Erzurum ilinde laktasyondaki sığırlarda subklinik ketozisin prevalansı
The prevalence of subclinical ketosis in lactating cattle in erzurum province
  1. Tez No: 921350
  2. Yazar: TURGAY KASIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAK HANEDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Glikoz, prevalans, subklinik ketozis, sütçü sığır, Beta-hydroxybutyric acid, dairy cattle, glucose, subclinical ketosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
Amaç: Bu çalışmada Erzurum ilinde yetiştirilen laktasyondaki sığırlarda subklinik ketozisin prevalansının belirlenmesi amaçlandı. Materyal ve Metot: 2 ya da daha fazla doğum yapmış, Montofon ve Simental ırkı, sağlıklı görünümde doğumdan sonraki ilk 1 aylık laktasyon sürecinde olan 400 sığırdan, sabah yemlemesinden 3-4 saat sonra venöz kan örnekleri toplandı. Venöz kan örneklerinden betahidroksibütirik asit (BHBA) keton ölçüm ve glikoz yoğunlukları glikoz ölçüm cihazıyla belirlendi. Bulgular: Erzurum ilinde laktasyondaki sütçü sığırlarda subklinik ketozis prevalansı %57 ve subklinik ketozisli sığırlar içinde hipoglisemi %28.5 oranlarında belirlendi. Ayrıca subklinik ketozis ile rumen kontraksiyonu, iştah, kan glikoz yoğunlukları ve doğum sayısı arasında önemli ilişki saptandı. Sonuç: Erzurum ilinde sütçü sığırlarda subklinik ketozis görülme oranı yüksek düzeyde belirlendi. Sütçü sığırların laktasyonun ilk aylarında kan BHBA yoğunluklarının taranmasıyla subklinik ketozis belirlenen sütçü sığırların sağaltımlarının ve koruyucu önlemlerin uygulanması ekonomik kayıpların önlenmesini sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to determine the prevalence of subclinical ketosis in lactating cattle raised in Erzurum city. Material and Method: Venous blood samples were collected 3-4 hours after morning feeding from 400 healthy looking cattle of Montophone and Simmental breeds, which had calved 2 or more and were in the first 1 month of lactation. Of venous blood samples, betahydroxybutyric acid (BHBA) using ketone meter and glucose concentrations using glucometer were determined. Results: The prevalence of subclinical ketosis in lactating dairy cattle in Erzurum province was 57% and hypoglycemia was 28.5% in cattle with subclinical ketosis. In addition, significant relationship was determined between subclinical ketosis and rumen contraction, appetite, blood glucose concentrations and parity. Conclusion: The incidence of subclinical ketosis in dairy cattle in Erzurum province was determined at a high level. By screening the blood BHBA concentrations of dairy cattle in the first months of lactation, the treatment of dairy cattle with subclinical ketosis and the implementation of preventive measures can prevent economic losses.