Tüketim olgusunun mekân ve zihin üzerinden inşası: Konya yerel marketler örneği
The construction of the phenomenon of consumption through space and mind: The case of local markets in Konya
  1. Tez No: 920997
  2. Yazar: BETÜL YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM MAZMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici Davranışı, Yerel Ekonomi, Sosyal Etkileşim, Mekânsal Dinamikler, Tüketim Alışkanlıkları, Consumer Behavior, Local Economy, Social Interaction, Spatial Dynamics, Consumption Habits
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışma, yerel marketlerin tüketim pratikleri üzerindeki etkilerini ve bu etkileşimlerin ardındaki faktörleri incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın temel sorusu,“Yerel marketlerin tercih edilme nedenleri ve bu tercihler üzerindeki etkileyen faktörler nelerdir?”olarak belirlenmiştir. Çalışma, Konya ilinin Selçuklu, Karatay ve Meram ilçelerinde yaşayan 18 yaş ve üstü bireyleri kapsamaktadır. Yerel marketlerin sosyal etkileşim alanı olarak işlevselliği, tüketim alışkanlıklarına etkisi ve toplumsal dayanışmaya katkıları incelenmiştir. Tez, kuramsal çerçeve, tüketim ve mekân ilişkisi, araştırma bulguları ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Bulgular, yerel marketlerin müşteri memnuniyeti, hizmet kalitesi, demografik özellikler ve sosyal normlar gibi unsurların tüketici tercihleri üzerindeki etkilerini ortaya koymaktadır. Son olarak, yerel marketlerin toplumsal ve ekonomik yapıdaki rolüne yönelik öneriler sunulmuştur. Çalışma, sosyolojik ve ekonomik literatüre katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of local markets on consumption practices and to analyze in depth the underlying factors of these interactions. The primary research question is,“What are the reasons for choosing local markets, and what factors influence these choices?”The study focuses on individuals aged 18 and over living in the Selçuklu, Karatay, and Meram districts of Konya. It explores the role of local markets as spaces of social interaction, their influence on consumption habits, and their contributions to social solidarity and local economies. The thesis is composed of four main sections: theoretical framework, the relationship between consumption and space, analysis of research findings, and conclusions. The findings reveal the effects of factors such as customer satisfaction, service quality, demographic characteristics, and social norms on consumer preferences regarding local markets. Finally, recommendations are provided for the role and strategic development of local markets within the socio-economic structure. This study aims to contribute significantly to the sociological and economic literature on understanding the impact of local markets on consumption practices.