Unilateral inguinal herniorafilerde sirkadiyen ritmin inflamatuar parametreler üzerine etkisi
  1. Tez No: 920536
  2. Yazar: BURCU DİKMEN DEMİRYORGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA KAVAK AKELMA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Sirkadiyen Ritim, İnflamasyon, Postoperatif Uyku Kalitesi, Circadian Rhythm, Inflammation, Postoperative Sleep Quality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: İnguinal herni ameliyatları inflamatuar yanıtı artırabilir ve bu yanıt, CRP, IL-6 gibi inflamatuar belirteçlerde artışla kendini gösterir. Cerrahinin ve anestezinin zamanlaması, sirkadiyen ritimle bağlantılı olarak inflamasyon ve iyileşme sürecini etkileyebilir. Cerrahi sonrası oluşan uyku bozuklukları, ağrı ve stres hormonlarını arttırarak hastaların iyileşme kalitesi üzerinde önemli rol oynar. Bu çalışmada, günün farklı zaman dilimlerinde uygulanan inguinal herni onarım cerrahisinin inflamatuar yanıt, postoperatif uyku kalitesi, derlenme kalitesi ve ağrı skoru üzerine etkisini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, randomize kontrollü çalışma, T.C. Sağlık Bakanlığı Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde 70 hastanın dahil edildiği tek merkezli bir araştırmadır. Çalışma, etik kurul onayı alındıktan sonra Nisan 2024 - Eylül 2024 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Katılımcılar, ASA risk skoru 1 ve 2 olan, 18-70 yaş aralığında, Türkçe konuşabilen ve tek taraflı inguinal herni onarımı geçiren hastalardan seçildi. Hastalar, bilgisayarlı randomizasyon yöntemi kullanılarak, sabah (Grup D: 08.00-12.00) ve akşam (Grup N: 18.00-22.00) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Ameliyat süreleri 30 dakikadan kısa veya 2,5 saatten uzun süren hastalar çalışma dışı bırakıldı. Her iki grup için preoperatif açlık süresi 8 saat olarak belirlendi. Preoperatif 1. saatte hastalara Atina Uykusuzluk Ölçeği (AIS) uygulandı ve inflamasyon belirteçleri (NLO, PLO, CRP, IL6 vb.) için kan testleri yapıldı. Postoperatif 24. saatte inflamasyon parametreleri, uyku kalitesi (AIS) ve derlenme skorları (QoR-15) için uygulamalar tekrarlandı ve kaydedildi. Aynı zamanda hastalara postoperatif 1,4,8 ve 24. saat NRS skor değerlendirmesi yapıldı. Bulgular: Bütün inflamasyon parametreleri postoperatif her iki grupta artmış olup gündüz ameliyat edilen grupta (Grup D) IL-6 seviyeleri, gece ameliyat edilen gruba (Grup N) göre anlamlı olarak daha düşüktü (p0.05). Sonuç: Çalışmamız, cerrahi uygulama zamanının inflamatuar yanıt, uyku kalitesi ve postoperatif iyileşme sürecinde belirgin bir rol oynayabileceğini ortaya koymaktadır. Gündüz yapılan inguinal herni onarımında inflamasyonun daha düşük olduğu, uyku kalitesinin ve iyileşme sürecinin daha olumlu seyrettiği gösterilmiştir. Cerrahi ve anestezi zamanlamasının sirkadiyen ritim ile uyumlu bir şekilde planlanması, hasta sonuçlarını iyileştirebileceği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Inguinal hernia surgeries can increase the inflammatory response, which is reflected by elevated inflammatory markers such as CRP and IL-6. The timing of surgery and anesthesia, in relation to circadian rhythm, may affect inflammation and the healing process. Postoperative sleep disturbances, pain, and increased stress hormones play a significant role in the quality of recovery in patients. In this study, we aimed to compare the effects of inguinal hernia repair surgeries performed at different times of the day on inflammatory response, postoperative sleep quality, recovery quality, and pain scores. Materials and Methods: This prospective, randomized controlled study was conducted at the Ministry of Health Ankara Bilkent City Hospital, involving 60 patients. After obtaining ethics committee approval, the study was carried out between April 2024 and September 2024. Participants were selected from patients aged 18-70, with an ASA risk score of 1 or 2, who were Turkish-speaking and underwent unilateral inguinal hernia repair. Patients were divided into two groups based on surgery timing: morning group (Group D: 08:00-12:00) and evening group (Group N: 18:00-22:00). Patients whose surgery lasted less than 30 minutes or more than 2.5 hours were excluded from the study. For both groups, preoperative fasting was set at 8 hours. The Athens Insomnia Scale (AIS) was administered, and blood tests for inflammatory markers (NLR, PLR, CRP, IL-6, etc.) were performed in the first hour preoperatively. Inflammatory parameters, sleep quality (AIS), and recovery scores (QoR-15) were reassessed and recorded 24 hours postoperatively. Postoperative pain was also evaluated using NRS scoring at 1, 4, 8, and 24 hours. Results: All inflammatory parameters increased postoperatively in both groups, with IL-6 levels being significantly lower in the group that underwent surgery during the day (Group D) compared to the evening group (Group N) (p0.05). Conclusion: Our study reveals that the timing of surgical procedures may play a significant role in the inflammatory response, sleep quality, and postoperative recovery process. It has been shown that inflammation is lower, and sleep quality and recovery process are more favorable when inguinal hernia repair is performed during the day. We believe that planning surgery and anesthesia timing in alignment with the circadian rhythm could improve patient outcomes.