Türkiye'nin İç Batı Anadolu Bölümü Buprestidae (insecta: coleoptera) familyası üzerinde faunistik ve sistematik araştırmalar
Faunistic and systematic research on the family buprestidae (insecta: cooleoptera) in Inner Western Anatolian Section of Turkey
  1. Tez No: 920843
  2. Yazar: ARİF DUYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KABALAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Buprestidae, İç Batı Anadolu Bölümü, Sistematik değerlendirmeler, Faunistik değerlendirmeler, Kitin yapısı, Buprestidae, Central Western Anatolia, Systematic evaluations, Faunistic evaluations, Chitin structure
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Bu tez çalışması kapsamında Afyonkarahisar, Denizli'nin Kuzeydoğusu, Kütahya ve Uşak illerinde (İç Batı Anadolu Bölümü) Buprestidae familyası üzerine araştırmalar yapılmıştır. Bu amaçla 2019'un Mayıs ve Ekim ayları, 2021'in Mart ve Ekim ayları ve 2022'nin Mart ve Ekim ayları arasında Afyonkarahisar, Denizli'nin Kuzeydoğusu, Kütahya ve Uşak illerinin farklı lokaliterinde yapılmış olan 166 günlük arazi çalışmasında toplanan 2153 örnekten 4 alt familyaya ve 16 cinse ait 32 tür tespit edilmiştir. Buprestinae 4 cinse ait 14 tür ile çalışma kapsamında incelenen altfamilyalar içinde en fazla türe sahiptir. Chrysochroinae ise 5 cinsten 8 tür ile en çok sayıda cinse sahip olan altfamilyadır. Agrilinae'den 4 cinse ait 6 tür ve Polycestinae altfamilyasına ait 3 cinsten 4 tür teşhis edilmiştir. Teşhis edilen türlerin detaylı konum bilgileri, sinonimleri ve Türkiye ve Dünya'da tespit edildiği noktalar verilmiştir. Bu tez çalışması kapsamında teşhis edilen türler sistematik ve faunistik özellikler açısından analiz edilmiştir. Sistematik ve taksonomik değerlendirmeler başlığı altında, 32 türün tamamının genel vücut morfolojileri betimlenmiş ve fotoğraflanmıştır. Toplanan örnekler arasında erkek birey bulunabilen 27 türün aedeagusları detaylı olarak betimlenmiş, dorsal ve lateral açıdan fotoğraflanmış, çizilmiş ve taramalı elektron mikroskobu görüntüleri çekilmiştir. Chrysochroinae Laporte, 1835 altfamilyasından iki türe ait örneklerden kitin izole edilmiş ve elde edilen materyallerin fizikokimyasal özellikleri analiz edilmiş ve karşılaştırılmıştır. Teşhisi yapılan 32 türün 30'una ait örneklerden anten; tamamına ait örneklerden pronotum disekte edilmiş, disekte edilen anten ve pronotum örneklerinin taramalı elektron mikroskobu görüntüleri çekilmiştir. Faunistik çalışmalar kapsamında teşhisi yapılan türlerin çalışma alanındaki yayılışları ve tespit edildikleri iller ele alınmış; türlerin toplanma lokalitelerine ait kaydedilmiş veriler (yükseklik, anlık hava sıcaklığı, habitat özellikleri vb.) değerlendirilmiştir. Teşhis edilen türlerden 15 tanesi çalışma alanı için yeni kayıttır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the Buprestidae family in the provinces of Afyonkarahisar, northeastern Denizli, Kütahya, and Uşak, located in the Inner Western Anatolia Region. Field studies were carried out across various localities within these provinces over a total of 166 days, spanning the periods from May to October 2019, March to October 2021, and March to October 2022. During this time, 2153 specimens were collected and subsequently examined. The analysis revealed 32 species distributed across 16 genera and 4 subfamilies. Buprestinae emerged as the subfamily with the greatest species diversity, encompassing 14 species from 4 genera. Conversely, Chrysochroinae exhibited the highest genus diversity, comprising 8 species across 5 genera. Additionally, 6 species from 4 genera were identified within the subfamily Agrilinae, while 4 species from 3 genera were recorded under Polycestinae. Detailed information regarding the geographic distribution, synonyms, and known occurrences of the identified species in Turkey and globally is also presented. The diagnosed species in the thesis study were analyzed with respect to their faunistic and systematic characteristics. Within the framework of systematic and taxonomic assessments, the general morphology of all 32 species was described and documented through photographs. Detailed descriptions, dorsal and lateral drawings, and photographs of the male genitalia were conducted for 27 male specimens, supplemented by scanning electron microscope (SEM) images. Chitin was extracted from specimens of two species within the subfamily Chrysochroiae Laporte, 1835, and the physicochemical properties of the resulting materials were examined and compared. Antennae were dissected from 30 of the 32 species, while the pronotum was extracted from all specimens; SEM images were subsequently taken of the dissected antennae and pronotum. Within the scope of faunistic studies, the occurences of the identified species and the provinces where they were recorded were examined; recorded data regarding the collection localities of the species (such as coordinates, altitude, instantaneous air temperature, habitat characteristics, etc.) were evaluated. Among the identified species, 15 represent new records for the study area.