Hardox ve inconel alaşımlarının birleştirilmesinde sürtünme karıştırma ve TIG kaynak edilebilirliklerinin araştırılması ve mekanik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of friction stir and TIG weldability in joining hardox and inconel alloys and investigation of mechanical properties
  1. Tez No: 920803
  2. Yazar: BİLGE KAAN TÜYSÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Inconel, Hardox, FSW, TIG, Kaynak, Inconel, Hardox, FSW, TIG, Weld
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, sürtünme ve aşınma direncinin önemli olduğu ortamlarda kullanılan Hardox 450 ile yüksek sıcaklık, kriyojenik koşullar ve korozif ortamlarda üstün performans sergileyen Inconel 625 malzemelerinin birleştirilmesi incelenmiştir. Kaynak işlemi için ısı girdisinin minimum olması, dolgu metali gerektirmemesi ve ilave işçiliğe ihtiyaç duyulmaması nedeniyle Sürtünme Karıştırma Kaynağı (SKK) yöntemi tercih edilmiştir. İşlemde, WC %10Co alaşımından üretilen ve AlTiN kaplama ile korunan bir takım ucu kullanılmış, yüzey alanı farklı iki uç tasarımıyla parametre optimizasyonu gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, geleneksel TIG (Tungsten Inert Gas) kaynağı yöntemiyle farklı akım, ön ısıtma ve kontrollü soğutma koşulları altında kaynak parametreleri optimize edilmiştir. Kaynaklanan numunelerin mekanik ve kimyasal özellikleri, çekme testi, darbe tokluğu testi, mikro yapı analizi ve penetrasyon testleriyle değerlendirilmiştir. Yapılan deneysel çalışmaların sonucunda alınan mekanik test sonuçlarına göre; sertlik testinde elde edilen en iyi sonuç 490 HV ile 120 Amper 3.2 mm/sn ilerleme hızı kullanılarak kaynatılan perlit kumunda kontrollü soğutulan numunelerde elde edilmiştir. Çekme testlerinde ise 100 Amper' de kaynatılan perlitte kontrollü soğutma gerçekleştirilen numuneler için akma mukavemeti 640 MPa, yüzde uzama oranı %30, çekme mukavemeti 780 MPa olan numunelerin olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, farklı özelliklere sahip malzemelerin hem yeni nesil hem de geleneksel yöntemlerle başarıyla birleştirilebileceğini ve kaynak parametrelerinin bu süreç üzerindeki etkilerini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the combination of Hardox 450, which is used in environments where friction and wear resistance are important, and Inconel 625, which exhibits superior performance under high temperatures, cryogenic conditions, and corrosive environments has been investigated. The Friction Stir Welding (FSW) method was preferred for the welding process due to its minimum heat input requirement, no need for filler metal, and avoidance of additional machining. A tool made from a WC %10Co alloy and coated with AlTiN was used in the process; optimization of parameters was conducted using two different tool designs with varying surface areas. Additionally, traditional TIG (Tungsten Inert Gas) welding parameters were optimized under different current levels, preheating conditions, and controlled cooling scenarios. The mechanical and chemical properties of the welded samples were evaluated through tensile tests, impact toughness tests, microstructure analysis, and penetration tests. According to the mechanical test results obtained from the experimental studies; the best result in hardness testing was achieved at 490 HV using a current of 120 Amper with a travel speed of 3.2 mm/s on samples cooled under controlled conditions in pearlitic sand. In tensile tests conducted on samples welded at 100 Amper with controlled cooling performed on pearlite material showed a yield strength of 640 MPa with an elongation rate of %30 and a tensile strength of 780 MPa. The results indicate that materials with different properties can be successfully combined using both next-generation methods as well as traditional techniques; also highlighting the effects of welding parameters on this process.