Bursa ili Yıldırım ilçesinde yetişkin nüfusun beslenme okuryazarlığı düzeyi, beslenme davranışları ve ilişkili faktörlerin incelenmesi
Investigation of nutrition literacy level, nutritional behaviors and related factors of adult population in Yildirim district of Bursa province
- Tez No: 921454
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLFİYE ÇELİKKALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Yetişkin, beslenme, beslenme okuryazarlığı, beslenme alışkanlıkları, sağlıklı beslenme, Adult, nutrition, nutritional literacy, nutritional habits, healthy nutrition
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Giriş ve Amaç: Beslenme bilgisindeki yetersizlik, yetersiz ve dengesiz beslenmenin başlıca nedenlerindendir. Buna ek olarak toplumda beslenmeyle ilişkili sağlık sorunlarının artan prevalansı bireylerin beslenme okuryazarlığı düzeylerinin yeterli olmadığı göstergelerinden biridir. Bu çalışmada, Bursa ili Yıldırım ilçesinde yaşayan yetişkinlerin, beslenme davranışlarını, beslenme okuryazarlığı düzeyini ve ilişkili faktörler arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Kesitsel tipteki çalışma, Bursa ili Yıldırım ilçesinde bulunan iki Sağlıklı Hayat Merkezine (I ve II) çalışma tarihleri içerisinde herhangi bir nedenle başvuran 18 yaş ve üzeri 400 gönüllü katılımcı ile yürütülmüştür. Yüz yüze yapılan çalışmada; veri toplamada beslenme alışkanlıkları puanlaması anket formu ve yetişkinlerde beslenme okuryazarlığı değerlendirme aracı kullanılmıştır. Veriler bilgisayar ortamında SPSS 26.0 paket programı ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 40,70 ± 14,19 yıl, %69,8'i kadın, %66'sının eğitim durumu lise ve altında olup %57'si evlidir. Beslenme alışkanlıkları puanlaması ortalama puanı 42,49±9,45, yetişkinlerde beslenme okuryazarlığı değerlendirme aracı puan ortalaması 21,58±4,87 olarak tespit edilmiştir. Katılımcıların beslenme alışkanlıkları puanlaması anketi ortalama puanı ile yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, çalışma durumu, beden kütle indeksi arasında anlamlı farklılık belirlenmiştir. Öğün atlamayanların beslenme alışkanlığının iyi olma durumu öğün atlayanlara göre 8,898 (7,305- 10,490) kat ve fast food tüketmeyenlerde 2,918 (1,325- 4,510) kat daha fazladır. Yetişkinlerde beslenme okuryazarlığı değerlendirme aracı puan ortalaması ile cinsiyet, eğitim düzeyi, çalışma durumu, düzenli fiziksel aktivite yapma durumu, sağlıklı beslenme konusuyla ilgili eğitim alma gibi bağımsız değişkenler arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmada katılımcıların yaklaşık yarısının beslenme alışkanlıklarının orta düzeyde olduğu, her dört kişiden birinin kötü beslenme alışkanlığına sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca katılımcıların yarısından fazlasının“sınırda veya yetersiz”bir beslenme okuryazarlığı düzeyine sahip olduğu belirlenmiştir. Bulgular konu ile ilgili farkındalığın arttırılması çalışmalarına gereksinim olduğunu göstermesi bakımından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Inadequate nutritional knowledge is one of the main reasons for inadequate and unbalanced nutrition. In addition, the increasing prevalence of nutrition-related health problems in society is an indication that individuals' nutritional literacy levels are not sufficient. This study aimed to evaluate the nutritional behaviors, nutritional literacy levels and the relationship between related factors in adults living in Yıldırım district of Bursa province. Material and Methods: The cross-sectional study was conducted with 400 volunteer participants aged 18 and over who applied to two Healthy Life Centers (I and II) in Yıldırım district of Bursa province for any reason within the study dates. Employing a face-to-face method, data were gathered through the utilization of the nutritional habits scoring survey form and evaluation tool of nutrition literacy in adults. Subsequently, the collected data were analyzed through the SPSS 26.0 software package in a computerized environment. Results: The average age of the participants was 40.70 ± 14.19 years. A total of 69,8% of the participants were women, 66% reported having a high school education or less, and 57% were married. The mean nutritional habits scoring was found to be 42.49±9.45 and the mean survey form and evaluation tool of nutrition literacy in adults score was 21.58±4.87. A statistically significant difference was observed between the nutritional habits scoring score of the participants and various demographic factors, including their age, marital status, education level, working status and body mass index. The good nutritional habits of those who did not skip meals were 8.898 (7.305-10.490) times higher than those who did not skip meals and 2.918 (1.325-4.510) times higher than those who do not consume fast food. A statistically significant difference was observed between the survey form and evaluation tool of nutrition literacy in adults including their gender, education level, working status, regular physical activity status, and receiving training on healthy nutrition. Conclusion: In the study, it was determined that almost half of the participants had moderate eating habits, and one in every four people had poor eating habits. It was also determined that more than half of the participants had a“borderline or inadequate”BOY level. The findings are important in terms of showing the need for studies to raise awareness on the subject.