Alvin Plantinga'da kötülük sorunu
The problem of evil in Alvin Plantinga
  1. Tez No: 920968
  2. Yazar: DERYA ATAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Kötülük Problemi, Teizm, Reformcu Epistemoloji, Özgür İrade Savunması, Alvin Plantinga, Problem of Evil, Theism, Reformed Epistemology, Free Will Defense, Alvin Plantinga
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, Alvin Plantinga'nın özgür irade savunmasının kötülük problemi bağlamında teistik bir perspektiften nasıl ele alındığını incelemeyi amaçlamaktadır. Kötülük problemi, Tanrı'nın varlığı ve mutlak iyi olmasına dair geleneksel teistik inançlarla, dünyadaki kötülüğün varlığı arasındaki çelişkiyi sorgular. Özellikle ahlaki ve doğal kötülüklerin Tanrı'nın varlığıyla nasıl uzlaştırılabileceği sorusu, bu felsefi problemde merkezi bir rol oynamaktadır. Alvin Plantinga, özgür irade savunmasını geliştirerek, Tanrı'nın insanlara özgür irade verdiği için kötülüğün varlığını anlamlı bir şekilde savunur ve bu yaklaşımıyla teistik inançları pekiştirmeye çalışır. Çalışma kötülük problemini daha derinlemesine ele alarak, ahlaki kötülük ve doğal kötülük olmak üzere iki ana kategoride incelemektedir. Alvin Plantinga'nın özgür irade savunması, özellikle ahlaki kötülüğü ve buna bağlı olarak insan sorumluluğunu özgür irade çerçevesinde açıklamayı hedeflerken, doğal kötülükler karşısında ise daha sınırlı bir geçerliliğe sahiptir. Bu bağlamda, özgür irade savunmasının güçlü ve zayıf yönleri tartışılacaktır. Ayrıca çalışma, Alvin Plantinga'nın özgür irade savunmasına yönelik eleştirileri de kapsamaktadır. Antony Flew ve John Leslie Mackie gibi filozofların özgür irade savunmasını sorguladıkları itirazları ve Plantinga'nın bu itirazlara verdiği yanıtlar ayrıntılı şekilde ele alınacaktır. Bu eleştiriler, özgür iradenin Tanrı'nın kudreti ve iyiliğiyle uyumu sorusunu gündeme getirirken, Plantinga'nın bu eleştirilerle başa çıkma çabası değerlendirilecektir. Ayrıca Plantinga'nın Transworld Depravity (TWD) kavramını da tartışacak, bu kavramın kötülük problemiyle ilişkisini ve özgür irade ile kötülüğün varlığını bir arada tutmadaki rolünü inceleyecektir. Sonuç olarak bu çalışma, Alvin Plantinga'nın özgür irade savunmasının felsefi açıdan derinlemesine bir analizini sunarak, kötülük problemi üzerine yapılan tartışmalara katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine how Alvin Plantinga's free will defense is addressed within the context of the problem of evil from a theistic perspective. The problem of evil questions the contradiction between traditional theistic beliefs in the existence and absolute goodness of God and the presence of evil in the world. The central issue in this philosophical problem is how moral and natural evils can be reconciled with the existence of God. Alvin Plantinga develops the free will defense to meaningfully justify the existence of evil by asserting that God gave humans free will, and through this approach, he seeks to strengthen theistic beliefs. This study delves deeper into the problem of evil by categorizing it into moral evil and natural evil. Plantinga's free will defense aims to explain moral evil and human responsibility within the framework of free will, while it has more limited applicability in the case of natural evils. In this context, the strengths and weaknesses of the free will defense will be discussed. Additionally, the study also covers criticisms of Plantinga's free will defense. It will examine the objections posed by philosophers such as Antony Flew and John Leslie Mackie, who questioned the validity of the free will defense, and Plantinga's responses to these objections. These criticisms raise the issue of how free will can be reconciled with God's omnipotence and goodness, and the study will evaluate how Plantinga responds to these challenges. Furthermore, the study will explore Plantinga's concept of Transworld Depravity (TWD), discussing its relation to the problem of evil and its role in reconciling free will with the existence of evil. In conclusion, this study aims to provide a comprehensive philosophical analysis of Alvin Plantinga's free will defense, contributing to the ongoing discussions about the problem of evil.