Korse kullanan adölesan idiyopatik skolyozlu bireylerde omuz pozisyonu, üst ekstremite propriyosepsiyonu ve üst ekstremite fonksiyonunun incelenmesi
Investigation of shoulder position, upper extremity proprioception, and upper extremity function in adolescents with idiopathic scoliosis using braces
- Tez No: 921450
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖZDE YAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Skolyoz, Korse, Üst Ekstremite, Propriyosepsiyon, Fonksiyon
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protez-Ortez ve Biyomekani Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Çalışmamızda, korse kullanan adölesan idiyopatik skolyozlu bireylerde omuz başı pozisyonu, üst ekstremite propriyosepsiyonu ve üst ekstremite fonksiyonunun incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya 21 adölesan idiyopatik skolyozlu birey ve 14 sağlıklı birey dahil edilmiştir. Skolyozlu bireyler korsesiz ve korseli koşullarda değerlendirilmiştir. Omuz pozisyonu fotoğraflama yöntemiyle, üst ekstremite propriyosepsiyonu (açı sapma miktarı) Lazer İmleç Yardımlı Açı Tekrarlama Testiyle değerlendirilmiştir. Üst ekstremite fonksiyonu; kas testi, Kapalı Kinetik Zincir Üst Ekstremite Stabilite Testi, Sağlık Topu Fırlatma Testi, Parmak-Burun Testi, Nellson El Reaksiyon Testi ve Minnesota El Becerisi Testi ile ölçülmüştür. Sonuçlara göre, skolyoz grubunda korseli koşulda omuz fleksiyonu 90°'de açı sapma miktarı daha düşüktür (p < 0,05). Korsesiz koşulda sağlıklı gruba göre 55°'de açı sapma miktarı daha yüksektir (p < 0,05). Skolyozlu bireylerde, kapalı ve açık kinetik zincir hareket performansı korsesiz koşulda, korseli koşula göre istatistiksel olarak daha iyi bulunmuştur (p < 0,05). Skolyoz grubunun korsesiz koşulda sağlıklı gruba kıyasla kapalı kinetik zincir hareket fonksiyonu ve üst ekstremite koordinasyonu daha düşüktür (p < 0,05). Omuz başı pozisyonunda korsesiz ve korseli koşullar arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p > 0,05). Sağ taraf omzun nötral pozisyonunda omuz başı pozisyonu ile 125° omuz fleksiyonunda açı sapma miktarı arasında pozitif ilişki bulunmuştur (p < 0,05). Çalışmamız, korse kullanımının belirli açılarda üst ekstremite propriyosepsiyonunu olumlu, bazı alt parametrelerde ise üst ekstremite fonksiyonunu olumsuz etkilerken omuz başı pozisyonunu değiştirmediğini göstermiştir. Çalışma, bu parametreleri birlikte değerlendiren ilk araştırma olup, daha geniş örneklem gruplarıyla yapılacak araştırmalara öncülük etmektedir.
Özet (Çeviri)
Our study aimed to investigate shoulder position, upper extremity proprioception, and upper extremity function in adolescents with idiopathic scoliosis who use braces. The research included 21 adolescents with idiopathic scoliosis and 14 healthy peers. Participants with scoliosis were evaluated under two conditions: in-brace and out-of-brace. Shoulder position was assessed using a photographic method, upper extremity proprioception (measured as angular deviation) was evaluated using the Laser Pointer-Assisted Angle Reproduction Test. Upper extremity function was assessed; through muscle strength testing, the Closed Kinetic Chain Upper Extremity Stability Test, the Medicine Ball Throw Test, the Finger-to-Nose Test, the Nellson Hand Reaction Test, and the Minnesota Manual Dexterity Test. The scoliosis group, angular deviation at 90° shoulder flexion was significantly lower in-brace condition (p0.05).