İnfertilite türüne göre kadınların sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının mutluluk düzeyleriyle ilişkisi
The relationship between women's healthy lifestyle behaviors and their happiness levels according to infertility type
- Tez No: 921315
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YELİZ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İnfertilite, Kadın, Mutluluk, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları, Infertility, Women, Happiness, Healthy Lifestyle Behaviors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı infertilite tanısı alan kadınların sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının mutluluk düzeylerine etkisini araştırmaktır. Yöntem: Araştırma Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Üreme Endokrinolojisi Bilim Dalı'nda Kasım 2023-Temmuz 2024 tarihleri arasında yapıldı. Araştırmanın evrenini nedeni açıklanabilen ve nedeni açıklanamayan infertilite tanısı alan 2 grup kadın oluşturdu. Çalışma her iki grupta 86 kadına ulaşarak toplam 172 infertil kadın ile tamamlandı. Araştırmacı tarafından katılımcılara önce amaç ve önem açıklanmış olup; çalışmayı kabul eden katılımcılardan yazılı izinleri alınarak veri toplama formları doldurulmaya başlandı. Veriler, sosyo-demografik özellikleri belirleme formu, sağlıklı yaşam biçimi davranışlarına ve mutluluk davranışlarına özgü veri toplama formu kullanılarak toplandı. Çalışmanın etik kurul ve kurum izni onayı alındı. Bulgular: İnfertilite türüne göre sağlıklı yaşam biçimi davranışları ölçeği II toplam puanı ile mutluluk düzeyleri arasındaki ilişki incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmedi (p=0,168). Sonuç: Kadınlar sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının infertiliteyi çözmek için tek başına yeterli olmadığını düşünebilir ve bu durum, sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının mutluluk üzerindeki etkisini sınırlayabilir. Tedavi sürecinin zorluğu, sağlıklı yaşamın mutluluk üzerindeki pozitif etkilerini bastırabilir. Dolayısıyla infertilite türü ne olursa olsun kadınlar için bireysel duygu durumlarına özel yaklaşımlar geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the effects of healthy lifestyle behaviors on the happiness levels of women diagnosed with infertility. Methods: The research was conducted at Eskişehir Osmangazi University, Health, Practice and Research Hospital, Department of Reproductive Endocrinology between November 2023 and July 2024. The universe of the research consisted of 2 groups of women diagnosed with infertility with and without an explanation. The study was completed with a total of 172 infertile women, reaching 86 women in both groups. The purpose and importance were first explained to the participants by the researcher; written permissions were obtained from the participants who accepted the study and the data collection forms were started to be filled. Data were collected using the socio-demographic characteristics determination form, healthy lifestyle behaviors and happiness behaviors specific data collection form. The study's ethics committee and institutional permissions were obtained. Findigs: When the relationship between the total score of the healthy lifestyle behaviors scale II and happiness levels was examined according to the type of infertility, no statistically significant difference was observed (p=0.168). Conclusion: Women may think that healthy lifestyle behaviors alone are not enough to solve infertility, and this may limit the effect of healthy lifestyle behaviors on happiness. The difficulty of the treatment process may suppress the positive effects of healthy living on happiness. Therefore, regardless of the type of infertility, special approaches should be developed for women's individual emotional states.