وقف أدوات الإنتاج على إحياء الموات وأثره الاقتصادي(دراسة تأصيلية شرعية)
Ölü arazilerin ihya edilmesi amacıyla üretim araçlarının vakfedilmesi ve ekonomik etkileri: Şeri bir analiz
  1. Tez No: 921020
  2. Yazar: EMAD MOHAMEDABDEL MAKSOUD RASHED EMAD MOHAMEDABDEL MAKSOUD RASHED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MOHAMMAD GHAITH MAHAINI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Üretim Araçları, Üretim Araçlarının Vakfedilmesi, Menkulün Vakfedilmesi, Ölü Arazi, Ölü Arazinin İhyası, Ekonomik Etki, Uygulama Türleri
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bir Müslüman âlimin, şeriata uygunluk ve riayetin empoze edilmesini sağlama meşru ilkesine dayalı olarak, hayat değişip karmaşıklaştıkça ve kendi yönlerinde yolsuzluk ortaya çıktıkça, millete ve hatta bir bütün olarak insanlığa karşı bir görev çizgisi endişesi artar, bu çok ileri gitmedi ve her aksilikte bir son sözün olduğu inancıyla. Dolayısıyla, evrenin mimarisine katılma ve icra etme fikri, miras yoluyla zenginleşmiş, İslami bir vakıf, birçok yönden her zaman önde olmuştur ve esaslarda boylamsal bir eli olmuştur ve herhangi bir amacı olmayan yeniliklere sahip olmuştur. Bir önceki ek örneği, yani geriye kalan meşru hükümler ile ehl-i imanın birleştirilmesiyle olur Bu nedenle, üretim araçlarının mortmain“Vakf”biçiminde taşınırın durdurulmasını, ölü arazinin kullanımını yeniden canlandırmanın haklılığı ile birleştirme fikri,“Vakf”mortmainin yasallığı konusunda hukukçular arasında bir anlaşmazlık yoktur. ve diriliş, Yeni olan, her ikisinden de bilgeliğin elde edildiği meşruiyet kabul edilebilir yollarla onları bir araya getirmektir, Bu, bu karışıma uyan Şeriat kontrollerini gerektirir ve araştırmacı, mahallelerin meşruiyetini ve Devlet yönetiminin evrimini gözden kaçırmamıştır, ancak bu bölümün özü, çıktının ulusun bir birey, kurum veya Devlet olarak yeteneğine eklenmesidir. Araştırmacıya göre, üretim araçlarının mortmain“Vakfı”ile çorak yetiştirme arasındaki bağlantıya dair bir çalışma yoktur. belirli kişilerin ülkesi, şeriat kuralları, usulüne uygun kurallar ve imamların ve hukukçuların üretim araçlarıyla ilgili yaşam deneyimlerine dayanan görüşleri, bilgin Allah'a hamdolsun, ölü toprakları canlandırmak için üretim araçlarına bir mortmain“Vakfı”yaratmak için bütünleşik bir hukuki ve operasyonel konsept ortaya çıkarmıştır, Nerede sebepler ve araçlar bulursa, kullanımı canlandıracak bir gerçeklik olacaktır. Son olarak, bu kavram gerektiğinde geliştirilebilir ve artırılabilir, böylece belirli bir metodolojide çıkarları kontrol eden ve yozlaşmışları yönlendiren Şeriat kanununun esnekliği ve araştırmacılar bu özellikleri zeminde göstermelidir.
Özet (Çeviri)
A Muslim scholar's concern for a line of duty to the nation and even to humanity as a whole increase as life changes and complicates and as corruption emerges in its aspects, based on the legitimate principle of achieving the imposition of adequacy and adherence to the Sharia, which did not go too far, and in the belief that there was a final say in each mishap. So, the idea of performing and participating in the architecture of the universe was enhanced through the legacy profluent, an Islamic Waqf, has always had the lead in most ways, and it has had a longitudinal hand in essentials, and it has had innovations without a previous example of supplements, that is through the combination of the rest of the legitimate provisions and the people of faith. Hence the idea of combining the cessation of the movable in the form of the mortmain“Wakf”of the instruments of production with the justifiability of reviving the utilization of dead land, There is no disagreement between jurisconsults on the legality of the mortmain“Wakf”and the revival, What is new is to bring them together in justifiability acceptable ways in which wisdom is achieved from both, This requires Sharia controls that fit this mix, and the researcher has not overlooked the legitimacy of neighborhoods and the evolution of State administration, but the bottom line of this part is that the output is added to the nation's ability as an individual, institution or State.According to the researcher, there is no study into the link between the mortmain“Wakf”of production tools and the cultivating barren land of particular ones, through the rules of Shari'ah, rules duly and opinions of imams and jurisconsults, based on life experience related to production tools, The scholar, praises be to Allah, has come up with an integrated legal and operational concept to create a mortmain“Wakf”to production tools on reviving the dead land, Wherever has finds reasons and tools, it has will be a reality that will revive the utilization of dead land. Finally, this concept can be developed and increased as needed thus, in a specific methodology the elasticity of Sharia law that controls interest and drives the corrupts, and researchers must demonstrate these characteristics on the ground.