Sanal planlanmış ortognatik cerrahi vakalarda farklı yöntemlerle elde edilmiş üç boyutlu yüz görüntülerinin baş pozisyonunun reoryante edilebilirliğine etkisi
Effect of three-dimensional facial images obtained with different methods on reorientability of head position in virtual planned orthognathic surgery cases
- Tez No: 920385
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN EL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ortognatik cerrahi, doğal baş pozisyonu, doğal baş oryantasyonu, sanal ortognatik cerrahi planlama, Orthognathic surgery, natural head position, natural head orientation, virtual orthognathic surgery planning
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ERDOĞAN, E. Sanal Planlanmış Ortognatik Cerrahi Vakalarda Farklı Yöntemlerle Elde Edilmiş Üç Boyutlu Yüz Görüntülerinin Baş Pozisyonunun Reoryante Edilebilirliğine Etkisi. Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Ortodonti Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2024. Metodolojik, girişimsel olmayan tez çalışmamızın amacı hekimlerin hastaların yüzeyel yüz yumuşak dokularını sanal olarak oluşturma yönteminin doğal baş oryantasyonunun tekrar elde etmesinde fark yaratıp yaratmadığını değerlendirmektir. Dahil edilme kriterlerini karşılayan 42 sanal planlanmış ortognatik cerrahi hastası çalışmaya dahil edilmiştir. 42 hasta sanal ortognatik cerrahi planlama sürecinde yüz yüzeyel yumuşak dokularının oluşturulma şekline göre 3 gruba (A, B ve C) ayrılmıştır. A grubunda yüz yüzeyel yumuşak dokuları direkt olarak konik ışınlı bilgisayarlı tomografiden oluşturulan hastalar, B grubunda konik ışınlı bilgisayarlı tomografi verisi işlenmiş ve verinin yüzey özellikleri iyileştirilmiş hastalar, C grubunda üç boyutlu yüz fotoğrafları kullanılan hastalar bulunmaktadır. Her üç gruptaki hastalar da Dolphin Imaging Software (Version 11.95) yazılımı kullanılarak uzayın üç düzlemindeki hareket yönlerinde (''pitch'', ''roll'', ''yaw'') incelenmiştir. Hastaların lazer işaretleyici ve su terazileriyle kaydedilmiş ve ameliyat planlamasında kullanılan doğal baş oryantasyonu değerleri çalışmanın referans değerleri olarak kaydedilmiştir. Kaydedilen değerler (''pitch'', ''roll'', ''yaw'') Google arama motorunun (Mountain View, Kaliforniya, ABD) rastgele sayı üretici yazılımında sayılar oluşturularak bozulmuştur. Oluşan yeni kafa oryantasyonu hastanın ameliyat planlamasında kullanılan cephe ve profil fotoğrafları yardımıyla orijinal baş oryantasyonuna reoryante edilmeye çalışılmıştır. Reoryantasyon sonucu oluşan ''pitch'', ''roll'' ve ''yaw'' değerleri başlangıç değerleriyleriyle karşılaştırılmıştır. Sonuçlarımıza göre A, B ve C grupları arasında reoryantasyon başarısı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktur. Hareket yönleri incelendiğinde her üç grupta da reoryantasyonu en yüksek doğrulukta gerçekleştirilen hareket ''pitch'' olmuştur.
Özet (Çeviri)
ERDOGAN, E. Effect of Three-Dimensional Facial Images Obtained with Different Methods on Reorientability of Head Position in Virtual Planned Orthognathic Surgery Cases. Hacettepe University Faculty of Dentistry, Department of Orthodontics, Specialization Thesis, Ankara, 2024. The aim of our methodological, non-invasive thesis study is to evaluate whether the method by which physicians virtually reconstruct patients' superficial facial soft tissues makes a difference in the obtain of natural head orientation. 42 virtually planned orthognathic surgery patients who met the inclusion criteria were included in the study. 42 patients were divided into 3 groups (A, B and C) according to the way their facial superficial soft tissues were created during the virtual orthognathic surgery planning process. Group A includes patients whose facial superficial soft tissues were created directly from cone beam computed tomography, group B includes patients whose cone beam computed tomography data were processed and whose surface features were improved, and group C includes patients whose three-dimensional facial photographs were used. Patients in all three groups were examined in the directions of movement in three planes of space (“pitch”,“roll”,“yaw”) using Dolphin Imaging Software (Version 11.95). The patients' natural head orientation values recorded with laser pointer and water gauge and used in surgery planning were recorded as the reference values of the study. The recorded values (''pitch'', ''roll'', ''yaw'') were distrupted by generating numbers in the random number generator software of the Google search engine (Mountain View, California, USA). The new head orientation was attempted to be reoriented to the original head orientation with the help of the patient's frontal and profile photographs used in surgical planning. The ''pitch'', ''roll'' and ''yaw'' values resulting from reorientation were compared with the initial values. According to our results, there is no statistically significant difference in terms of reorientation success between groups A, B and C. The movement with the highest reorientation accuracy in all three groups was“pitch”.