COVID-19 pandemisinin küresel ekonomiye ve Türkiye ekonomisine etkileri üzerine bir araştırma
A research on the effects of the COVID-19 pandemic on the global economy and the Turkish economy
- Tez No: 921117
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Covid-19 pandemisi, Küresel Ekonomi, Türkiye Ekonomisi, Covid-19 pandemic, Global Economy, Turkish Economy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
2019 yılında aralık ayının sonlarına doğru Çin' in Hubei eyaletine bağlı Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan Korona virüs DSÖ tarafından 2020 yılı Mart ayında Covid-19 pandemisi olarak ilan edilmiştir. Türkiye'de ilk vakalar 2020 yılında mart ayının ortalarına doğru görülmeye başlamıştır. Geçmişte de insanlık birçok pandemik hastalıklarla mücadele etmiş devletler çeşitli ekonomik zararlar ile karşı karşıya kalmıştır. Bu çalışmada geçmişteki pandemik hastalıkların tarihi ve boyutları, Covid-19 pandemisinden önce ve sonra olmak üzere küresel ve Türkiye ekonomisinin genel durumu, Covid-19 pandemisinin sektörlere olan etkileri ve uygulanan iktisat politikaları, Covid-19 pandemisinden kaynaklanan ekonomik kayıplar, devletlerin Covid-19 pandemisinden dolayı etkilenen kesimlere verdiği desteklerin yanında; çalışma da pandeminin makroekonomik değişkenler (bütçe dengesi, dış ticaret, işgücü piyasası, ekonomik büyüme, finansal kesim ve enflasyon) üzerindeki etkileri seçilmiş ülke örnekleri ile karşılaştırılmıştır. Çalışmada betimsel istatistik yöntemi kullanılmıştır. Ülkelerin başarısı üzerinde etkili olabilecek faktörlerin belirlenmesi ile sonraki olası pandemilerde yol gösterici sonuçların elde edilmesi açısından araştırmalara ve literatüre özgün katkılarda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Coronavirus, which emerged in Wuhan city of China's Hubei province in late December 2019 and spread rapidly around the world, was declared as Covid-19 pandemic by WHO in March 2020. The first cases in Turkey started to be seen in mid-March 2020. In the past, humanity has struggled with many pandemic diseases and states have faced various economic losses. In this study, the history and dimensions of pandemic diseases in the past, the general situation of the global and Turkish economy before and after the Covid-19 pandemic, the effects of the Covid-19 pandemic on the sectors and the economic policies implemented, the economic losses resulting from the Covid-19 pandemic. In addition to the support provided by states to those affected by the Covid-19 pandemic; In the study, the effects of the pandemic on macroeconomic variables (budget balance, foreign trade, labor market, economic growth, financial sector and inflation) were compared with selected country examples. Descriptive statistics method was used in the study. It is thought that it will make unique contributions to research and literature in terms of determining the factors that may affect the success of countries and obtaining guiding results in subsequent possible pandemics.