan 2023 tarihleri arasında İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'na tüberküloz şüpheli hastalardan gönderilen klinik örneklerden Mycobacterium tuberculosis kompleksi izolasyonu sıklığının ve antimikobakteriyel ilaçlara duyarlılığının retrospektif olarak değerlendirilmesi İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı. Uzmanlık Tezi. İstanbul. 2024. Tüberküloza (TB) bağlı morbidite ve mortalite dünya çapında artmaya devam etmektedir. Tüberküloz dünya sağlığı için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Çalışmamızda Ocak 2020-Nisan 2023 tarihleri arasında Tüberküloz Laboratuvarına gönderilen 4318 (% 64,60) solunum yolu ve 2370 (% 35,40) solunum yolu dışı olmak üzere toplam 6688 örneğin mikroskopi, Löwenstein-Jensen (LJ) ile MGIT besiyerlerinde kültür ve M. tuberculosis kompleksi (MTBC) suşlarının antitüberküloz ilaçlara duyarlılık sonuçları retrospektif olarak incelenmiştir. Solunum yolu örneklerinin 64'ü (%1,48) ve solunum yolu dışı örneklerin beşi (%0,21) olmak üzere toplam 69 (%1,03) örneğin ARB (+) olduğu saptanmıştır. Solunum yolu örneklerinin 190'ında (%4,40) ve solunum yolu dışı örneklerin 58'inde (%2,45) toplam 248 örneğin (%3,71) kültüründe Mycobacterium spp. üremiştir. Kültür pozitif örneklerin 67'si (%27,02) ARB (+), 181'i (%72,98) ARB (-) olarak olduğu saptanmıştır. Kültür pozitif 248 örnekten, 208 (% 83,53) MTBC ve 41 (%16,47) nontüberküloz mikobakteri olmak üzere toplam 249 Mycobacterium spp. suşu izole edilmiştir. Mycobacterium cinsi bakterilerin MGIT besiyerinde tamamı (%100), LJ besiyerinde ise 202'si (%81,45) üremiştir. Kültüründe MTBC üreyen 208 hastanın 121'i (%58,17) erkek, 87'si (%41,83) kadındır. Ancak cinsiyetler arasında saptanan bu üreme farkı istatiksel açıdan anlamlı olarak değerlendirilmemiştir (p>0.05). Duyarlılık deneyi çalışılan toplam 164 MTBC suşunda en yüksek direnç oranı 31 (%18,90) suş ile izoniazide karşı saptanmıştır. Suşların dördünün streptomisine (%2,44), ikisinin etambutole (%1,22) dirençli ve tamamının rifampisine duyarlı olduğu belirlenmiştir. Bu suşlar arasında izoniazide ve rifampisine birlikte dirençli olan çok ilaca dirençli (ÇİD) suş saptanmamıştır. Sonuçlarımız, 20 yıl önceki sonuçlarımızla karşılaştırıldığında, MTBC izolasyonu oranı açısından benzer ve ÇİD suş oranı yönünden çok daha iyi durumda olduğumuzu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Karımlı Inara (2024). Retrospective evaluation of the frequency of Mycobacterium tuberculosis complex isolation and its susceptibility to antimycobacterial drugs from clinical samples sent of patients with suspected tuberculosis to the Department of Medical Microbiology, Istanbul Faculty of Medicine between January 2020 and April 2023. İstanbul University, Istanbul Faculty of Medicine, Medical Microbiology Department. Specialization Thesis in Medicine. Istanbul 2024. Morbidity and mortality due to tuberculosis (TB) continue to increase worldwide. Tuberculosis is a major threat to world health. In our study, results of microscopy, culture on Löwenstein-Jensen (LJ) and MGIT media, and sensitivity to antituberculosis drugs of a total of 6688 samples; 4318 (64.60%) respiratory tract and 2370 (35.40%) non-respiratory, which were sent to the Tuberculosis Laboratory between January 2020 and April 2023 were examined retrospectively. A total of 69 (1.03%) samples, including 64 (1.48%) respiratory tract and five (0.21%) non-respiratory, were detected as ARB (+). Mycobacterium spp. was isolated from 190 (4.40%) of the respiratory tract and 58 (2.45%) of the non-respiratory samples out of a total of 248 (3.71%). Of the culture-positive samples, 67 (27.02%) were evaluated as ARB (+) and 181 (72.98%) were evaluated as ARB (-). A total of 249 Mycobacterium spp. strains were isolated from 248 culture positive samples, 208 (83.53%) were M. tuberculosis complex (MTBC) and 41 (16.47%) were nontuberculous mycobacteria. All (100%) Mycobacterium spp. isolates were grew in MGIT and 202 (81.45%) were in LJ media.Of the 208 patients with MTBC, 121 (58.17%) were male and 87 (41.83%) were female. However, this difference between genders was not considered statistically significant (p>0.05). In our study, the highest resistance rate among 164 MTBC strains was detected against isoniazid in 31 (18.90%), while four (2.44%) isolates were resistant to streptomycin, two (1.22%) to ethambutol and all were sensitive to rifampicin. No resistant strain to isoniazid and rifampin together as multidrug resistant (MDR) were detected. Our results showed that the rate of MTBC isolation is similar to our previous results obtained 20 years ago and that we are in a much better situation in terms of MDR strain. Key words. Mycobacterium tuberculosis complex, MGIT, Löwenstein-Jensen, multidrug-resistant tuberculosis, isoniazid, rifampicin, ethambutol, streptomycin