Kalp transplantasyonunda verici kalbin iskemiye toleransının artırılması
Improving ischemia tolerance of the donor heart in heart transplantation
- Tez No: 920384
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAN TANSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kalp transplantasyonu, İskemi süresi, DMSO, Empagliflozin, Kalp cerrahisi
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Kalp nakli prosedüründe iskemi süresi, donör kalplerinin zamanında iletilmesi ve korunması ile doğrudan ilişkilidir ve kalp nakli sonuçlarının başarısını önemli ölçüde etkileyebileceği için kalp nakli alanında kritik bir husustur. Bu bağlamda bu çalışma, donör kalplerin iskemiğe toleransının artırılması, dolaşım ölümü gerçekleşmiş kalplerin nakil prosedürüne uygun hale getirilmesi ve marjinal donör havuzunu genişletilmesi ilkelerini incelemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Araştırma deneysel bir araştırma deseni içerisinde gerçekleştirildi. Wistar Albino cinsi 30 erkek sıçan randomize olarak 10'ar bireylik üç gruba atandı. Eşit koşullarda tutulan,asendan aort klemplendikten sonra gerekli solüsyonlar verilen, sıçanların kalpleri çıkarıldı. Operasyon sırasında insulin iğnesi ile kontrol grubu olarak atanan guruba Custodiol verilirken birinci deney grubuna Custodiol ve DMSO, ikinci deney grubuna ise Custodiol, DMSO ve Empagliflozin verildi. Üç grup sıçandan alınan kalpler 24 saat 40C'de belirli solüsyonlar içerisinde muhafaza edildi. Kontrol grubu sadece Custodiol solüsyonunda, birinci deney grubu Custodiol ve DMSO solüsyonunda ve ikinci deney grubu ise Custodiol, DMSO ve Empagliflozin solüsyonunda bekletildi. Bu üç gruptan alınan doku örnekleri hem biyokimyasal olarak hem de ışık mikroskopu altında incelendi. Biyokimyasal incelemede Tnl, LDH, ROS, TBARS, AOPP, FRAP, GSH, SOD ve GPX parametrelerine ilişkin değerler ölçüldü ve bu değerler açısından araştırmanın üç grubu tek yönlü ANOVA testi ve Kruskal Wallis testi kullanılarak karşılaştırıldı. Bulgular: Sıçan kalbi dokularına DMSO uygulanmasının Tnl, LDH, ROS, TBARS ve AOPP değerlerini azaltmakta etkili olduğu, ancak GPX, FRAP, GSH ve SOD değerleri üzerinde anlamlı etkisinin olmadığı anlaşıldı. Sıçan kalbi dokularına DMSO ve Empagliflozin birlikte uygulanmasının Tnl, LDH, ROS, TBARS ve AOPP değerlerini azaltmakta ve FRAP, GSH ve SOD değerlerini artırmakta etkili olduğu, ancak GPX değeri üzerinde anlamlı etkisinin olmadığı anlaşıldı. Araştırmanın biyokimya bulguları ışık mikroskopuyla elde edilen bulgular tarafından da desteklendi. Sadece Custodiol uygulanmasıyla ve Custodiol ve DMSO birlikte uygulanmasıyla karşılaştırıldığında Custodiol, DMSO ve Empagliflozin birlikte uygulandığı sıçan kalbi dokularının en iyi sonuçları verdiği ve bu gruptaki kas liflerinin genellikle doğal yapıda olduğu ve dar alanlarda hidropik dejenerasyona uğramış hücreler olduğu gözlemlendi. Donör kalbi korumada ve kalp nakillerinde başarıyı artırmak için donör kalbe Custodiol, DMSO ve Empagliflozin birlikte uygulanmasının etkili olabileceği sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: In heart transplantation procedures, ischemia time is directly related to the timely delivery and preservation of donor hearts, making it a critical factor that significantly impacts the success of transplantation outcomes. In this context, this study aims to explore principles for enhancing the ischemic tolerance of donor hearts, adapting hearts from donors after circulatory death to the transplantation process, and expanding the marginal donor pool. Method: The study was conducted in an experimental research design. 30 male Wistar Albino rats were randomly assigned to three groups of 10 individuals each. The hearts of the rats, which were kept under equal conditions and operated, were removed. During the operation, Custodiol was given to the group assigned as the control group via insulin needle, while the first experimental group was given Custodiol and DMSO, and the second experimental group was given Custodiol, DMSO and Empagliflozin. The hearts taken from the three groups of rats were stored in certain solutions at 40C for 24 hours. The control group was kept in Custodiol solution only, the first experimental group was kept in Custodiol and DMSO solution and the second experimental group was kept in Custodiol, DMSO and Empagliflozin solution. Tissue samples taken from these three groups were examined both biochemically and under a light microscope. In the biochemical examination, values related to Tnl, LDH, ROS, TBARS, AOPP, FRAP, GSH, SOD and GPX parameters were measured and the three groups of the study were compared in terms of these values using one-way ANOVA test and Kruskal Wallis test. Findings: It was understood that DMSO application to rat heart tissues was effective in reducing Tnl, LDH, ROS, TBARS and AOPP values, but had no significant effect on GPX, FRAP, GSH and SOD values. DMSO and Empagliflozin application to rat heart tissues was effective in reducing Tnl, LDH, ROS, TBARS and AOPP values and increasing FRAP, GSH and SOD values, but had no significant effect on GPX value. The biochemical findings of the study were also supported by the findings obtained with the light microscope. Compared to the application of Custodiol alone and the application of Custodiol and DMSO together, it was observed that the rat heart tissues applied with Custodiol, DMSO and Empagliflozin together gave the best results and the muscle fibers in this group were generally of natural structure and had cells that had undergone hydropic degeneration in narrow areas. Conclusion: It was concluded that the application of Custodiol, DMSO and Empagliflozin together to the donor heart could be effective in preserving the donor heart and increasing the success in heart transplants.