Beyond roads and buildings: Adapting automotive strategies to construction
Yollar ve binaların ötesinde: Otomotiv stratejilerinin inşaata uyarlanması
- Tez No: 920919
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KORAY PEKERİÇLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: İnşaat Sektörü, Platform Tabanlı Tasarım, Otomasyon, Prefabrikasyon, Modülerleşme, Construction Industry, Platform-Based Design, Automation, Prefabrication, Modularization
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
İnşaat sektörü, önemli ekonomik önemine rağmen, verimsizlik ve düşük üretkenlik gibi zorluklarla karşılaşmaya devam etmektedir. Otomotiv gibi sektörler, seri üretim ve platform tabanlı tasarım alanında kayda değer ilerlemeler kaydetmişken, inşaat sektörü hâlâ geleneksel yöntemlere bağımlı olup, özellikle prefabrikasyon ve modülerleşme süreçlerinde modernleşmeyi benimseme konusunda engellerle karşılaşmaktadır. Bu araştırma, otomotiv sektörünün platform tabanlı tasarım konusundaki başarısını inceleyerek, modüler ve prefabrik inşaat süreçlerinde verimliliği artırmaya yönelik stratejileri belirlemeyi amaçlamaktadır. Nitel bir yaklaşım kullanılarak, iki uluslararası modüler inşaat şirketiyle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış mülakatlar yoluyla birincil veriler toplanmıştır. Bulgular, platform tabanlı tasarımın maliyetleri düşürme, ürün çeşitliliğini artırma ve süreç verimliliğini iyileştirme gibi önemli avantajlar sağlayabileceğini ortaya koymaktadır. Ancak, düzenleyici karmaşıklıklar ve iş gücü dönüşümüne duyulan ihtiyaç gibi zorluklar, yaygın benimsenmenin önündeki temel engeller olarak öne çıkmaktadır. Bu araştırmadan elde edilen bulgular, inşaat sektöründe üretkenliği artırmaya ve inovasyonu teşvik etmeye yönelik etkili stratejilerin geliştirilmesine katkıda bulunarak, modüler ve prefabrik yöntemlerin daha geniş çapta benimsenmesinin önünü açmaktadır.
Özet (Çeviri)
The construction industry, despite its significant economic importance, continues to face challenges such as inefficiency and low productivity. While industries like automotive have made remarkable advancements in mass production and platform-based design, construction remains reliant on traditional methods and encounters obstacles in adopting modernization, particularly in prefabrication and modularization. This research examines the success of the automotive industry in platform-based design to identify strategies for enhancing efficiency in modular and prefabricated construction. Using a qualitative approach, primary data was collected through semi-structured interviews designed with two international modular construction companies. The findings indicate that platform-based design can offer cost reduction, increased product variety, and improved process efficiency, providing significant advantages for the construction sector. However, challenges such as regulatory complexities and the need for workforce transformation remain key barriers to widespread adoption. The insights from this research contribute to the development of effective strategies for improving productivity and fostering innovation in construction, paving the way for broader acceptance of modular and prefabricated methods.