Cam tavan algısının tükenmişlik sendromuna etkisi; Türkiye'de bir büyükşehir belediyesi kadın çalışanlar örneği
Glass ceiling perception of burnout effect on syndrome; the case of female employees of a metropolitan municipality in Turkey
- Tez No: 921175
- Danışmanlar: PROF. DR. CEREN KARAVELİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Cam Tavan Algısı, Tükenmişlik Sendromu, Kadın Çalışanlar, Glass Ceiling Perception, Burnout Syndrome, Female Employees
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Çalışmamız, kadınların işyerlerinde cam tavan algısı ve tükenmişlik sendromu gibi sorunlarının önlenmesi ve yönetilmesi açısından önemli ipuçları sunmaktadır. Çalışanların mutluluğu ve verimliliği açısından bu tür engellerin kaldırılması ve çalışma ortamlarının daha destekleyici hale getirilmesi gerekmektedir. Bu sorunların çözümünde, bireylerin duygusal zekâlarını geliştirmeleri, iletişim becerilerini güçlendirmeleri, stres yönetimi tekniklerini öğrenmeleri fayda sağlayabilmektedir. Bu çalışmadaki amacımız, Türkiye'de bir Büyükşehir Belediyesi (Söz konusu Büyükşehir Belediyesi çalışmamızda isminin açıklanmaması şartıyla araştırma izni vermiştir) kadın çalışanlarının cam tavan algısının tükenmişlik sendromuna etkisini araştırarak duygusal tükenme, duyarsızlaşma, kişisel başarısızlık durumlarının incelenmesidir. Engellerle başa çıkmak ve yaşam kalitesini artırmak için kadın çalışanların, işverenlerin ve yöneticilerin birlikte çalışması önemlidir. Bu süreçte ön yargılardan arınmak, empati kurmak ve destek olmak da önemli faktörlerdir. Herkesin farklı olduğunu kabul etmek ve çeşitliliği değerlendirmek, daha sağlıklı ve mutlu bir çalışma ortamı yaratılmasına yardımcı olabilir. Çalışmanın sonuçlarına göre, cam tavan algısı ve tükenmişlik sendromu arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Yani, cam tavan algısı yüksek olan bireylerde tükenmişlik sendromu da yüksek düzeyde görülmektedir. Cam tavan algısı ve tükenmişlik sendromu gibi engellerin farkında olunması ve bu engellerin üstesinden gelmek için gerekli önlemlerin alınması, çalışanların daha iyi bir çalışma ortamında bulunmalarına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Our study provides important insights into preventing and managing issues of women's perception of the glass ceiling and burnout syndrome in the workplace. Removing such barriers and making work environments more supportive is crucial for employee happiness and productivity. In addressing these problems, it can be beneficial for individuals to develop emotional intelligence, strengthen communication skills, and learn stress management techniques. The purpose of this study is to examine the impact of women's perception of the glass ceiling on burnout syndrome among female employees in a Metropolitan Municipality in Turkey (The Metropolitan Municipality has granted permission for the research on the condition that its name not be disclosed). The study centres upon to explore emotional exhaustion, depersonalization, and a sense of personal failure. It is important for female employees, employers, and managers to work together to overcome obstacles and improve quality of life. In this process, shedding biases, fostering empathy, and offering support are key factors. Acknowledgement of personal differences and valuing diversity can help create a healthier and happier work environment. The findings of the study reveal a significant relationship between the perception of the glass ceiling and burnout syndrome. Especially, individuals with a heightened perception of the glass ceiling are more likely to experience higher levels of burnout. Acknowledging the existence of barriers such as the glass ceiling and burnout, and taking proactive measures to address them, will ultimately foster a more conducive and supportive workplace for employees.