Yerel yönetimlerde katı atık yönetimi: Midyat Belediyesi örneği
Solid waste management in local governments: Midyat Municipality example
  1. Tez No: 921022
  2. Yazar: İLYAS DAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL KARENİ BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Atık, Katı atık, Atık yönetimi, Yerel yönetimler, Waste, Solid waste, Waste management, Local governments
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
İnsanların yerleşik hayata geçmesiyle birlikte katı atık sorunu, nüfus artışı, kentleşme, sanayileşme ve ekonomik gelişmelerle daha fazla büyüyerek çevre problemlerine neden olmaktadır. Atığın üretilmesi, taşınması, depolanması, bertaraf edilmesi gibi farklı aşamalardan oluşan ve toplumların gelişmişlik seviyelerine, toplumsal, siyasal niteliklerine göre farklılık gösteren katı atık yönetimi, ülkemizde yerel yönetimleri ilgilendiren bir hizmet halini almıştır. Bu çalışmada; öncelikle katı atık yönetimiyle ilgili genel bir kavramsal çerçeve sunulup, ardından Türkiye'de uygulanmakta olan katı atık yönetimi üzerinde durulmuştur. Daha sonra Midyat İlçesi'nin tarihçesi, coğrafi ve yeryüzü şekilleri, sosyal yapısı, idari yapısı ve nüfus durumuna değinildikten sonra Midyat Belediyesi'nin katı atık yönetimi hakkında bilgi verilerek; belediyenin katı atıkların etkin bir biçimde yönetimi için takip ettiği yöntemler, belediyenin katı atık hizmetleri, katı atık yaklaşımları ve uygulamaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the transition of people to settled life, the solid waste problem, population growth, urbanization, It grows more with industrialization and economic developments and causes environmental problems. Solid waste management, which consists of different stages such as production, transportation, storage and disposal of waste and varies according to the development levels, social and political characteristics of societies, has become a service that concerns local governments in our country. In this study; Firstly, a general conceptual framework regarding solid waste management is presented, and then solid waste management implemented in Turkey is emphasized. Then, after mentioning the history of Midyat District, its geographical and landforms, social structure, administrative structure and population status, information is given about the solid waste management of Midyat Municipality; The methods followed by the municipality for the effective management of solid waste, the municipality's solid waste services, solid waste approaches and practices were examined.