Hemoptizi ile servisimizde yatan hastaların değerlendirilmesi, klinik takibi ve sonuçları
Patients in our service with hemoptysis evaluation, clinical follow-up and results
  1. Tez No: 920537
  2. Yazar: KÜBRA UYAR ER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hemoptizi, Malignite, Mortalite, Pnömoni, Hemoptysis, Malignancy, Mortality, Pneumonia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Giriş: Hemoptizi, altta yatan birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen bazı durumlarda hayatı tehdit eden, hızlı bir değerlendirme ve tedavi gerektiren ciddi bir semptomdur. Etiyolojisinin zamana, bölgeye ve popülasyona göre değiştiği bilinmektedir. Teknolojideki ilerlemeler ile birlikte tanı ve tedavi yöntemleri de gelişmektedir. Çalışmamızda hemoptiziye neden olan etiyolojik nedenler, etiyolojiyi saptamada görüntüleme yöntemlerinin etkinliği, uygulanan tedavi yöntemleri, hemoptiziye bağlı mortalite oranı ve mortaliteyi etkileyecek faktörlerin saptanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Kliniği'ne Ocak 2019- Aralık 2021 tarihleri arasında yatırılarak tedavi edilen 18 yaş üzeri hastalar hastane bilgi sisteminden geriye dönük taranarak dahil edildi. Yaş, cinsiyet, ek hastalık varlığı, sigara içiciliği, ilaç kullanımı, kanama miktarı, rekürren kanama varlığı, vital bulgular ve laboratuar değerleri, akciğer grafisi, toraks bilgisayarlı tomografi ve bronkoskopi bulguları, hastalara uygulanan tedavi yöntemleri kaydedildi. Etiyolojik tanılar, hastane mortalitesi ve 1 yıllık takipte kür, nüks ve mortalite gelişimi kaydedildi. Tanı konulamayan hasta grubu akciğer kanseri gelişimi açısından 3 yıl takip edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 196 hastanın 161 (%82,1)'i erkek, 35 (%17,9)'i kadınlardan oluşmaktaydı. Hastaların ortalama yaşı 63,3±16,9'du. Hastaların %42,3'ü 50-65 yaş aralığında, %45,4'ü ise 65 yaş üzerindeydi. Hastaların %74,3'ünün sigara içme öyküsü mevcuttu ve sigara içme oranı erkeklerde daha fazlaydı. Hastaların %82,7'sinde nonmasif kanama saptandı. Akciğer grafisi ve toraks tomografisinde en sık saptanan bulgular infiltrasyon ve kitle idi. En sık saptanan etiyolojiler %21,9 pnömoni, %19,9 malignite, %19,4 tanı konulamayan grup, %7,7 tüberküloz ve %7,1 bronşektazi idi. Yaş aralıklarına göre değerlendirildiğinde ise 35 yaş altında en sık tüberküloz, 35-49 yaş arası tanı konulamayan hasta grubu, 50-65 yaş arası pnömoni ve 65 yaş üzerinde kanser idi. Hastaların %77,6'sında kanama sadece medikal tedavi ile kontrol altına alınmış, toplam %20,9'una bronşial arter embolizasyonu (BAE) yapılmış, %1,5 BAE+cerrahi, %1,5 de direkt cerrahi uygulanmıştı. Hemoptizi nedeni ile hastane mortalitesi %7,1 idi. Masif hemoptizide hastane mortalitesi %20'ye çıkmaktaydı. Hastaların taburculuk sonrası 1 yıllık takibinde nüks oranı %44 idi. Takipte mortalite gelişenler daha ileri yaşta, nüks ile başvuru oranı daha yüksek ve akciğer kanseri oranı daha fazla idi. Tanı konulamayan hastaların %7,8'inde 3 yıl içerisinde akciğer kanseri gelişmişti. Sonuç: Hemoptizi etyolojisinde, tüberküloz ve bronşektazi sıklığı gerilerken malignite görülme sıklığı artmaktadır. Pnömoni ise risk altındaki yaş grubunda hala önemli bir nedendir. Hemoptizi ile başvuran hastalarda, ileri yaş, sigara içiciliği, kanama tekrarı ve eşlik eden akciğer kanseri durumu, mortalite oranlarının belirgin bir şekilde artmasıyla ilişkili bulunmaktadır. Tanı konulamayan hastalarda takipte akciğer kanseri gelişme riski mevcuttur. Bu bulgular, söz konusu hastaların yakın takip ve izleme gereksinimini zorunlu kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
İntroduction: Hemoptysis is a serious symptom that may occur due to many underlying causes and in some cases is life-threatening and requires rapid evaluation and treatment. It is known that the etiology of hemoptysis varies according to time, region and population. With advances in technology, diagnosis and treatment methods are also improving. In our study, we aimed to determine the etiologic causes of hemoptysis, the effectiveness of imaging methods in determining the etiology, the treatment methods applied, the mortality rate due to hemoptysis and the factors affecting mortality. Material and Method: Patients aged ≥18 years who were hospitalized and treated in the Chest Diseases Clinic of Recep Tayyip Erdoğan University Faculty of Medicine between January 2019 and December 2021 were included in our study by retrospective screening from the hospital information system. Age, gender, presence of comorbidities, smoking, drug use, amount of bleeding, presence of recurrent bleeding, vital signs and laboratory values, chest radiography, thorax computed tomography and bronchoscopy findings, and treatment modalities were recorded. Etiologic diagnoses, hospital mortality, cure and recurrence and mortality development in 1-year follow-up were recorded. The undiagnosed patient group was followed for 3 years fort he development of lung cancer. Findings: Of the 196 patients included in the study, 161 (82.1%) were male and 35 (17.9%) were female. The mean age of the patients was 63.3±16.9 years. 42.3% of the patient were between the ages of 50-65 and 45.4% were over 65 years of age. Smoking history was present in 74.3% of the patients and smoking rate was higher in men. Non-massive bleeding was detected in 82.7% of patients. The most common findings on chest radiography and thorax tomography were infiltration and mass. The most common etiologies were pneumonia 21.9%, malignancy 19.9%, undiagnosed group 19.4%, tuberculosis 7.7% and bronchiectasis 7.1%. When evaluated according to age ranges, the most common diagnosis was tuberculosis under the age of 35, the undiagnosed patient group between the ages of 35-49, pneumonia between the ages of 50-65, and cancer in those over the age of 65. Bleeding was controlled with medical treatment alone in 77.6% of patients, bronchial artery embolization (BAE) was performed in 20.9%, BAE+surgery in 1.5%, and direct surgery in 1.5%. Hospital mortality due to hemoptysis was 7.1%. In massive hemoptysis, hospital mortality increased to 20%. The recurrence rate was 44% in the 1-year follow-up of the patients after discharge. Patients who developed mortality during follow-up were older, had a higher rate of recurrence, and had a higher rate of lung cancer. Lung cancer developed within 3 years in 7.8% of undiagnosed patients. Results: While tuberculosis and bronchiectasis are declining in the etiology of hemoptysis, malignancy is increasing. Pneumonia is still an important cause in the age group at risk. In patients presenting with hemoptysis, advanced age, smoking history, recurrent bleeding, and concurrent lung cancer are associated with a significant increase in mortality rates. There is a risk of developing lung cancer in undiagnosed patients during follow-up. These findings necessitate the requirement for close monitoring and follow-up of these patients.