Oral Glukoz Tolerans Testinde (OGTT) hipoglisemi saptanan kistik fibrozis tanılı çocukların sürekli glukoz izlem sistemleri (SGİS) ile takibi ve OGTT sınıflandırması ile SGİS arasındaki ilişki
The follow-up of children diagnosed with cystic fibrosis who were found to have hypoglycemia during an oral glucose tolerance test (OGTT) using continuous glucose monitoring systems (CGM) and the relationship between OGTT classificationand CGM results
  1. Tez No: 921469
  2. Yazar: TUTKU NİL ARAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELMA HALİLOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kistik fibrozis, Kistik fibrozis ilişkili diyabet, OGTT, Hipoglisemi, Sürekli glukoz izlem sistemi, Mixed meal tolerans testi, Cystic fibrosis, cystic fibrosis-related diabetes, OGTT, hypoglycemia, continuous glucose monitoring, mixed meal tolerance test
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Oral Glukoz Tolerans Testinde (OGTT) Hipoglisemi Saptanan Kistik Fibrozis Tanılı Çocukların Sürekli Glukoz İzlem Sistemleri (SGİS) ile Takibi ve OGTT Sınıflandırması ile SGİS Arasındaki İlişki Giriş ve Amaç: Bu çalışmada oral glukoz tolerans testi (OGTT) yapılan Kistik Fibrozis (KF) tanılı hastalara sürekli glukoz izlem sensörü (SGİS) takılarak, günlük yaşamdaki glukoz profilleri ile OGTT sonuçları arasındaki uyumun değerlendirilmesi ve gerçek hipoglisemi sıklığının araştırılması amaçlanmıştır. Ek olarak, daha fizyolojik bir test olarak kabul edilen mixed meal tolerans testi (MMTT) yapılarak glukoz tolerans bozuklukları ve hipoglisemi gelişimi açısından OGTT ile uyumu incelenmiştir. Bu sayede, OGTT esnasında sık görülen reaktif hipogliseminin gerçek yaşamda ne kadar yaygın olduğu ve klinik öneminin olup olmadığı araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Çocuk Göğüs Hastalıkları polikliniklerinden takipli, 10-18 yaş aralığındaki KF tanılı, kistik fibrozis ilişkili diyabet (KFİD) tanısı olmayan 25 hasta dahil edilmiştir Her hastaya SGİS takılarak 2.gün sabahı OGTT ve 10.gün sabahı MMTT uygulanmış ve belirli zaman aralıklarında glukoz seviyeleri ölçülmüştür. OGTT, MMTT ve SGİS'ten elde edilen veriler analiz edilerek glukoz toleransı, hipoglisemi paternleri ve postprandiyal glukoz yanıtları değerlendirilmiştir. Bulgular: OGTT, MMTT ve SGİS verileri karşılaştırıldığında, hipoglisemi sıklığı açısından OGTT'nin MMTT ve SGİS'ten çok farklı olmadığı (OGTT'de %52, MMTT'de %65 ve SGİS'te %45) ancak seviye 2 hipogliseminin OGTT ve SGİS'te daha fazla olduğu görülmüştür (OGTT'de %28, MMTT'de %17 ve SGİS'te %25). OGTT'de görülen seviye 2 hipoglisemilerin %50'si MMTT'de, %14'ü ise SGİS'te de saptanmıştır. SGİS'te saptanan seviye 2 hipoglisemilerin ise %16'sı OGTT'de ve %33'ü MMTT'de de görülmüştür. SGİS'te saptanan seviye 2 hipoglisemilerinin hepsi gece (00.00-06.00) hipoglisemisi olup, gündüz (06.00-00.00) hipoglisemilerinin tamamı seviye 1 hipoglisemi idi. Ayrıca OGTT ve SGİS verilerine göre KFİD tanısı koyulan bir hastanın MMTT normal saptanmıştır. PUKŞ değerleri açısından kıyaslandığında seviye 2 hipoglisemi ve glukoz metabolizması bozukluklarının tamamının OGTT sırasındaki PUKŞ ile yakalanabileceği görülmüştür. Sonuç: KF tanılı hastalarda OGTT, özellikle hipoglisemi değerlendirmesi açısından tek başına yeterli bir test olmayabilir. Daha fizyolojik bir test olmasına rağmen MMTT diyabet tanısını atlayabilir. Hastaların günlük yaşam glukoz değerlerini gösteren SGİS, OGTT ve MMTT'ye tamamlayıcı bir araç olarak önemli bir rol üstlenmektedir.
Özet (Çeviri)
The Follow-up of Children Diagnosed with Cystic Fibrosis Who Were Found to Have Hypoglycemia During an Oral Glucose Tolerance Test (OGTT) Using Continuous Glucose Monitoring Systems (CGM) and the Relationship Between OGTT Classification and CGM Results Introduction and Objective: This study aimed to evaluate the concordance between oral glucose tolerance test (OGTT) results and real-life glucose profiles obtained via continuous glucose monitoring (CGM) in patients diagnosed with cystic fibrosis (CF) who underwent OGTT. Additionally, the study assessed the agreement between OGTT and the mixed meal tolerance test (MMTT), a more physiologically representative assesssment in detecting glucose tolerance abnormalities and hypoglycemia. The primary objective was to determine the prevalence of reactive hypoglycemia, frequently observed during OGTT, is real-life settings and to assess its clinical relevance. Materials and Methods: A total of 25 patients aged 10–18 years, diagnosed with CF and followed in the Pediatric Endocrinology and Pediatric Pulmonology Clinics at Marmara University Pendik Training and Research Hospital, were included in the study. None of the patients had a prior diagnosis of cystic fibrosis-related diabetes (CFRD). Each patient was worn a CGM device, followed by OGTT on day 2 and MMTT on day 10. Glucose levels were measured at specific time points. Data obtained from OGTT, MMTT, and CGM were analyzed to assess glucose tolerance, hypoglycemia patterns, and postprandial glucose responses. Results: Comparison of OGTT, MMTT, and CGM data revealed no significant difference in the incidence of hypoglycemia among the tests (52% in OGTT, 65% in MMTT, and 45% in CGM). However, level 2 hypoglycemia was most frequently observed during OGTT (28% in OGTT, 17% in MMTT, and 25% in CGM). Among the level 2 hypoglycemic episodes detected during OGTT, 50% were also identified in MMTT, while only 14% were detected in CGM. Conversely, 16% of the level 2 hypoglycemic episodes recorded by CGM were also observed in OGTT, and 33% were detected in MMTT. Notably, all level 2 hypoglycemic episodes detected by CGM occurred during nighttime (00:00–06:00), while all daytime (06:00–00:00) hypoglycemic events were classified as level 1 hypoglycemia. Additionally, one patient diagnosed with CFRD based on OGTT and CGM findings had normal glucose tolerance according to MMTT. When comparing capillary blood glucose levels, it was demonstrated that all level 2 hypoglycemic episodes and glucose metabolism abnormalities could be identified using OGTT. Conclusion: In patients with CF, OGTT alone may not be sufficient for a comprehensive assessment of hypoglycemia. Although MMTT is a more physiological test, it may fail to detect diabetes. CGM, which provides real-life glucose data, serves as a valuable adjunct to OGTT and MMTT for the evaluation of glucose homeostasis.