Duyguları ifade etme becerilerini geliştirmek için hazırlanan grup rehberliği programının ilkokul öğrencilerinin motivasyonlarına, duyguları ifade etme becerilerine ve sosyal becerilerine etkisinin belirlenmesi
Determining the effect of the group guidance program prepared to develop the skills of expressing emotions on the motivation, skills of expressing emotions and social skills of primary school students
- Tez No: 920538
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLŞAT PEKER ÜNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Duyguları ifade etme, Grup rehberliği eğitim programı, Motivasyon, Sosyal beceri, İlkokul öğrencileri, Expressing emotions, Group guidance education curriculum, Motivation, Social skills, Primary school students
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu araştırmanın amacı ilkokul öğrencilerinin duygularını ifade etmelerine yönelik grup rehberliği programının geliştirilmesi ve bu programın öğrencilerin motivasyonlarına, duyguları ifade etme becerilerine ve sosyal becerilerine etkisinin belirlenmesidir. Araştırma karma yöntemde ve çok aşamalı desende gerçekleştirilmiştir. Nitel kısmının verileri doküman incelemesi ve görüşme yapılarak toplanmış, bu kapsamda eğitim programının ögeleri hazırlanmış ve veriler betimsel analiz yaklaşımıyla incelenmiştir. Nicel kısma ait veriler deneysel desen kullanılarak toplanmış ve t-testiyle analiz edilmiştir. 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bir ilkokulda dördüncü sınıfa devam eden öğrencilerle gerçekleştirilen araştırmada öğrencilere ilköğretim birinci kademede eğitimde motivasyon ölçeği, sosyal beceri ölçeği ve araştırmacı tarafından Türkçeye uyarlanan duyguları ifade etme ölçeği uygulanmış, ortalamanın altında kalan 60 öğrenci araştırmanın çalışma grubu olarak belirlenerek deney ve kontrol grupları oluşturulmuştur. İhtiyaç analizi kapsamında öğrencilerin ihtiyaçları belirlenmiş, bu ihtiyaçlara yönelik kazanım, içerik, öğrenme yaşantıları ve değerlendirme ögelerinden oluşan bir grup rehberliği eğitim programı hazırlanmıştır. Deney grubundaki öğrencilere araştırmacı tarafından geliştirilen“Duyguları ifade etme becerilerini geliştirmek için hazırlanmış grup rehberliği programı”uygulanmış, kontrol grubuna herhangi bir işlem yapılmamıştır. Uygulama sonucunda öğrencilerin motivasyonlarında ve sosyal becerilerinde anlamlı bir artışa rastlanmazken deney grubu öğrencilerinin duyguları ifade etme becerilerinde anlamlı bir artış görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to develop a group guidance curriculum for primary school students to express their emotions and to determine the effect of this curriculum on students' motivation, ability to express emotions and social skills. The research was conducted in mixed method and multi-stage design. The data of the qualitative part were collected through document analysis and interviews, in this context, the elements of the training curriculum were prepared and the data were analysed with a descriptive analysis approach. Quantitative data were collected using an experimental design and analysed by t- test. In the study, which was carried out with students attending the fourth grade in a primary school affiliated to KahramanmaraĢ Provincial Directorate of National Education in the 2023-2024 academic year, the motivation scale in primary education at the first level, the social skills scale and the scale of expressing emotions adapted into Turkish by the researcher were applied to the students, the experimental and control groups were formed by determining 60 students who were below the average as the study group of the research. The students in the experimental group were applied the „Group guidance curriculum prepared to improve the skills of expressing emotions‟ developed by the researcher, and no action was taken in the control group. Within the scope of the needs analysis, the needs of the students were determined and a group guidance training curriculum consisting of acquisition, content, learning experiences and evaluation elements was prepared for these needs. As a result of the application, no significant increase was found in the motivation and social skills of the students, while a significant increase was found in the experimental group students' ability to express emotions.